Проучване: 43 на сто от ромите у нас работят

Има устойчива тенденция на заетост сред ромската общност
31 авг 2023 19:40, Елка Василева
45
Проучване: 43 на сто от ромите у нас работят
Снимка: архив, БГНЕС

Около 43% от всички роми в България работят. Това съобщиха от фондация „Тръст за социална алтернатива“. Данните са от проучване, извършено от фондацията в периода юли-август 2022 г. сред 1250 души в цялата страна. За сравнение делът на заетите в цялата страна - по данни на Националния статистически институт за първо тримесечие на 2023 г., е 53,1% , допълниха от фондацията.

Делът на безработните роми е около 25%, показват още данните от проучването на фондацията. Десет процента от ромите в трудоспособна възраст са жени, домакини, които са „скрит“ потенциал за трудовия пазар.

Въпреки засиления поток на миграция, ковид пандемията и войната в Украйна, данните нееднозначно доказват устойчивата тенденция на заетост сред ромската общност в България, добавиха от фондацията.

От всички заети роми 75% работят с подписан договор с работодателя си. Повече от половината от тях разполагат и с дебитна карта, което е предпоставка за намаляване на дела на нерегламентирания труд и на нарушенията на трудовото право. Нараства и броят на ромите предприемачи, но техният дял остава все още нисък – около 2%, показват още данните от проучването. Бизнес в продължение на над една година развиват 46% от ромските предприемачи, а 43 % - повече от пет години.

В България за девет години делът на ромите със средно образование се е удвоил. Това показват данните от доклад на фондацията "Тръст за социална алтернатива", който беше представен през 2022 г. Данните от доклада са сравнени с резултати от проучване, извършено през 2011 г. Наблюдава се тенденция на спад на неграмотността сред ромите, като най-голям дял на неграмотност се отбелязва при групите, които са с ранни бракове и тези, които никога не са посещавали училище. Все по-голям дял са ромите, които смятат, че е добре ромските младежи да получават по-високо образование, като най-често посочваното е средно образование, следвано от висше, показва още докладът.

От 2018 г. фондацията работи по услуга, която запълва пропастта между работодатели и общности в неравностойно положение, първоначално в рамките на европейски проект, а понастоящем – самостоятелно. Сред услугите на проекта са кариерно ориентиране на хора от уязвими групи, мотивация, обучения, менторство, подкрепа на работното място и обучения. Услугите се предлагат в София, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Велико Търново. (БТА, Десислава Пеева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 39 Не са проблем онези от тях, които работят и се съобразяват със законите. Проблемите ги създават тези, които предпочитат вечно да са в категорията "трайно безработни" или са винаги в сивата икономика, а в свободното си време вършат безобразия.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В нашият град много от жените им работят в обувни фабрики , чистят улиците . Някои от мъжете режат дърва . Всеки се справя както може .
38
0
 
5
 
! Отговори
Бъркотия преди 7 месеца
Данните са неточни, защото изследователите не слагат лица под 18 г. в категорията "на трудоспособна възраст". Само че този контингент започва да се плоди рано - още на 12 г., значи доброволно прекратява детството си. Който създаде макар само едно единствено дете трябва да започне да работи, за да храни детето си. На 13-14 г. човек може да работи като чистач(ка) или да копае на полето. Вместо това ние им даваме детски надбавки и един куп други помощи, както и бонуси за децата, които са създали.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези 10% жени домакини в трудоспособна възраст са във вечномойчнство, пон окато имат цикъл. Но аз мисля, че са много, мнго повече от 10%.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Останалите 57% какво правят? Онези 25% отработещите индийци, които нямат подписан трудовдоговор, внасятли осигуровки,плащатлиданъци? Или каквото *** - изпука, алечението и пенсиите им са на наш гръб.
35
2
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 месеца
Тея от снимката май режат дървета без маркировка :()
34
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
Отишли и питали чистачките към социалните програми. Ако бяха влезли в Столипиново щяха да разберат, че 0.000001% работят и остатъка се напиват по цели нощи и спят по цял ден. То по стъкмистика се водят и 1/6 от реалния си брой. Отделен е въпроса, че от 20 *** станали 40 които са се водили в списъците до 12-ти клас. И вече прогрес, двойно повече *** със средно образование.
33
2
 
3
 
! Отговори
. преди 7 месеца
Сорощина.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е,щом 1250 души са им дали цялостна картина на ромската общност,вервайте им.Тия дали са стъпвали в гетата,за да видят как млади мъже и жени се шляят без работа и единствената им грижа е да се размножават и да точат социалната система.
31
0
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 7 месеца
Тикви, това проучване даже няма и основа, за някой учил в УНСС. Няма представителност на извадката, достоверност и много други, няма нищо, аз мога да го напиша вкъщи, само от обиколките си из територията, ама резултатите няма да ви харесат.
30
1
 
4
 
! Отговори
мда преди 7 месеца
между другото на някой места са заели цели села, имат големи къщи, карат немски коли, сигурно са били в Германия :)
29
1
 
8
 
! Отговори
мда преди 7 месеца
Доколкото си спомням, на последното проверяване ги бяха изкарали,около 300хил, което според мен не е така. Знам как "ходят" на училище и как минават в по-горни класове. Знам някой как и какви помощи вземат. Знам колко са законни къщите им и как станаха такива. Ама ми е интересно от ЕС или от НПО колко се плаща за тях на месец и колко се удържа от държавата и колко са трайно заетите. Иначе с образование или не, нека работят.
28
1
 
7
 
! Отговори
2ма приятели мулати преди 7 месеца
Питаме има ли проучване за другите етноси,като турци,гърци, власи, сърби каракачани, помаци,македонци, украинци,мигрантите от близкия изток и мн.други? Очакваме статия.
27
2
 
7
 
! Отговори
Abcd преди 7 месеца
В Разград има широк спектър от етноси, но бих казал, че това е един от градовете, в които всички живеят в добри отношения, с разбиране към особеностите на другите. Всички са си намерили препитанието и се борят. За никой не е лесно. Имам приятели от всички етноси и социални групи и нямам предразсъдъци. Може да е късмет, но хората тук са ОК.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
на въпроса "видяхте ли тази година морето" 100% от запитаните българи са отговорили "ДА" - въпросът е зададен на хората от КК"Елените"
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цели 43%, браво.
24
2
 
11
 
! Отговори
Бат Сали преди 7 месеца
Много исках да работя, но просто нямах желание.!.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво! Сериозен напредък. Работят предимно жените в Чистотата и дърти роми в строителството. Другите друсат чалга.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Фед Красивия - не, бе брате, просто джyрнaлистката е пропуснала да сложи десетичната запетая след 4-ката
21
2
 
15
 
! Отговори
Фед Красивия преди 7 месеца
В махалите ли е правено това проучване,че ми е интересно?Там където е сегрегацията ,като в Прилеп?