Болници предупредиха, че няма да могат да вдигнат заплатите

Искат повишение на клиничните пътеки
29 авг 2023 20:55, Стела Стоянова
55
Болници предупредиха, че няма да могат да вдигнат заплатите
Снимка БГНЕС, архив

Общински, държавни и частни болници предупредиха, че няма да могат да осигурят началните заплати, заложени в колективния трудов договор (КТД), ако не се повишат цените на клиничните пътеки, съобщава БТА. позовавайки се коментари на съответните лечебни заведения.

Според колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, в зависимост от лечебното заведение, началник на клиника следва да получава не по-малко от 2200-2500 лв., началник на отделение - не по-малко от 2100-2300 лв., лекар с две специалности - 2050-2200 лв., лекар с една специалност - 2000-2100 лв., лекар без специалност - 1900-2000 лв., главна медицинска сестра - 1550-1650 лв., старша медицинска сестра - 1500-1550 лв., медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници, помощник-фармацевти - 1450-1500 лв., санитари - 910 лв.

Преди дни от Надзорния съвет на НЗОК предложиха след подписването на новия Национален рамков договор, да се даде 6-месечен гратисен период на болниците, за да могат да осигурят тези суми за работещите.

 Общинските болници

"Този КТД не е подписан от всички страни, а тези, които го подписаха, не са хора от нашия бранш", казва д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България. По думите му не е направен анализ, с който да се покаже дали заложените начални заплати са постижими. "Предвидените в КТД начални заплати трябва да ги осигурим с приходи, които сме имали преди една-две години", каза още д-р Тотев и припомни, че режийните разноски за болниците и купуването на консумативи вече са с по-високи цени. По думите му, ако не се повишат цените на клиничните пътеки, няма откъде да се осигурят средства за предвидените заплати. Според него има много дебалансирани цени на клиничните пътеки - някои са със силно раздути цени, по тях се работи само в определени болници и тези болници могат да гарантират "много, много прилични приходи". "Категорично против бяхме заплатите в КТД да се обвързват с Националния рамков договор, по който лекарите работят", посочи още той.

Още по темата


 Областните болници

"Нормално е да има 6-месечен гратисен период, вероятно с идеята да „влезем“ в новия Национален рамков договор, в който клиничните пътеки да имат по-високи цени. Без този срок има голяма вероятност немалка част от болниците да не могат да сключат договор с Касата и голяма част от страната да остане без здравно обслужване", коментира д-р Васислав Петров, председател на Националното сдружение на областните болници. "Разбрахме, че в този бюджет няма достатъчно пари, за да се повишат цените на клиничните пътеки, но се надявам в бюджета за 2024 г. да има достатъчно пари. Няма логика да се достигнат заложените в КТД заплати, ако не се повишат стойностите на клиничните пътеки и е нон сенс да ни наказват за това, че не можем да достигнем сумите от КТД", добави той. По думите му идеята от миналата година клиничните пътеки да се повишат с 18 процента не се е осъществила. Ако това бе станало, всички областни и по-големите общински болници щяха да имат достатъчно средства, за да повишат началните заплати, но изведнъж се оказа, че увеличението на цените на клиничните пътеки е нула процента, добави лекарят.

Университетските болници

"Ако средствата, които болниците получават, се увеличат пропорционално на посочените в КТД суми, няма проблем, но ако ги няма тези пари, каквото и да е написано, е куха норма", коментира и проф. Красимир Иванов, председател на Асоциацията на университетските болници. "В търговските дружества, каквито са болниците, заплатата е величина, която е в резултат на приходите. Ако има повече пари, ще има по-високи заплати, но в противен случай няма откъде да дойдат тези заплати, независимо в кой документ какво е записано", допълни той. По думите му, когато няма приходи, болницата има задължения и са повишени цените на всички консумативи и режийни разноски, а цените на клиничните пътеки не са променяни отдавна, не може да се постигнат планираните заплати.

