МЗ: Не близките, а "Спешна помощ" са длъжни да пренесат пациента до линейката

Масова практика е тежкоболни хора да са принуждавани да слизат сами
5 сеп 2023 11:27, Стела Стоянова
83
МЗ: Не близките, а "Спешна помощ" са длъжни да пренесат пациента до линейката
Снимка БГНЕС, архив

Пренасянето на спешен пациент е отговорност на екипите за спешна медицинска помощ.

Това казва здравният министър проф. Христо Хинков в писмен отговор на парламентарен въпрос как трудноподвижни пациенти трябва да стигнат от дома си до линейката, зададен от депутата на ИТН Тошко Йорданов, пише "Сега". Масова практика е тежкоболни хора да са принуждавани да слизат сами или с чужда помощ по стълбища на блокове, а линейката да чака пред входа, изтъква Йорданов.

Йорданов първо опитал да получи съвет на горещия телефон на министерството, на което не просто служителят е излъгал, че пренасянето на трудно подвижни пациенти до линейката е работа на близките, но и посъветвал ако хората не стигат, да се потърси помощ от съседните входове, разказва депутатът във въпроса си.

По стандарт всяка линейка трябва да разполага със задължителен набор от оборудване, включително и сгъваема носилка тип "столче" с плъзгачи, чрез която медицинският екип може да пренесе трудноподвижен човек до линейката, отговаря министър Хинков. Преместването на спешен пациент е основна професионална компетентност за всички мобилни спешни екипи и те са длъжни да използват всички налични възможности за транспорт на пациента до болница, а в случай на възникнал проблем, вкючително и с транспортирането на пациента от дома му до линейката, да потърсят помощ чрез районната координационна централа, посочва той в отговора си. Накратко - не близките трябва да търсят помощ от съседните входове, а спешният екип - от своята централа.

Що се отнася до грубия отговор на служителя от горещата линия, министърът съветва отговори по компетентност да се търсят от дирекциите на министерството, а не от горещата линия. Именно горещата линия обаче е връзката на гражданите за подаване на сигнали, жалби и запитвания и това дори е посочено в самия отговор на министъра до Тошко Йорданов. Въпреки това излиза, че МЗ не носи отговорност за поведението и компетентността на своите служители пред гражданите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
14
 
! Отговори
Митев преди 8 месеца
До Анонимен Това говоря и аз. Явно Министърът не е свалял болен от 10 - тия етаж без асансьор / защото не са го платили/ Аз съм свалял и то не един път. Но, г-н Министре, в длъжностната ми характеристика пише :"Оказване на СПЕШНА медицинска помощ" ! Това означава и наблюдение на болния ПО ВРЕМЕ на транспорта. Не и хамалски услуги!!! Колкото и да звучи "еретично" ще си пазя първо МОЕТО здраве!!! Сигурен съм, че 100 % от колегите мислят така!!!
35
5
 
19
 
! Отговори
до 38 преди 8 месеца
Ти си пълен некадърник.Шефа ще подкрепи персонала.Защото е 63годишен - да мъкне той бе за 1000лв. Мъкни ти бе отворен.Отиди в спешното и кажи че за 1000 лв заплата ше шофираш линейка и ще мъкнеш дебели и миризливи хора а в същото време роднините се чудят как да те набият.И шефа те успокоява че щял да ти сложи паник бутон.Като си толкова смел - ела ти влез в гетото.Щял да ме намери.Да не те намеря аз
34
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека министъра и Тошко Йорданов да отидат да поработят един месец в спешен екип да свалят болни по стълбите да покажат как се прави. През това време медиците от спешния екип може да отидат единия министър, другия депутат - сигурен съм че ще се справят добре.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-добре е да се създаде организация по пренасянето и преди да дойде линейката да се пита дали болния може да се качи сам в линейката и ако не може да се отива с екип от хора които да занесат болния в линейката.
32
5
 
12
 
! Отговори
много се краде преди 8 месеца
Важно е, че синагогата във Видин глътна едни 10 милиона евро за ремонт, а ви се спасявайте кой как може ! Може и да се опрачете на равина Моше Капон !!
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До МитевТрудно се носи тежко болен отпуснат пациент независимо от килограмите.Аз преди години помагах да се носи дядо ми но го носехме общо 4-*** иначе нямаше кой.
30
8
 
