Навършват се 33 години от палежа на Партийния дом

Сградата пламна в късните часове на 26 август 1990 г.
26 авг 2023 10:05, Красимир Ангелов
76
Навършват се 33 години от палежа на Партийния дом
Снимка: БГНЕС

На днешния ден се отбелязват 33 години от палежа на Партийния дом – едно от най-знаковите събития в началото на прехода.

В късните часове на 26 август 1990 г. в София е подпалена сградата на Партийния дом на Българската социалистическа партия (БСП).

Пожарът започва след предупреждение на Пламен Станчев - член на движение "Инициатива за гражданско недоволство", че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се премахне петолъчката, която според него е символ на чужда държава. В 20:40 ч. председателят на Конфедерация на труда (КТ) “Подкрепа” Константин Тренчев прави искане до един час партийното знаме и петолъчката да бъдат свалени, в противен случай сградата ще бъде щурмувана. В 23:00 ч. гори почти цялата сграда.

Радио "София" излъчва призив на президента Желю Желев до всички политически сили за въздържане от насилие. Пожарът окончателно е потушен в 3:18 ч. Напълно са опожарени 40 помещения. Изцяло е унищожено и разграбено имущество в 94 помещения. Жертви няма.

В 5:30 ч. органите на реда развалят Града на истината,  възникнал след започналите през лятото на 1990 г. граждански протести. Образувано е наказателно дело.  

През 1991 г. следствието  заключава, че става дума за "неангажирано поведение на отделни лица", а палежът и погромът са извършени "стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти". Съдът връща делото четири пъти. Обвиняеми  са 38 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 8 месеца
Защо мислиш, че е меродавно мнението точно на Михаил Неделчев? Малко ли бяха интелигентните хора, отишли в СДС и объркали сметките на инициаторите на създаването на тази коалиция? Ще ти напомня само това, че и през соца Михаил Неделчев беше сред дундурканите "ЕнтелЕгенти", в чиято научна кариера никой не поставяше изкуствени пречки. Не помниш ли, че всяко повишение в научните среди ставаше възможно едва след одобрението на партийно бюро по месторабота, а хабилитациите минаваха през ЦК на БКП?
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тук някой все пак спомена "Града на Истината", т.е. палатковия лагер на първите, отцепили се от СДС, на радикалните елементи. Точно те винаги са правили всичко по силите им, за да има размирици и вражди. Както по учебника за създаване на катастрофи чрез "контролиран хаос" (американски)
46
3
 
4
 
! Отговори
До 47, продължение преди 8 месеца
... някакъв международен конгресна неговия етнос бил решил този етнос вече да се именува "роми" и нищо друго! Повечето държави запазиха традиционното название на въпросния етнос, което от векове е било използвано в езика им. Само нашите слагачи отстъпиха и ПРИНУДИХА да пишат "роми" дори малцината читави сред нашите учени, които търпеливо обясняваха на онзи недоучен човечец, че някакво решение на неофициално признат конгрес не може да променя литературния език на която и да е нация и държава.
45
4
 
2
 
! Отговори
:)) преди 8 месеца
До Анонимен 47 Ти по какво позна кой е седесар? Защото аз си помням едно изречение, прочетено в официоза на БеКаПейците. Много ме разсмя: "Ц. мъкне принтер!" Тогава нашите управляващи още не бяха клекнали пред капризно-истеричните изцепки на един много дребен на ръст човечец, забравих му името, който впоследствие беше приютен във Великотърновския университет да преподава не знам какво. Появяваше се на всевъзможни конференции и инатливо повтаряше, че някакъв конгрес на неговия етнос бил решил
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки крадеше каквото докопа. Най-големите късметлии бяха прибрали салами, луканки, други мъкнеха домакински прибори, килими - това бяха седесарите. Радой и оня поета се изцепиха истерично и подсилиха истерията, вместо да я успокоят
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Палещ извършен от ДС и ген. Атанас Семерджиев. С един удар - два заека: изгаряне на архив на БКП за да се прекрият престъпленията им и раюгонване на Града на Истината.
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, слвва Богу, разминахме са само с това. Сценарият 100% е бил кървав. Между другото, днес има информация. че в САЩ били разсекретили документи, свързани с погрома, извършен от хунтата на Пиночет в Чили. Там хиляди хора бяха застреляни. Защото в Чили ЗАКОННО, след демократични избори, на власт идва социалитстът Салвадор Алиенде. Фашистите на Пиночет го убиват и цялата страна потъва в кръв. Хунтата е обучена и организирана в САЩ. (Това по повод "недемократичния" 9-ти септември)
41
2
 
5
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 8 месеца
До АнонименЗАЩОТО организанизарана престъпност се е сраснала с държавата ! а голям заслуга за товаха имаха Луканов и Гоцев !
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този преход от началото до сега е изпълнен с престъпност!
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глупаво и безполезно действие. Тренчев беше некадърник. Костов - просто алчен! Върна член първи за братовчеди!
38
6
 
6
 
! Отговори
дедо ви преди 8 месеца
на днешния ден празнуват децата и внуците на цк на бкп защото бащите и дядовците им ги изнесоха и скриха в лошия запад а не в ссср . сега лека полека се завръщат и се наместват в политиката .
37
5
 
2
 
! Отговори
да дойдат танковете преди 8 месеца
единствения комунист дето повярва че бкп си отива беше петър младенов , явно от цк не го бяха информирали на време за театъра :)
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ето ... 33 години след палежа, ТЕ се връщат в него като ... елитни депутати, или май депутати на елита е по-вярно.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А колко години се навършват от палежа на царските конюшни при който изгоря покрива им? Вече ставате нелепи с тези "чествания".
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кошлуков и Дайнов палеха там като разбеснели се фашисти.После се разбра, че фашистите са пратени от Гоцев и Лилов да скрият много неща.Тъй и мина тоя скапан преход, беше изгорена истината изначално.После не се чудете, че Сугарев, друг фашизоид, палеше книгите на доктор Желев.
33
1
 
12
 
! Отговори
дедо ви преди 8 месеца
бкп заблуди хората с тогавашното СДС каращи ги да скачат по площадите и да пеят 45г. стига , от което васко кръпката направи не малко пари . през това време комунистите тихомълком унищожаваха документи . измислиха и дпс начело с доган който си е техен човек лежал в лагер (хахаха)но пратен в ссср на обучение за подривна дейност и вижте го до къде стигна този борец за права и свободи.и след като народа се наскача дойде реалността,бкп(бсп)отново бяха на власт.почвайте отново да скачате :)
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е какво сега,да ги честваме ли?
31
4
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
Палежът на партийния дом също като палежа на домът на профсъюзите в Одеса... слава богу тук се разминахме без жертви. На изток така се проправяше пътят на демокрацията
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Знаещ::::::::::::Д(п)С продължават да изпълняват поръчки на старите босове, а за да се поразнообрази малко биосферата понаправиха и още някоя и друга партийки - дефакто всички. Но за жалост тази сбирщинаь никога не са работили в интерес на народа или са имали някакви социални щености и прочие. Самооблага с камофлаж да запазим държавното.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И какво са разграбили от тази сграда? Бюра ли?