Болниците нямат пари за предвиденото увеличение на заплатите

Трябва да има целево финансиране на общинските болници
30 авг 2023 11:53, Стела Стоянова
36
Болниците нямат пари за предвиденото увеличение на заплатите
Снимка БГНЕС

„Заплатите на медиците в болниците няма да бъдат увеличени, както е заложено в Колективния трудов договор (КТД). Трябва да вдигнем основните заплати почти два пъти. Всички представители на ръководства на болниците казахме, че това е невъзможно, защото медицинският персонал на много места е на пределна възраст, има клас прослужено време, в малките болници има много извънреден труд и с повишение на основните заплати би се получило уравниловка”.

Това заяви пред Нова тв д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България.

Причината да няма увеличение на заплатите на лекарите е липсата на пари в болниците. За различните типове болници заплатите са различни, уточни д-р Тотев. В общинските болници заплатата е била 850 лева за медицинска сестра. Лекарите получават – 950-1000 лева заплата в различните общински болници. Разликите в заплащането с две специалности е със 100-200 лв., каза той.

Още по темата

Като представител на БСК д-р Тотев не е бил уведомен за предишните заседания на браншовото договаряне на заплатите на медиците. Нито той, нито представители на другите болници са подписали документите. Казано му било: „Това са цифрите, подписвайте ги”. Само две организации на фармацевтите са подписали документа за заплатите на лекарите, никой от представителите на бранша на медиците не е подписал документите.

Д-р Тотев обясни, че е трябвало да има целево финансиране на общинските болници, с което да се помогне за увеличение на заплатите на медицинския персонал там. „Парите на клиничните пътеки не са увеличени”, заяви д-р Неделчо Тотев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 7 месеца
Минимум 100 болници незабавно да се премахнат от здр. система. В Холандия _19 млн. има 140. В БГ 420. Това е уникално угодничество и източване на касата. Всички ония измамници прибрали купчина пари - управители и т.н. незавно арестуване конфискация и в затвора
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В общинските болници заплата 850 лева за медицинска сестра, а лекарите получават 950-1000 лева заплата. Това сериозно ли? Защо още работят в общинските болници. Пари нямало...Ами да намерят и то за тройно увеличение на заплатите им със стара дата от 1 януари 2023
28
0
 
9
 
! Отговори
456 преди 7 месеца
Естествено,че има пари,но се разходват в джобовете на директори ,бордове на директори,далавери...Забрана за работа на второ работно място със същия предмет на дейност,контрол на съотношението на заплати и пари ще има!
27
1
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 7 месеца
Важното е ,че десетки години всички неосигурени ц.гани се лекуват безплатно и че милиарди са похарчени за тях !
26
0
 
16
 
! Отговори
= преди 7 месеца
Във всяка държавна болница няколко лапачи обират фонд работна заплата, за редовия персонал пари няма. Докато далавераджиите взимат по 80 , 100 хиляди и повече на месец останалите или лапат мухи или бягат в чужбина. Така скоро ще останем съвсем без млади лекари, сестри и акушерки
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според новият колективен договор,заплатите в общинските болни трябва да са по ниски от:санитар 910 лева,сестра 1450 лева,главна сестра 1550 лева,лекар 1900 лева и тия заплати не можело да се изплатят защото на "лекари" като управителят на хасковската общинска болница да речем,трябвало да се броят по едни 67 хиляди лева на месец и това не е прецедент,такива болници във България са стотици!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма финансиране от държавата докато не сложат таван за директорска заплата примерно 2000 лева.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рекордьор по декларирани доходи е Веселин Калфов управител на общинската болница СБАЛПФЗ Хасково ЕООД със скромните 809 хиляди лева годишен доход!Интересно колко ли вземат неговите служители?
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Важното е, че има за учителите!Нищо не правят , само реват и заплатите им растат!Другите да го д...т!
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЗА БОЛНИЦИТЕ - НЯМАЗА УКРАИНЦИТЕ - БОЛ !СКАПАНА ДЪРЖАВА !
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Парите си ги взехте авансово от касата за ковид пътеки. Имаше даже репортаж по нова как се карат за ковид бонуси някакви лелки от спешна помощ. Забележете - не обсъждаха кого са "излекували" от фалшивия вирус, а се караха за бонуси. Глигани в бели манти. Дебели бяха.
19
0
 
18
 
! Отговори
Ами преди 7 месеца
Тогава защо директорите взимат по 20 30к и нагоре за месец?????? Питам защо???!! Ами ето ви го увеличението бе доктори, то просто е взето вече ама от вашия началник и за вас НЯМА!!!! ВЪПРОСИТЕ ЛИЧНО КЪМ НЕГО, ние хората нищо не можем да направим, вашият шеф е човека от който зависят тия неща, замислете се
18
1
 
15
 
! Отговори
Дзъ преди 7 месеца
Ами как ще имат за заплати на лекари, медицински сестри и санитари, като половината бюджет отива за заплата на директора. За справка - вчерашните новинарски емисии отразиха заплати на директори на посредствени болници у Чепръчене в размер от 300 до 800 хиляди лева годишно - Заплати - не бонуси, не хонорари!
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проверете в имотния регистър кой лекар какви имотчета за милиони е декларирал през последните 4 години, покажете им банковите сметки и ще блесне голата истина. Освен ако не си ги крият под дюшеците, ама ме съмнява.
16
2
 
13
 
! Отговори
ъ преди 7 месеца
Че къде са им парите, нали през последните години получаваха редовно по 5+ милиарда? Или са отишли за заплати на меринджеи, "капиталови разходи" пред определени фирми и закупуване на лекарства на завишени цени?
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Болниците нямали пари за увеличение на заплатите а всъщност момент над 100 директори на общински и държавни болници декларират над 100 хиляди лева годишен доход,как става тая работа?
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма щото "сглобката" скоро даде 5 МИЛИАРДА на хотелите за урките , Няма щото собственици на болници и гл лекари Източват касата и за обикновен лекар ,мед. сестра и санитари Няма ! и още пари да им дадът пак Няма ,щото онея Пак ще ги окрадът .
13
1
 
20
 
! Отговори
9 преди 7 месеца
Достатъчно е да се види автопарка пред големите болници и ти е ясно къде са част от парите..
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Парите са в банковите сметки на медиците. Кво се правите на ощипани моми
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Търсете парите при директорите на болниците, актуализирайте надолу техните заплати.

Спонсорирани публикации