КНСБ: Ползват стари данни при определяне линията на бедност

Синдикатите искат да се ползва т. нар.малка потребителска кошница
28 авг 2023 12:20, Стела Стоянова
21
КНСБ: Ползват стари данни при определяне линията на бедност
Снимка БГНЕС, архив

"10% от работещите българи са под линията на бедност, която е 504 лева. Предложението на МС за 2024 г. линията да стане 526 лв., което е около 4% - само с 22 лева увеличение. Ние не може да подкрепим подобна позиция заради високата инфлация". Това заяви Петър Мишев от КНСБ по NOVA NEWS.

По думите му методът, който определя линията на бедност, е добър, но той взима много стари данни. Синдикатите предлагат да има корекции – да се използва индексът за малката потребителска кошница и така линията за бедност да бъде около 600 лева догодина.

Според икономиста Преслав Райков държавата трябва да престане с непазарните си намеси. Нужно е реформиране на администрацията, на неработещите системи, препоръча той. „Просперитет се постига с по-ефективна работа. В много от държавните системи не виждаме желание за реформа и не на последно място – с изтегляне на помощта от държавата”, каза Райков.

Още по темата

Той обясни, че планираното законодателство за увеличение на минималната работна заплата с процент от средната брутна заплата за страната ще създаде зони и сектори, в които работниците ще загубят мотивацията си да дават най-доброто от себе си и да се развиват.

„Ние сме в плен на демографската ситуация. Българската икономика работи с 3 млн. души активен капацитет – това е средно голям квартал на голям град. Само новите бизнесмодели, експортът ще сработят, за да развиват благосъстоянието”, допълни Райков.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ти ще си единствения, при който това работи от 1990 година досега.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 19 : При мен работи. Ама се иска да се постараеш да си висококвалифициран, за което да те ценят. Не давам повече като количество отработени часове, дори много по-малко. Но давам повече като качество и добавена стойност. Никога няма да го разберете, затова ще си останете стотинкаджии
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази лъжа отдавна не върви - дай повече, за да получиш повече...някога си. Първо трябва да получат повече, за да дадат повече, иначе не става
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
който иска повече пари - да си намери работа. Ако вече има такава - да я смени с по-добра. Ако не може - значи е ниско интелигентен, ниско квалифициран, заменим лош мат'рял, което си е изцяло по негова вина, така че да не го жалим. Като иска да получава повече - да дава повече.
16
1
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 7 месеца
Точно така е. Заплатата стига ли ти само да изкараш месеца, значи си беден. Ако не можеш да отделяш 20% от общият нетен доход за спестяване и инвестиции без това да нарушава семейният ти бюджет, значи си работещ беден.
15
1
 
5
 
! Отговори
Селянин от скоро преди 7 месеца
Ако парите ти стигат от заплата до заплата , значи си беден . Аз и жена ми общо изкарваме малко над 4000 лева . Имаме 1 дете и ипотека , кой каквото и да разправя в края на месеца си е *** майката . Едно стъпване в магазина 50-100 лева . Ипотеки, заеми , битови сметки , поддръжка на кола , храна .... и те парите свършиха преди да ги вземеш .....А тея дето разправят ,че не е така или са още на мама и тати на издръжка или водят будистки начин на живот .
14
2
 
3
 
! Отговори
Шопа преди 7 месеца
Само *** и мамините синчета не знаят колко е скъпо в България . А , да ! И хрантутниците в парламента с техните поддръжници .
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наближава момента да търгуваме като първобитните хора - бартер : " Заменям боб за картофи" . Пари няма и кой каквото произведе на село.Дотам сме я докарали.
12
5
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 7 месеца
До Анонимен, такава обреченост,че ум да ти зайде,обречения народ дето не си знае имотите и парите в банката,дай боже всекиму такава обреченост
11
3
 
3
 
! Отговори
Я ТРАЙТЕ! преди 7 месеца
А КОГАТО УПРАВЛЯВАШЕ БСП И ВЗЕМАХМЕ ПО 8 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ КАК СЕ ЖИВЕЕШЕ? ТОВА, ЧЕ НЯКОЙ НЕ Е БИЛ РОДЕН ТОГАВА И НЕ ГО ПОМНИ НЕ МУ ДАВА ПРАВО ДА РИВЕ СЕГА! А БКП ПРИ ЖИВКОВ НИ ОБЕЩАВАХА 1980 ГОДИНА ВСИЧКО В МАГАЗИНИТЕ ДА Е БЕЗПЛАТНО И КОМУНИЗМА ЩЕ Е ДОШЪЛ?
10
0
 
8
 
! Отговори
БЛАГОДАРИМ НА ПП-ДБ преди 7 месеца
КИРО И АСЕН НИ НАПРАВИХА БОГАТИ И ВСИЧКИ СМЕ ДОВОЛНИ! СКЪП НИ БЕШЕ БЕНЗИНА ОТ 1.70ЛВ. ПРИ БАТЕ БОЙКО? СЕГА ПРИ 3.00ЛВ. НИ Е ЕВТИН? БОБ, ЛЕЩА, ДОМАТИ, ОЛИО, ГАЗ, ТОК... ВСИЧКО НИ Е ЕВТИНО!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От 2007- 2008
8
2
 
6
 
! Отговори
Инфлация на макс преди 7 месеца
Не знам при вас как е но аз със 2000лв чисто на месец вече едвам оцелявам. Вече обмислям варианти да емигрирам в чужбина и да почвам там някакъв малък бизнес. В САЩ дори и с най обикновена работа като това да чистиш басейни и да косиш пред къщите на хората може да си изкараш по 4-5 хил. долара на месец ако работиш за себе си. Шофьорите на камиони стигат до 10 бона. Какво правим ние в тая България? Къде грешим? Как тия на запад могат да поддържат такъв стандарт а ние не?
7
6
 
4
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
Линията на бедност зависи от това в кой град живееш. За София определено е 2700 лева. За другите градове може и 700 да е.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма работещи бедни. Статистиката е изкривена от лошият мат'рял дето се осигурява на минималната, а взима пари в пликче.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва повече. И по бедни. Да са евтини и послушни. И без друго не заслужават повече.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако можеше, щяха да използват данни от преди два века...На всички е ясно, че е стъкмистика и съшито с бели конци...Иначе приоритетите са други...помощ за Украйна, нац. празник и ***...това, че има работещи бедни хич не интересува партньорите ни от едно посолство....
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бедни работещи няма. Чистачка в София минава 1000лв. вече при минимална 780. 780 са предостатъчни човек да се издържа на село. нямаш пари за града- ей ги къщите по селата пустеят.
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България е обречена държава! Който е млад да се спасява! Съжалявам, че не го осъзнах още преди години и сега съм вече твърде стар.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ползват ми, защото иначе, ще излезе, че сме не 20% са бедни, ами че по-скоро 60% са бедни.