Навършват се 33 години от палежа на Партийния дом

Сградата пламна в късните часове на 26 август 1990 г.
26 авг 2023 10:05, Красимир Ангелов
76
Навършват се 33 години от палежа на Партийния дом
Снимка: БГНЕС

На днешния ден се отбелязват 33 години от палежа на Партийния дом – едно от най-знаковите събития в началото на прехода.

В късните часове на 26 август 1990 г. в София е подпалена сградата на Партийния дом на Българската социалистическа партия (БСП).

Пожарът започва след предупреждение на Пламен Станчев - член на движение "Инициатива за гражданско недоволство", че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се премахне петолъчката, която според него е символ на чужда държава. В 20:40 ч. председателят на Конфедерация на труда (КТ) “Подкрепа” Константин Тренчев прави искане до един час партийното знаме и петолъчката да бъдат свалени, в противен случай сградата ще бъде щурмувана. В 23:00 ч. гори почти цялата сграда.

Радио "София" излъчва призив на президента Желю Желев до всички политически сили за въздържане от насилие. Пожарът окончателно е потушен в 3:18 ч. Напълно са опожарени 40 помещения. Изцяло е унищожено и разграбено имущество в 94 помещения. Жертви няма.

В 5:30 ч. органите на реда развалят Града на истината,  възникнал след започналите през лятото на 1990 г. граждански протести. Образувано е наказателно дело.  

През 1991 г. следствието  заключава, че става дума за "неангажирано поведение на отделни лица", а палежът и погромът са извършени "стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти". Съдът връща делото четири пъти. Обвиняеми  са 38 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
16
 
! Отговори
истината преди 8 месеца
Отвън бяха само фигуранти провокирани да вандалстват .Но палежът бе извършен от група на ДС която пристигна с автобус до мавзолея а от там по подземен проход стигаш до партийния дом влезоха и запалиха сградата за да унищожат уличаващите в предателство компартията документи.
7
0
 
9
 
! Отговори
Корекция,след паЛежа преди 8 месеца
Точно посредата на групата лакоми тийнейджъри се беше ухилил радостно, с ръка в тавата, 15-годишният внук на известен не много интелигентен възрастен комунист-политзатворник, който след Девети септември е изкарал целия си трудов стаж като кадър на ДС. Единствената длъжност, която е заемал, била да завежда секретния отдел към различни тогавашни наши външно-търговски организации. Случват се и такива смешки дори при най-напрегнатите ситуации.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Демокрацията" започна с палежи и погроми, така и продължава. Няма наказани даже за увреждане на чуждо имущество. Въпреки, че всички лица са снимани, всичко се знае. От мен- едиствено презрение, погнуса и отващение към всички тях.
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още помня как млад демократ излизайки носеше нещо откраднато в ръка и казваше пред камерата "мого добре ми дойде". Такива са си демократите - крадци, лъжци и мошеници.
4
0
 
10
 
! Отговори
В дните след парежа преди 8 месеца
в. "Работническо дело" публикуваше снимки на горящата сграда и на ситуацията на площада. Последните бяха увеличени, заемаха почти цяла страница с цел да покажат какви противни физиономии се радват на пожара. Но се получи смешен фал. На първата страница на един от броевете в едър план бяха снимани група тийнейджъри, докопали цяла тава сладкиши от сладкарница в тази сграда. Снимали ги как ухилени лакомо грабят сладкишите с ръце. Но точно посредата - внукът на известен комунист политзатворник,
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Галя от посолствоТО - Под този площад има няколко тунела, някои от тях имат изход чак на километри разстояние.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А бяхме млади ... И възторжено вярвахме, че чрез СДС нещата ще се оправят и България бързо ще се превърне в просперираща европейска държава. Относно сградата, която тогава се наричаше Партиен дом - те сами си я подпалиха.
1
2
 
11
 
! Отговори
Галя от посолствоТО преди 8 месеца
Важното е да има тунели за измъкване на нашите ми шоци.