Служителите на Агенцията за борба с градушките на протест за по-високи заплати

Те заплашват, че ако реакция няма, ще затворят плошадките
1 сеп 2023 08:39, Нели Христова
19
Служителите на  Агенцията за борба с градушките на протест за по-високи заплати
Снимка: БГНЕС

На протест излизат работещи на противоградните площадки в Южна България. Те ще блокират възлово кръстовище на пътя между Пловдив и Хасково край село Поповица. Протестиращите служители на Агенцията за борба с градушките настояват за по-високи заплати.

Ако след този протест няма никакъв отзвук, предстои затваряне на ракетни площадки и масово неподчинение на работещите в структурите, предупредиха в ефира на БНР ракетострелци, които участват в протеста.

Йосиф Лесов от регионалната структура в село Гелеменово работи в контролния пункт. Посочва като мотив да се включи в протеста "обидно ниските заплати на ракетострелците, лошата инфраструктура, лошите условия на труд" и допълва, че някои от площадките нямат вода и ток.

"Аз съм с висше образование. Даже помолих, ако има опция, да си повиша образованието, да изкарам примерно физика, но няма пари нито за обучение на кадрите, нито за преквалификация, а се очаква да носим отговорности, които са доста високи. Мотивацията да останеш да работиш тук е, че помагаш на хората. Бих я сравнил с работата на пожарникарите."

"Хора с висше образование, които имат образователен ценз, от които се изискват много неща, не можем да докараме 1000 лева. Вчера съм си взел фиша – 1070 лева с нощния труд. Налага се на колегите да са и охрана, и поддържка, и ракетострелец. 24-часови са смените. Искаме по-високи заплати. 10% са малко нищо", отбелязва Стоян Стоянов от Тъжа.

"Ако дадат 15%, ще е за да ни замажат очите."

"Как прецениха, че нямаме нужда от това увеличение? Всеки има семейство, което трябва да гледа. Нямам обяснение", казва ракетострелецът от 27 години Пенко Бончев, който работи на полигона в Поповица.

"Млади хора няма. Средната възраст ни е 53-54 години. Всичко, което дойде, кара по няколко месеца и си отива. Над 30% са останали пенсионери да работят. Щом 30% са пенсионери, направете сметка."

Запитани какви ще бъдат последиците, ако спрат да работят, ракетострелците са категорични - една градоносна клетка, която мине през няколко землища, ще остави местните хора без пари и поминък.

Две са нещата, които могат да те задържат на работа - високото заплащане и любовта към работата – засега е само любовта, но само с любов не се живее, обобщават те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
бай 100ян преди 7 месеца
Имат право!Чисто икономически това са съвсем малко на брой хора с малки заплати и не трябва кой знае какъв финансов ресурс за увеличение а една градушка да пропуснат и щетите са много по големи.Исканото увеличение на целия отрасъл спокойно може да се покрие от месечната заплата на един болничен директор
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За съжаление, такива наболяли проблеми, показват, че държавата ни си отива.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А балетистите къде да протестират.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много е лошо да си на държавна хранилка и да няма какво да се усвоява (краде). Ей вижте ушев,мълчи ,натиска си napцалuте и щави каквото докопа.
15
0
 
6
 
! Отговори
запознат преди 7 месеца
До Анонимен 12: Валят градушки там където няма изградена противоградова защита! Както и животозастрашаващи мълнии падат там където няма противоградова защита! Стрелбите по облаци намалява тяхната сила и предотвратява падането на животозастрашаващи мълнии с което се спасяват човешки животи! Добре е да се направи статистика в кои райони на България има смъртни случай в разултат на паднали мулнии и дали там има изградена противоградова защита?
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Духовете върнаха снарядите.Бяха бесни.Нищо не можеше да ги спре...Настройвате брат срещу брата,наливате милиарди и оръжия,загиват невинни,а вие правите пропаганди и само лъжете.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
сега по логиката на ковид скептиците можем да кажем "то няма градушки, за какво да харчим пари за тая хранилка"?
12
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Протестира ли били....да хвърлят ракети не да имитират работа, всеки ден пада градушка защото тези мързеливци не си вършат работата, ами тръгнали да протестират!!!
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За съжаление, 90% от тези станции са по селата и провинцията, а там с 1000лв - си си местния богаташ.
10
1
 
3
 
! Отговори
само питам преди 7 месеца
Трибуната от която се изказват днешните депутати, същата ли е от която се е изказвал и бай Тошо преди 1989 г.?
9
2
 
6
 
! Отговори
много се чудим преди 7 месеца
Тази защитна система на земеделието е останала от лошите комунисти!Интересно как са я пропуснали и не са я унищожили до сега!?
8
0
 
7
 
! Отговори
запознат преди 7 месеца
До GTI 2.3 V5 150 коня; Ти благодари, че голфа ти не е летял и все още имаш къща където има къде да се прибереш, че виж какво става в Италия, където няма противоградова защита. Много от вас не са наясно, че стреляйки по облаците когато те са все още малки, се предоствратява тяхното развитие до суперклетки, който формират торнада, а те заличават градове!
7
1
 
10
 
! Отговори
в отпуска са преди 7 месеца
До Анонимен 3 Лятно време дежурствата са по 24 часа през ден!Няма събота,няма неделя!И това е цяло лято!И тяхната не е лесна!
6
0
 
7
 
! Отговори
бедна ви е фантазият преди 7 месеца
Такива облаци, които през последните 3 години са наблюдавани в южна Европа, само в САЩ могат да се видят! В САЩ след като мине торнадото, града изчезва! Хората се качват на колите и се местят на друго място! Ако не бяха градушкарите и в България щяхме да наблюдаваме такива облаци.
5
0
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 7 месеца
изключително *** двигател
4
0
 
5
 
! Отговори
Пич преди 7 месеца
Да пуснат градушките!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересно, зимно време отпуска ли са?
2
11
 
2
 
! Отговори
GTI 2.3 V5 150 коня преди 7 месеца
ей зарад тия мързели оня ден ми се изпотрошиха стъклата на голфо
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пълна подкрепа за хората! Киро швестеро ограби България заедно с боко тулупа! Мислехте, че ГЕРБ е най-лошото, на ви сега ГЕРБ + ДБ + ПП! ПАК СКАЧАЙТЕ КАТО ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2020 ПОД ШПИЦ КОМАНДАТА НА ЧЕРЕПА!