Частните болници

Тревога и несъгласие изразиха преди дни от Националното сдружение на частните болници в декларация до Надзорния съвет на НЗОК. Поводът бяха предложените промени в Националния рамков договор, според които НЗОК няма да заплаща дейността на лечебните заведения, които не са изпълнили изискването минималните възнаграждения да съответстват на договорените с Колективния трудов договор за отрасъла. От сдружението посочиха, че източниците на приходи за болниците са ограничени до два - НЗОК и „крайно ограничените със закон форми на доплащане от пациентите“. Спирането на плащанията от НЗОК към болниците, които не са изпълнили изискването, няма да повиши възнагражденията на персонала и вероятно „в кратки срокове, същият ще остане без работа заради фалита на търговското дружество“, допълниха от сдружението. Според предварителна оценка, направена от дружеството, това ще засегне между половината до две трети от всички болници в страната, което ще лиши хората от достъп до болница.

Помощ от МЗ

През януари т.г. парламентът прие законови промени, според които министерство на здравеопазването (МЗ) ще може да финансира областните многопрофилни болници за активно лечение за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ при извънредни ситуации, аварии и катастрофи, включително основно за осигуряване на трудови възнаграждения на персонала и оперативни разходи за осигуряване на ток, вода, парно. Субсидирането ще се извършва по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването, обнародвана в Държавен вестник на 2 май 2023 г., казаха от МЗ. В обхвата на наредбата попадат 26 многопрофилни болници за активно лечение със смесено държавно и общинско участие и една болница със 100% държавно участие в капитала.

Екипът на МЗ е изготвил анализ на данните за необходимите средства на годишна база. Тъй като в рамките на бюджета на МЗ за 2023 г. не са налице възможности за осигуряване на допълнително необходимите средства, е необходимо да бъде осигурено допълнително финансиране с одобряване на допълнителни разходи по бюджета. След като Министерският съвет гласува допълнителните разходи, ще бъдат сключени договори с лечебните заведения за периода септември - декември 2023 г., допълниха от МЗ.

Очаква се в първите дни на септември Националният рамков договор 2023-2025 г. да бъде подписан. (БТА, Десислава Пеева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
до 37 преди 7 месеца
Баща ми е роден 1932 година. Разказвал ми е как през 1937 година в селото ни е имало епидемия от дизентерия и от 118 деца за загинали 37. Той е оцелял по чудо!Това,че от едно село хора е имало 2-*** столетници нищо не значи. Знаеш ли колко са умирали само от туберколоза ????
46
0
 
0
 
! Отговори
абе я преди 7 месеца
кажете кой стои зад агресивните медикаментни реклами по родните телевизии
45
0
 
0
 
! Отговори
добре де преди 7 месеца
Що за заглавие,болниците предупредили,а те от кого зависят от мен или от тези които сте си избрали........хайде не си мийте ръцете с болниците
44
0
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 7 месеца
Къде е това? Те общинските болници нито много пациенти имат,нито лаборатории. Та не го вярвам това!
43
0
 
2
 
! Отговори
видинчанин преди 7 месеца
Затова пък за синагогата във Видин 7 милиона лева се намериха и я ремонтираха.Нищо против евреите нямам. Но във Видин и 7 човека евреи нямаме!А за болницата-нищо!
42
0
 
1
 
! Отговори
Койчо от Конаре преди 7 месеца
Те болниците може и да не могат да вдигнат заплатите,но пък за сметка на това погребалните агенции и услугите на БПЦ ще се повишат реципрочно,и ще компенсират аритметиката.Така че,не се плашете.Важното е да не ви пука.А ако на някой му пропука,да хваща пушката и на мегдана.Така е казал Чочоулу.И май е бил много прав.
41
0
 
