Божков каца в България: Какви обвинения го очакват?

Очаква се той да бъде задържан за 72 часа
25 авг 2023 12:53, Красимир Ангелов
289
Божков каца в България: Какви обвинения го очакват?
Снимка: Facebook

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.", написа бизнесменът Васил Божков, който от доста време бе в Дубай.

Не закъсня реакцията на МВР, като вътрешният министър Калин Стоянов обяви пред журналисти, че Божков ще бъде поет от полицията на летището. "След като пристигне, той ще бъде приведен при съответния прокурор и ще се види дали ще се налага някаква мярка за неотклонение и така нататък", подчерта Стоянов.

Още щом кацне на летище София  - още при граничния контрол, той трябва да бъде задържан до 72 часа по делото за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, да бъде отведен в сградата на Националното следствие, където в присъствие на адвокатда му бъде повдигнато обвинение , да даде обяснения, ако прецени и след това да бъде изправен пред Софийския градски съд, който да реши да остане ли той за постоянно в ареста, съобщава БНР.

Още по темата
В случай, че Божков не бъде задържан, прокуратурата е в готовност да поиска задържането му по т.нар. "хазартно дело", от което започна всичко. По него той е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

Срещу Васил Божков се води и още едно дело - за насилствени криминални действия - побои, закани за убийства и даже убийства. То беше замразено, защото нямаше как бизнесменът да бъде разпитан, което, ако се върне, вече може да бъде направено.

Божков беше разследван задочно - при това по глава Първа - Престъпления срещу Републиката, че е финансирал протестите  през 2020 година срещу Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха обвинени и прекараха известно време в ареста негови близки, както и негови бизнепартньори, пише в свой материал националното ни радио.

Божков от своя страна твърди и че бил жертва на престъпление - че  е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и  Севделина Арнаудова. По случая работи Софийската градска прокуратура, но по делото развитие няма именно заради факта, че Божков не беше в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
4
 
! Отговори
Е да преди 8 месеца
Радев ще основава партия. Връща Божков, за да го рекетира за още пари. Ще го гледа като писано яйце. Лично ще му носи миризливи цигарки в затвора. Ако не стане, връща Цветан Василев.
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Доста обвинения има.Ако успее да се оправдае по всички трябва да е магьосник.
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гешев е заявил, че всички ще бъдат изпрани при тези управляващи, ха-ха! Току-що прочетох това в друга медия.
134
0
 
4
 
! Отговори
КаскетЯ преди 8 месеца
Цеки, къде си ве главен свидетелЮ?
133
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скоро Радев ще прибере и другия си основен спонсор - Цветан Василев.
132
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако си е написал мемоарите и ги издаде в книга,тя ще стане бестселър.Със сигурност пази всички доказателства за "приятелските"си връзки.Добре е,да си е написал и завещанието.
131
2
 
7
 
! Отговори
Илия преди 8 месеца
Колко закона са променили /тихичко/ депутатите за да може черепчето- милиардерче да се върне.
130
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази *** още ли диша?!!
129
1
 
1
 
! Отговори
Кух профил преди 8 месеца
В 15,30, ама не е било днес, преди няколко месеца.
128
2
 
4
 
! Отговори
до 133 преди 8 месеца
Няма друг начин да се върне легално. Проверено е, че частния му самолет не се намира в Дубай. Вероятността да кацне с друг частен самолет не е изключена, но заради Интерпол и Магнитски, няма кой да го качи на редовен полет от Дубай, тъй като има международни договори за лицата издирвани от Интерпол. Вероятно е сключил някакво споразумение, за да пътува с пътнически самолет. Не може технически да се качи в самолет с чужда самоличност. Половин час остава. Нека първо видим дали ще кацне.
127
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не нахлуят качулки сега в самолета и да изкарат акъла на другите пътници?!
126
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се надяваме, че поне този мъдър човек ще сложи ред в държавата.
125
3
 
10
 
! Отговори
До 129 преди 8 месеца
Екстрадация е възможна само ако има двустранно споразумение на България с ОАЕ.А такова няма.Нали Борисов изпрати икономическия си министър да го върне,но арабите му напълниха самолета с фурми, за добър ден и довиждане,които не знам кой изяде.
124
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никакви обвинения не го очакват, тези ще паднат..поради липси...
123
3
 
10
 
! Отговори
До 128 преди 8 месеца
Ако беше екстрадация щяха да се надпреварват един през друг да се хвалят бре !
122
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Черепа е в списъка Магнитски и никой оператор на полети няма да го качи на самолета, освен ако посолството на САЩ не са уреди самолетен билет.
121
2
 
10
 
! Отговори
Нео преди 8 месеца
Черепа не е просто един мошеник, той е и убиец!
120
5
 
2
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
Защо се пребира ? Най вероятно ще го премахнат понеже вече не е удобен на Шайката ! Има много доказателства срещу господстващите в България !
119
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам какво обвинения го чакат, но рота бабички с точилки хукнали да го посрещат на летището заради неизплатени печалби от билетчетата.
118
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Връщането всъщност е екстрадация. Васил Божков е издирван от Интерпол и няма как да си купи билет за самолета. Единствено с екстрадация е възможно да се качи на полета от Дубай.