Нургюл: Видях, че не съм толкова далеч от най-добрите в света

Всичко е различно след този успех, сподели новата ни звезда в шаха
Обновена: 29 авг 2023 16:56 | 29 авг 2023 13:00, Стела Стоянова
31

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Даже и в момента усещам, че всичко е някак си различно след този успех. Самата аз се чувствам по-уверена от шахматна гледна точка, видях, че не съм толкова далеч от най-добрите в света. Вярвам, че са нужни може би допълнителни треньори, тъй като това е много сериозен турнир, това е възможност, която не се появява всеки ден, да играеш в Турнира на претендентките. Но преди това има и други турнири, така че никога не съм спирала да работя".

Това обяви Нургюл Салимова след големия си успех на Световната купа по шахмат в Баку, където тя завърши на второ място, предаде БГНЕС.

"Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи за мен. На 28 юли започна Световната купа по шахмат, бях в Баку от 28 юли до 22 август, успях да спечеля шест мача, сред които победих бившата световна шампионка по рапид и блиц Ана Мазичук. На финала изпуснах доста шансове срещу гросмайстор Горячкина, не успях да спечеля купата, но играта ми бе достойна за финал, може би опитът не достигна.

Благодаря за подкрепата, това ме зареди с положителна енергия и ми показа, че трудът ми е оценяван. С това класиране придобих право на участие в Турнира на претендентките през месец април в Торонто, където ще бъде определен противник на световната шампионка по шахмат за жени. Този турнир ще изисква много подготовка, но това правя от детството си", каза Салимова в първата си пресконференция след завръщането си от Баку.

20-годишната шахматистка коментира и мненията, че не успява да задържи печелившите позиции в партиите.

"Ако не успявам да го задържа, нямаше да бъда втора в света. Разбира се, че има партии, в които не всичко се развива по план, напрежението може да окаже влияние, позицията, часовника, много световни шахматисти са пропускали преимущество. На финала изпуснах две спечелени позиции, това го отдавам на напрежението, не е шахматно".

Какво още каза младата ни шахматистка вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 7 месеца
Браво, Нургюл! Човек се учи, докато е жив! И не говоря само професионално (в случая шаха), а всякак - човек израства. Става толкова бързо, колкото човек се старае целенасочено. Млада си, разбира се, че има какво да учиш още - и в шаха, и като психология, поведение и т.н., но си постигнала прекрасно ниво и просто продължавай да работиш върху себе си и да се подобряваш! България са Българите, не администрацията. Накара всички Българи (по самосъзнание, а не само по гражданство) да те обичат! Успех!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нургюл - президент!
15
0
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 7 месеца
Браво Нургюл, ти си била не само добра шахматиска, но и добър човек!Постави на място и федерации, та чак и държава!Поздравления за това че си такава и представи родината си достойнно!Да не забравя, върна ми интересът и всяка вечер играем шах!
14
2
 
3
 
! Отговори
РАБОТЕЩ ЧОВЕК преди 7 месеца
Какъв шум се вдигна за едно второ място.Понеже няма какво да пишат и снимат медиите изведнъж репортажи от селото,срещи,награди и пр.Но за гимнастичките на Илияна Раева-пълно мълчание,защото се провалиха.Бъдете обективни медии,а не се прескачайте кой по-напред ще покаже новината.
13
0
 
0
 
! Отговори
Баба Гица преди 7 месеца
Алоуу, шампионите (1-2ма, няколко) разчитат на награден фонд от реалния живот/бизнес. Милиони се изкарват в реалния живот много по- лесно. Играйте си игричките и не учете баба си как да печели в реалния живот, който е по- интересен от която и да е игричка.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 20 Бабоооо Гицооооо, световните шампиони изкараха милиони от шахмата, а ти копай градината в реалния живот. Муаххаххаахахха
11
5
 
4
 
! Отговори
Баба Гица преди 7 месеца
Хайде стига вече. Шахът е само игра. Кой по- по- най- няма абсолютно никакво значение. Над 10 год го тренирах и играх на нац. Ниво. Важно е какво правиш в реалния живот. Останалото минава и заминава.
10
4
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 месеца
Нургюл, неформално те тренира самият Веселин Топалов. Отидеш ли в Турция и да състезаваш за тази държава, формата ще ти спадне, защото турците нямат такъв треньор като Веселин! Не си продавай заради парите, момиче!
9
2
 
3
 
! Отговори
Фишер преди 7 месеца
Невероятна си дете,завистниците са зелени от яд,но много повече сме тези които ти се радваме.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Все едно не сме имали добри шахматисти и преди. Инкиов, Ерменков, и много др. И те са играли без трениори а сами се готват. Има милиони партии дето и трениори всички няма да стигнат.
6
15
 
9
 
! Отговори
та така преди 7 месеца
тва моме си няма и на идея колко е далеч от най добрите !
5
2
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 месеца
Шахмата е...древен като света. Императори,султани и царе са се упражнявали и учили как да местят фигурите успешно. Подвига на тази наша...крехка българка е двоен,защото се е научила да побеждава не в...световните шахматни школи,а в едно селце,почти в...домашни условия. Продължавай,както до сега,скромно,с много...занимания и труд,защото вече си в подножието на шахматния ОЛИМП и скоро ще го...изкачиш.
4
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво на Нургюл, дано да има още успехи. Умна и умерена в изказа жена, освен това доста красива. А тези с просташките коментари от ППДБ, да продължават да си бъркат отзад с разни предмети. И на тях успех.
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много от колегите ми на запад ми казват , че ние българите се държим и показаваме на света че сме без култура и затова сме по-ниско даже от ромите ! ПОМИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много дърти мутри са се събрали изведнъж. Но ги нямаше в Баку. Треньор, лекар, преводач, представител на федерация/министерство. Сега всички са на линия.
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ех Нургюл, да можеха да разберат това и българите за себе си, а не като излязат извън БГ да се държат като наaкани...