6
 
! Отговори
ПолЮтик преди 7 месеца
Голяма работа, нали депутатите са с повишени заплати.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като не могат да осигурят заплати, да не работят със здравната каса. Хубаво им беше - пишат на шефа дъртофелник *** 100 хиляди лева заплата, на мед сестрите 500, на докторите 800, от пациентите търсим 5000 лева "дарение" и 1000 за избор на екип - пак за ***. Добро решение ще бъде касата да работи само с държавни болници
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За вдигане високо в небесата на Мъжката *** - отиваш в полето с едно Магаре и ще забележиш, че Магарето обича да яде Магарешки Тръни..... Вглеждаш се в него.. А Патката му расте нагоре и търси Магарица! Та Мъжки Изполини... Изяждаш по няколко Цветчета на ден от Магарешки Трън и след една седмица няма да има равен на теб. Ще си Герой! Исполин даже и на 100 години. Ще ти се увеличи производството на оная работа дето използува Магарето да се качи на Магарицата!
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
50 лв. за преглед обирджии :)))
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Родоначалникът на Българите - Авитохол е живял 300 години всред натурална естествена природа! Моят Род е от рода на Вълците - Левият ми крак е от рода на Ремул, а Десния ми крак е от рода на Ромул ... а освен това в по късни години и от рода на Трифоновците на Трифон Зарезан - обрязването на Лозите за да има Червено Руйно Вино... Червено Вино днес налей .... Еххх незабравими времена ... Моя дядо правеше цяла бъчва вино. А баба ми в една голяма кана наливаше Вино и Свищовска Лимонада! Чаши Горе!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айде стига съм писал рецепти от нашите пра, пра, пра, баби и дядовци живели по 100, 200, 300 години здрави до края на живота си! .... че Дофторите ще измрат от глад?
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ИНФЕКЦИЯ - Листа от Алое се слага на раната, пъпката, мястото на подуване, мястото на инфекция и за една нощ инфекцията минава....
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БЪРЗО ИЗВАЖДАНЕ НА КАМЪНИ ОТ БЪБРЕЦИТЕ - Прекарваш един колограм ЛУК през мелачка за месо. Смесваш Лука с 400 грама Захар. Оставяш сместта 10 дни заедно. След това прецеждаш сместта. Нужно е през целия ден да изпиеш 50-60 грама. Добре е да си в топла баня, понеже камъните започват да изкачат още от първия ден. Добре е на утра звук да се провери колко голям е камъка понеже ше имате болки. Всички камъни ше излязат в продължение на една седмица.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КОНТРОЛИРАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ - използувай Цинамон от Цейлон!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Шефовете са си поръчали яхти, и това увеличение, не е съобразено с бюджята на здравната каса.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СРЕЩУ ЗАПЕК И ЗДРАВЕ - В соковирувка се мелят една цяла китка Мюрдия - Магданоз, едно Червено малко Цвекло, един Банан и се дава малко Студено Пресовано Маслиново Олио. Прекрасно нещо срещу Запек, Изчиства Черват от Навлеци....
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ОРГАНИЗМА НИ СЕ НУЖДАЕ ОТ ПОЛЕЗНИЯ ЙОД - Купуваш си от аптеката 3 проценов или 7 процентов Йод. С памуче напоено с Йод запчваш да си мажеш кожата в кръгове около Пъпа.... около Черния Дроб, около Сърцето, ако искаш и навсякъде.... Утре като се събудиш от сън, ще видиш, че йода цялостно ти е попил в кожата и няма и следа от него. Това означава, че тялото има дефицит на здравословния Йод и го нанасяй по кожата си всеки ден. Приятно Йодно Здраве!
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ОКСИДАНТ СРЕЩУ ТУМОРИ И РАК - Необходимо е да се нареже ЧЕСЪН ситно, след което се оставя най-малко 15 -20 минути, за да получи от въздуха насищане с кислород. Тогава добрия ензим ALLOTSIN - мощен антиоксидант потиска разтежа на тумори - най силното противораково средство.
28
1
 
11
 
! Отговори
Исторически парк преди 7 месеца
Еми то директорите като вземат повече от целия персонал взет заедно.. ;) и 3/4 от пациентите са фиктивни..

Спонсорирани публикации