Проучване: 43 на сто от ромите у нас работят

Има устойчива тенденция на заетост сред ромската общност
31 авг 2023 19:40, Елка Василева
45
Проучване: 43 на сто от ромите у нас работят
Снимка: архив, БГНЕС

Около 43% от всички роми в България работят. Това съобщиха от фондация „Тръст за социална алтернатива“. Данните са от проучване, извършено от фондацията в периода юли-август 2022 г. сред 1250 души в цялата страна. За сравнение делът на заетите в цялата страна - по данни на Националния статистически институт за първо тримесечие на 2023 г., е 53,1% , допълниха от фондацията.

Делът на безработните роми е около 25%, показват още данните от проучването на фондацията. Десет процента от ромите в трудоспособна възраст са жени, домакини, които са „скрит“ потенциал за трудовия пазар.

Въпреки засиления поток на миграция, ковид пандемията и войната в Украйна, данните нееднозначно доказват устойчивата тенденция на заетост сред ромската общност в България, добавиха от фондацията.

От всички заети роми 75% работят с подписан договор с работодателя си. Повече от половината от тях разполагат и с дебитна карта, което е предпоставка за намаляване на дела на нерегламентирания труд и на нарушенията на трудовото право. Нараства и броят на ромите предприемачи, но техният дял остава все още нисък – около 2%, показват още данните от проучването. Бизнес в продължение на над една година развиват 46% от ромските предприемачи, а 43 % - повече от пет години.

В България за девет години делът на ромите със средно образование се е удвоил. Това показват данните от доклад на фондацията "Тръст за социална алтернатива", който беше представен през 2022 г. Данните от доклада са сравнени с резултати от проучване, извършено през 2011 г. Наблюдава се тенденция на спад на неграмотността сред ромите, като най-голям дял на неграмотност се отбелязва при групите, които са с ранни бракове и тези, които никога не са посещавали училище. Все по-голям дял са ромите, които смятат, че е добре ромските младежи да получават по-високо образование, като най-често посочваното е средно образование, следвано от висше, показва още докладът.

От 2018 г. фондацията работи по услуга, която запълва пропастта между работодатели и общности в неравностойно положение, първоначално в рамките на европейски проект, а понастоящем – самостоятелно. Сред услугите на проекта са кариерно ориентиране на хора от уязвими групи, мотивация, обучения, менторство, подкрепа на работното място и обучения. Услугите се предлагат в София, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Велико Търново. (БТА, Десислава Пеева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евала!
19
3
 
17
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 8 месеца
Тва проучване го взимате и го слагате там където е тъмно! Работят едва десетина процента а качеството на работа е под голяма въпросителна! Те не могат да говорят и пишат работили ? Едене и пиене е работата,! Проучване ха-ха стастици братче кво да ги правиш!
18
4
 
18
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 8 месеца
Работят като джебчии и крадци , племе долно , най-добрата за тях е разминиране на полетата в Уz райна !
17
1
 
24
 
! Отговори
Берем тухли преди 8 месеца
43% бачкат ама не в българия.Тука само тухли и дърва берат.Поделението в Ямбол го набраха до кота нула за 1 година със все техниката пред очите на полицията
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според мен работят много повече, но са в сивия сектор.
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"В България за девет години делът на ромите със средно образование се е удвоил." Колко от тях имат реалните знания за средно и колко са на ниво начално?
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ванка - Така е, тоя, дето уж бил дядо на загиналото дете, ако го беха взели за хирург, щеше да знае къде да мушка и реже с ножа така, че да не умори човека, ами само да го заболи. Ама, на, направил белята, инак немал желание. Не е виновен, да го пуснат.
13
1
 
24
 
! Отговори
Влади преди 8 месеца
Абе, ангели небесни. Отвреме-навреме крадват, просят , секат гори и паркове, поубиват някой старец или шофьор, може и някоя старица да изнасилят от бедност. Но, както се казва , особености на етноса. Били весели и жизнерадостни по характер, пък аз освен все намръщени и с лоши погледи, други питеци не съм виждал. Радвайте се какви хубави съжители сме имали на територията.
12
5
 
17
 
! Отговори
Ванка преди 8 месеца
Това е защото ги дискриминират. Не ги взимат за програмисти и неврохирурзи само заради цвета на кожата им.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами някакво НПО, какво други да кажат? Нали уж се занимават с интеграцията им, ако отчетат лоши резултати, ще се разбере, че всъщност няма смисъл от съществуването на НПО-тата.
10
0
 
19
 
! Отговори
Цензур Цензуров преди 8 месеца
Останалите 57 процента са облагодетелстеани от кражбите и успешните изнудвания за пари .
9
4
 
9
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 8 месеца
аз също. каквото ми потрябва си го взимам. не дължа никому нищо. бачкането е за потомствените роби
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Mмaaa, aйge мoлa ви ce, нeмa нyжga...
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Caмo 43% ? Дa бe, kak нe...
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спрете да ги наричате "уязвими групи" и да ги галите с перце и всичко ще си дойде на мястото.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ние не крадем, ние си взимаме.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голяма част от ромите станаха хора и има много готини сред тях. Но и не малка част от някой от тхните кланове, останаха пълни кроманьонци
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А 57% берат.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много, бе! Останалите 57 на сто какви ги вършат?
1
3
 
25
 
! Отговори
Сънчо преди 8 месеца
...а 57% са на кражби, далаверки, контрабанда, размножаване и социал, мили деца...