Определят вече електронно маршрута при шофьорските изпити

Въвеждането на електронната система се отлага няколко пъти
4 сеп 2023 08:49, Елка Василева
7
Определят вече електронно маршрута при шофьорските изпити
Снимка: архив, БГНЕС

От днес при практическите изпити на кандидатите за шофьорска книжка маршрутът, по който трябва да премине изпитваният, се задава по електронен път, за да се премахне субективния елемент при оценяването.

Изпитът продължава 25 минути, а ако по обективни причини маршрутът е бил променен, той може да бъде удължен с 10 минути, посочва БНР.

Системата, която се използва при изпита, се нарича "Навигатор". Маршрутът се определя автоматично, на случаен и произволен принцип и така електронизацията на изпита премахва възможността да се избират по-лесни за едни и по-трудни маршрути за други кандидати, обяснява изпълнителният директор на Автомобилна администрация Борислав Муеров.

Маршрутите, заложени в електронната система, включват всички изисквания, залегнали в нормативната уредба, казва още той.  

Муеров допълва, че единствено обективни причини, като например създадена временна организация на движението поради извършване на ремонт или пътнотранспортно произшествие, може да променят предварително зададения маршрут.

Изпитът продължава 25 минути, а в случаите, при които е имало променен маршрут, той може да бъде удължен с 10 мин. Въвеждането на електронната система се отлага няколко пъти.

Официално причини за това не са съобщавани. Знае се, че системата не се одобрява от инструктори, които не правят инвестиции, не плащат данъци, осигуровки и заплати, казва Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилисти те в България.

Той допълва, че електронизацията на изпита ще изсветли сектора, но дори и така действаща, също има субективен елемент, например със съобщаването на посоката на движение, казва още Красимир Георгиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Роберт преди 7 месеца
До Това нищо не значи::А,те "другите",неграмотните ,се явяват в Стразбург и Хелзинки.Не берете грижа.Тези нововъведения са за нас,бледоликите.Максимална да ти опразнят портмонето.Ако те скъсат и обжалваш,чак след шест месеца ще имаш отговор.Както кръвните проби.Тормоз на народа и такси,плащания,пак такси!
5
1
 
5
 
! Отговори
Това нищо не значи преди 7 месеца
Това, че маршрута се определя електронно е добре, но нищо не значи. Винаги е имало е листовки преди кормуването, но я ми кажете как тогава неграмотните хора от махалите, които не могат да четат и пишат, ги взимат тези листовки и се явяват после и на кормуване. Та по същия начин ще е и с електронно избраният маршрут.
4
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Киро преди 7 месеца
Хубаво би било да станат пак 3мес курсовете, а защо не и повече - да се мине през всичко, до колкото е възможно. А изпита да се започне с извънградско и да се прикрючи с градско за да се усети ефекта от скоростта. Но надали ще стане
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кво праИм с купените книжки как хора които не могат да си прочетат името стават шАфОри.
2
2
 
5
 
! Отговори
Реторично : преди 7 месеца
Рушветите онлайн ли ще се извършват?!?
1
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Това е правилният път.Електронизация и камери.