Българите предпочитат хартията пред електронните книги

Скорошно изследване твърди, че "всеки десети българин няма нито една книга вкъщи"
3 сеп 2023 16:27, Нели Христова
27
Българите предпочитат хартията пред електронните книги
Снимка: БГНЕС

Българите имат и купуват книги, като по-голямата част от читателите предпочитат да имат книжни издания, а не електронни.

Напук на скорошно изследване, според което "всеки десети българин няма нито една книга вкъщи", БГНЕС се срещна с граждани в парк “Хиподрума” и ги попита дали имат книги, дали си купуват книги, и дали дават този пример на децата си.

Пред БГНЕС Цвети посочи, че има книги вкъщи. “Съвсем скоро съм закупувала книжки за децата си, а за себе си имам подаръци много книги. Последното заглавие, което прочетох е “Дамски гамбит”, каза тя. По отношение на това дали предпочита книги на хартиен или електронен носител жената категорично заяви: “Задължително на хартия, никога не съм чела електронна книга и това се дължи на миризмата на хартията, обичам книгите”, обясни тя.

Надя също казва, че има книги у дома.

“Закупуваме си често книги. Имам малка дъщеря и обичаме да четем заедно. Обичам романи и българската класика. Последната книга я четохме заедно с дъщеря ми и се казва “Феята на захарницата” - задължително на хартиен вариант, предпочитам книги на хартия", допълни жената.

 Габриела обясни, че има книги вкъщи, колкото и малко място да има у дома.

“Обичам да си купувам книги. В последно време по-често ползвам библиотеки и приложения за четене”, каза тя и добави, че предпочита книги на хартиен носител. “Аз съм традиционалист и предпочитам да ми замирише на хартия и във всяка свободна минута гледам да имам хартиена книга в ръцете си”, отбеляза тя и уточни, че последната книга, която си е закупила е “Семейна мъдрост от Монаха, който продаде своето ферари”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Така е! преди 7 месеца
И Слава Богу!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На електронната книга не можеш да си плюнчиш пръста, като прелистваш.
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гледката на шатрите загрозяващи в момента цялата Витошка , ме кара да мисля точно обратното! Ако беше така както се стреми да докаже редактора на Днес,нямаше да има нужда , някой да навира насила тези безнадеждни крамове в центъра на София!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А има българи, които предпочитат чата пред книгите и чалгата пред чата
22
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 7 месеца
Не е миризмата на хартията причина да чета хартиени книги.Опитвал съм се да чета книги онлайн - има ги текстовете.Не мога повече от няколко реда - до половин страница.Нищо общо няма. И не само това че компютърът разваля очите както каза номер 21.Ако четеш хартиена книга неправилно (отблизо) също можеш да си развалиш очите.Просто книгата е направена в много удобен формат за четене.Има си номерирани страници и съдържание, винаги знаеш къде си, ако решиш прелистваш (а не скролваш).
21
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 7 месеца
До: номер 17Айде пак, криворазбраната цивилизация?Не подценявай американците, американците четат книги, противно на стереотипите които имаме за тях. Да, сред тях има много мозъчно увредени и те не са малко.Но в САЩ има много известни писатели.И за разлика от нас, те са по-богати и по-известни от IT специалистите.Да, сега всички писатели използват лаптопи и компютри, вече никой не ползва пишещи машини. Но са приказно богати - това значи че печелят от читатели!
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много ясно. Електронните развалят очите.
19
8
 
2
 
! Отговори
24.май.. преди 7 месеца
НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ.......
18
9
 
4
 
! Отговори
В книгите пише : преди 7 месеца
Русия пороби България на 3.март.1978....който чете - знае
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Руски плач от тия на опашката -никой няма да прочете книгата. Такива трекламни покупки винаги е имало.Помня като ученик бях забелязал "Вечната Амбър" - във всеки дом на приятелите ми я имаше, никога неотваряна...
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Девет от десет българи четат книги. Кога ще ни стигнат американците?
15
1
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 7 месеца
Дадпх шанс на аудио книгите.... дори 2 пъти....not my thing. Нито Одибъл, нито сторител.... губя концентрация когато някой ми чете...
14
1
 
10
 
! Отговори
Изкривячи преди 7 месеца
"всеки десети българин няма нито една книга вкъщи" - значи БУКВАЛНО "90% от Българите четат книги в една или друга степен". Обаче предпочитате да намилате народа, за да му внушавате, че "не е народ, а м*рша", "за нищо не ставаме", и т.н. , нали? Е няма да стане! Не знам дали сме повече, но определено не сме по-малко от НИТО ЕДИН народ! Всъщнот, който е работил с чужденци знае, че дори сме по-добри в много неща. А Българин в чужбина като цяло е доста примерен гражданин. Така че по-полека ;)
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз лично предпочитам аудио книги четени от автора.
12
1
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 7 месеца
Глупости! Екнига купена си е мое притежания. Вземи чети малко повече, а?
11
3
 
3
 
! Отговори
до до до преди 7 месеца
Ами ще си го меря по този начин, защото прекалихте вече с този Господинов.Не трогва, не знае, не успява да каже нищо, всичко му е за търговия с графични знаци.Затова и написах този пост, предизвиквате го сами.А ти не мислиш ли , че точно пример за търгашество и ниска култура е да се нареждаш зад шанд за книги на ОПАШКА, всякаш си в месарница.
10
1
 
8
 
! Отговори
Сега нека направят преди 7 месеца
едно изследване само сред етнически българи, за да видим колко от тях нямат БИБЛИОТЕКИ у дома си, а само известно количество книги. Най-възрастните сигурно помнят онзи не много приятен като характер писател Стоян Ц.Даскалов, който през 70-те год. на 20-и век беше написал критична статия, укорявайки сънародниците си заради това, че имали в домовете си секционни шкафове, пълни с книги. Според него, книга трябвало да се взима само от обществена библиотека и след като се прочете веднъж, да се върне.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До до Нито един човек, който обича четенето не си го "мери" по този начин. Смятай.
8
13
 
0
 
! Отговори
Itso преди 7 месеца
Четенето ако не носи ползи си е чиста загуба на време. Обичам да чета учебници, техническа литература, списания, но художествена литературе - не, мерси. Предпочитам да ги изгледам на филм, ако е добре направен, като "Шогун" примерно. За безизвестните романчета единствената полза от четенето е за автора, за читателя - това как автора видял нещата под 5 градуса ъгъл или 10 градуса си е загуба на време, пари, пространство (на лавицата в хола)
7
2
 
5
 
! Отговори
до преди 7 месеца
Аз чета Момзен и Успенски, какъв третокласен нищо неразбиращ депресант като Господинов ми навираш.Смешници.Чета класически автори, когато всичко имаше стойност на златна монета, а не днешните *** наредени за мангизите на поредното награждаване.Онези са писали без търговска цел, а днес се гони една мизерна печелба.