12
 
! Отговори
до 26 преди 8 месеца
Аааааааааааа това е съвсем друго нещо. Когато извадиш няколко банкноти и помолиш учтиво съседи или койтмо мине по улицата да помогне - нещата коренно се променят.Искам да кажа нещо много много важно:Богатите или умните не чакат линейка.При проблем транспортират сами на секундата.Времето е ценно. Линейка обикновенно ходи за стари хора за ***.. а там обиконвенно проблеми.Къв хамалин в линейка бре-то не дават пари на фелшера и шофьора вие за допълнителни кадри говорите? Абсурд
29
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това зависи от длъжностната характеристика. Ако не е указано в длъжностните характеристики на персонала в линейката че трябва да носят пациента то това не е тяхно задължение.
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 29 Парамедика няма какво толкова да прави освен да окаже първа помощ, в САЩ това го правят дори полицаи и пожарникари, дори в някои щати пожарникарите вършат работа като парамедици. Парамедика има за задача да закара пациента по най-бързия възможен начин. Лекарите в линейките трябва да бъдат разкарани от там и да работят в болниците след като са лекари а не да си губят времето в линейки с нищоправене.
27
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
Даже в Турция линейките са добре оборудвани и спокойно могат да се справят шофьорите с това, ама тук се краде. Само две годишни заплати на шефа на Пирогов ще стигнат да се оборудват и нашите, ама той помага за политически атаки, затова трябва да има голяма заплата.
26
13
 
20
 
! Отговори
Митев преди 8 месеца
Значи така : пациентът е 100-120 кг., отпуснат тежи още повече. Аз съм 85 кг. Като как си го представя министъра, че ще го нося? Да не говорим, че 80% от колегите са с много заболявания и на пенсионна или пред пенсионна възраст. "Загрижените " роднини ще кършат пръсти отстрани?! Съжалявам, г-н Министре, но никой не си е намерил здравето на пътя!!!
25
0
 
19
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
А долу всички само се карате. И едните и другите викат-няма да стане. За това не можем да се оправим. Вместо да се направи организация за пренасяне на болните ние се дрънкаме помежду си, а управляващите ни се подиграват. Платена линейка и двама хамала си делят парите. Като пренесеш трима тая нощ и си направил 300лв. Дали няма да се намерят желаещи?
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 27Защото не винаги парамедикът е достатъчно квалифициран за да знае какво да прави.
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 20 По света няма лекари в линейките а има парамедици които носят хората в линейката, това им е работата. За какво е тоя лекар в линейката операция ли ще прави на място? Това е една комунистическа глупост.
22
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вие им плащайте по 700-800 лева на месец карайте ги да работят на двойни смени и ги чакайте да носят напикани и поакани старци докато близките надуват чалгата или налитат на бой с тояги и брадви. И на мен ми се е случвало да ми откажат да носят старият ми дядо който беше "взел-дал" преди 15 години. Няколко банкноти смениха собственикът си няколко учтиви думи бяха казани. Хората веднага помогнаха дори шофьорът помагаше. Защо ги мъчат хората да бачкат без заплащане?Това е робство.Горките хора.
21
10
 
20
 
! Отговори
Спешна преди 8 месеца
Разбира се че ще мъкнете, това са вашите близки, да не мислите че само вие имате дискови хернии и подобни заболявания. Как смятате че ежедневно медицинския екип ще вдига по 150 килограмови пациенти?
20
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се потърси помощ от съседните входове! Егати каква наглост. Този който го е казал това заслужава да го уволнят!
19
5
 
16
 
! Отговори
до анонимен 17 преди 8 месеца
Ко плащаш ве отворен?На кого плащаш?Като му плащаш що не му кажеш да си го мъкне а?Плащал бил - твойте мизерни вноски ги лапат бюрократите.Тези които наистина плащат не викат линейка-Те директно товарят болния и го карат - на секундата! а не разчитат на линейки и хора на заплата по 1000 лв... Плащал бил... гашник
18
1
 
21
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Ето точно с този въпрос трябва да се заемат много сериозно. Това е масово. Ако не искат да носят хората, да наемат хамали в линейката. Като нямат пари за заплати да направят повикването на линейка платено и да се приключи тая пародия със спешната помощ. Мисля, че всеки би бил готов да плати 200лв. като се стигне до такъв сериозен проблем, но трябва да се направи организация от спешната помощ, а не да карате хората разревани и притеснени да търчат по комшиите и чуждите входове и да се молят.
17
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
1. Никой за нищо не Ви е длъжен другари българи.2. Лекаря със сигурност е учил много (но не за хамалин), докато този който трябвало да го носят може и буквите да не познава.3. Отидете по света и накарайте лекаря да ви носи като хамалин...да видите пък какво става...?