Евростат пресметна: Ходим на лекар до 6 пъти годишно

Стойностите за ЕС варират между 3 и 8 консултации в различните държави
Обновена: 31 авг 2023 07:14 | 31 авг 2023 07:10, Нели Христова
14
Евростат пресметна: Ходим на лекар до 6 пъти годишно
Снимка: Pixabay/Parentingupstream

Средно българинът провежда консултация с лекар до шест пъти годишно. Това показват данните на Евростат за 2021 г.

У нас се наблюдава спад в този показател, тъй като през 2018 г. и 2019 г. консултациите с лекар средно са били над шест. Стойностите са средни спрямо цялото население на дадена държава, тъй като е възможно един да не е посещавал лекар цяла година, а друг - множество пъти.

Стойностите за ЕС варират между 3 и 8 консултации в различните държави. Най-много те са в Словакия – 11 на година, в Германия и Унгария – над 9, а в Нидерландия – над 8.

Най-малко медицински консултации на годишна база се провеждат в Гърция, Португалия и Дания – около 3. В изследването е включена и Турция, като там за 2021 г. средно консултациите са били 8, а през 2018 г. – над 9.

Пандемията от коронавируса постави медицинските специалисти по напрежение и оказа влияние върху дейността на много отделения, които не бяха свързани с коронавируса, предава bTV. Това е довело до спада в лекарските консултации през 2020 г. и 2021 г. на територията на целия Европейския съюз спрямо предходните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: лекарЕвростатпрегледи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
една жена преди 7 месеца
Важно е каква е продължителността на живота и здравето. Това са важните показатели. Системата не е здравеопазване, а болестолекуване и касоизточване. Добре е всеки да вземе грижата за здравето си в свои ръце, защото е единственият заинтересован. За съжаление.
8
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Браво, а аз ходя на лекар един път на 6 години. За последно ходих доста преди ковид кризата. Явно някой друг взема моите 50 неходения и осреднява свинското със зеле.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
отга изкарах куку преди 3 г веднъж не съм ходил и нямам намерение повече. и здравни не плащам, даумрат от глад дано мафиотите :)))
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Евростат,да си контролират Европа .Тука си източване здравната каса яко.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имаме идея и за Англия и за Франция ,не ми ги хвалете моля ви се.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При средна заплата 1500 лв., 8% за здравни осигуровки означават 120 лв. на месец, ходим на лекар 6 пъти в годината, значи средно това ни струва по 240 лв. на едно посещение.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредния безмислен евроатлантически бъркоч!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глупости!!!На лекар ходя 1 път годишно, а съм с хронично ендокринно заболяване. Мъжа ми не е стъпвал от повече 10, а детето ми което е с тежка епилепсия е било консултиране или хоспитализиране 6 пъти и един път бърза помощ общо 7 пъти за годината, но тук говорим за дете с генетично заболяване и много здравословни проблеми. Защо проучванията са за 2021 година?
1
0
 
10
 
! Отговори
Евростат преди 7 месеца
Казва и друго - Българина доплаща най-много за лечение и лекарства, на другия полюс Испания и след това Франция - безплатни лекарства и изцяло безплатно здравеопазване и то едно от най добрите в света!!!!! Нямате идея как е в нормалния лош Запад роби. Идея нямате!!