Новите назначения в ДКК и тотото - незаконни?

Договорите на предишните ръководства се прекратени предсрочно
1 сеп 2023 17:00, Стела Стоянова
12
Новите назначения в ДКК и тотото - незаконни?
Снимка БГНЕС, архив

Освен че са несъгласувани с всички партньори в управлението, новите назначения в бордовете на Държавната консолидационна компания (ДКК) и спортния тотализатор (БСТ) се оказват и незаконни.

Министрите на икономиката Богдан Богданов и на спорта Димитър Илиев са прекратили предсрочно договорите на назначените в бордовете представители в нарушение на Закона за публичните предприятия. Той позволява предсрочното прекратяване на договорите само в определени случаи, като те не са налице нито при ДКК, нито при тотото, пише "Сега".

Това показва публикуваните в делата на двете дружества документи около очакваното вписване на новите бордове. Агенцията по вписванията още не е отразила промените в ръководството на двете фирми (на БСТ дори спря вписването заради липса на съгласие от финансовото министерство), но двамата министри вече се похвалиха с взетите решения. Правните основания, на които са издадени те, обаче нямат нищо общо със спазването на законовите изисквания, коментират юристи.

Законът за публичните предприятия е специален закон, който определя допълнителните изисквания за управлението на публичните дружества. Той бе приет след дълго съгласуване с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и бе едно от условията за приемането на България във валутния механизъм ERM II. Една от основните причини за приемането на закона бе именно постоянното политическо кадруване в държавните дружества и непрозрачното и непрофесионално управление. За да се избегне това, бе въведено изискване за задължителни конкурси при назначаване в бордовете.

Още по темата
Законът предвижда и изрични правила за предсрочното прекратяване на договорите. Това може да стане при 8 изчерпателно изброени условия - смърт; подаване на молба за освобождаване; обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца; осъждане за извършено умишлено престъпление от общ характер; несъвместимост с изискванията по закона; тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения; влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси или при неизпълнение на заложените показатели в одобрената бизнес програма. Тези условия са детайлизирани допълнително и в правилника за прилагането му.

И министър Богданов, и министър Илиев изобщо са пропуснали този текст, сякаш той не съществува.

В решението си за смяна на борда на ДКК Богданов се е аргументирал с общи текстове от Търговския закон и общи текстове в Закона за публичните предприятия, като например от колко души е съставен борда и кой е оправомощен да взима решения за управлението на дружеството, но изобщо не споменава нито едно от основанията за предсрочно прекратяване.

По сходен начин е действал и спортният министър Илиев - той се аргументира с няколко закона - за физическото възпитание и спорта, за хазарта, като и за публичните предприятия, но не сочи нито едно конкретно основание за предсрочно прекратяване на договорите на членовете на борда. Не е ясно дали решенията няма да бъдат обжалвани на това основание и какво ще се случи с искането за вписването им.

Смяната в бордовете с посочени най-общо аргументи на практика показва колко обречен е замисълът да се гарантира независимо и професионално управление на държавните фирми, коментират експерти. Едноличните решения за промени идват след отнели няколко месеца усилия за провеждане на конкурси в дружествата.
Част от конкурсите бяха провеждани от Агенцията за публичните предприятия и контрол, като кандидатите са се явявали на два изпита - писмен и устен. Справка в сайта на агенцията показва, че за обявените  места за
независими членове на борда на ДКК е имало общо 9 кандидати.

С решението си от 25 август икономическият министър Богдан Богданов освободи всичките 5-тима членове на борда на директорите - Венцислав Димитров, независим, Костадинка Кърджиева, независим, и трима представители на държавата, също явявали се на конкурс - Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева. И петимата са с договори от 2 декември 2022 г., като по закон договорите са минимум 3 години. На тяхно място са назначени временно 5-тима нови членове на борда със срок на мандата до провеждане на конкурс, но не по-късно от 6 месеца.

Спортният министър Илиев на свой ред взе решения за предсрочно прекратяване на договорите на трима представители на държавата - Таня Андреева, Ангел Иванов и Галина Заркова и на тяхно място до конкурс назначи временно ръководство. Тези договори са още по-пресни - от 31 май 2023 г. За тотализатора в момента тече конкурс за избор на независими представители в борда.

Много интересен е и казусът със заплатите на членовете на новия борд на ДКК.  От икономическото министерство обявиха, че заплатите са намалени с близо 50% - и за борда, и на новия изпълнителен директор. Не е ясно по какъв начин е станало това, защото в решението за размера на възнагражденията се препраща към общите правила за сформиране на възнагражденията в публичните предприятия. Те остават непроменени засега и таванът е висок - лимитът за заплатата на изпълнителните директори в държавните АД-та е 18 МРЗ, или 14 040 лв.

От ММС също обявиха намаляване на възнагражденията на членовете на УС на тотализатора, макар да не уточниха с колко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изборите при толкова много комунистически партии е като лотария! Аз като гласувам и ходя на избори, си мисля че съм в лотарията, и започвам "Ала, Бала, Ница, Стар, Фацул в Паница, Ах Гиди, Ванчо, Наш Калпазанчо" и там където се падне на тая комунистическа партия гласувам! И при излизане от изборното гише Пея следното: Аз съм Гошо, хубавеца, вечния ерген. На Балкански полуостров нема друг кат мен! Влюбени са в мене всички и момички и женички, блазе на човека като мен и си спомням за нашите деди!
11
0
 
4
 
! Отговори
Оказа се преди 7 месеца
У нас е много сложно и невъзможно да се организират и проведат ЧЕСТНИ ИЗБОРИ и ТОТО ИГРИ, а за честни конкурси за държавни длъжности и служби е необходима все още партийна книжка.
10
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
Сега старите ще осъдят държавата, ще лапнат още пари, ще ги върнат на старите места, новите защото им е обещано ще си останат като се увеличи щата и държавното предприятие от пред фалит отива директно във фалит и ще трябва държавна субсидия за да го спасяват!
9
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
Директор на директора, на директора на мениджърите, на зам. мениджърите, на началниците, на ръководителите. От 200 души в едно държавно предприятие 195 са началници, 3 са чистачки и може да има 2 секретарки! После защо всяко държавно предприятие е продънена каца! Уволнете всички калинки и оставете само реално вършещи работа, с други думи съкратете 99% от персонала на службите! От 2 милиона бюджет на дружество 1.99 мил за заплати и остатъка все не стига дори за смяна на 1 крушка!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Борд на директори, съвет на директори, зам директори, на управления, директори всичко това 99% е само за заплата и имитиране на дейност. Изпийте всичко и работата може и по-добре да върви.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Продължава промяната, но към по-лошо, скоро бензин над 3 лева и тока, ами според мен около левче киловата, та да пенсията няма да им стигне зимата да си платят тока.
6
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цялата Митрофан-Раде-Копейкинска шайка се е впрегнла да сваля правителството. Залозите са огромни...
5
1
 
8
 
! Отговори
морски преди 7 месеца
Тези членове трябва да се изхвърлят зад борда ,защото нищо не правят на кораба , а само получават много пари за тоз де вее !!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щото майката на Шиши е много законна.Бая време управляваше тотото и си личат печалбите.Сина и се освини и купи важно място в политиката.Тотото трябва да се забрани в този вид,защото е дране на бедни бабички и дедички,хранещи говежди надежди,че ще спечелят.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кокорчовците от закони не се интересуват.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПеПе сектата нищо законно не са свършили до момента. КС върна почти всички поправки на закони, които написаха на парапета.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой ти гледа закона е врата о поле. Про100то наруши Конституцията та ППДБ и некоалицията ще ги спрат нЕкакви си закони.