МЗ: Не близките, а "Спешна помощ" са длъжни да пренесат пациента до линейката

Масова практика е тежкоболни хора да са принуждавани да слизат сами
5 сеп 2023 11:27, Стела Стоянова
83
МЗ: Не близките, а "Спешна помощ" са длъжни да пренесат пациента до линейката
Снимка БГНЕС, архив

Пренасянето на спешен пациент е отговорност на екипите за спешна медицинска помощ.

Това казва здравният министър проф. Христо Хинков в писмен отговор на парламентарен въпрос как трудноподвижни пациенти трябва да стигнат от дома си до линейката, зададен от депутата на ИТН Тошко Йорданов, пише "Сега". Масова практика е тежкоболни хора да са принуждавани да слизат сами или с чужда помощ по стълбища на блокове, а линейката да чака пред входа, изтъква Йорданов.

Йорданов първо опитал да получи съвет на горещия телефон на министерството, на което не просто служителят е излъгал, че пренасянето на трудно подвижни пациенти до линейката е работа на близките, но и посъветвал ако хората не стигат, да се потърси помощ от съседните входове, разказва депутатът във въпроса си.

По стандарт всяка линейка трябва да разполага със задължителен набор от оборудване, включително и сгъваема носилка тип "столче" с плъзгачи, чрез която медицинският екип може да пренесе трудноподвижен човек до линейката, отговаря министър Хинков. Преместването на спешен пациент е основна професионална компетентност за всички мобилни спешни екипи и те са длъжни да използват всички налични възможности за транспорт на пациента до болница, а в случай на възникнал проблем, вкючително и с транспортирането на пациента от дома му до линейката, да потърсят помощ чрез районната координационна централа, посочва той в отговора си. Накратко - не близките трябва да търсят помощ от съседните входове, а спешният екип - от своята централа.

Що се отнася до грубия отговор на служителя от горещата линия, министърът съветва отговори по компетентност да се търсят от дирекциите на министерството, а не от горещата линия. Именно горещата линия обаче е връзката на гражданите за подаване на сигнали, жалби и запитвания и това дори е посочено в самия отговор на министъра до Тошко Йорданов. Въпреки това излиза, че МЗ не носи отговорност за поведението и компетентността на своите служители пред гражданите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Длъжни са да си изпълняват служебните задължения на 100 %. Такава им е работата. Ако не желаят да я сменят.
55
6
 
9
 
! Отговори
До 61 преди 8 месеца
Ако шофьора и парамедика не могат да се справят с основната си задача да пренесат болния от мястото на инцидента до лечебно заведение да извикат помощ. Това МОЖЕ да е близък, НО правилно е първо да се потърси помощ от свободен екип или от МВР/пожарната. Никога не бива да очакват друг да им върши работата. Защото в повечето случаи ще навредиш ако се пробваш. И да си ми майка или баща докато ми е счупен крака не искам да се учиш да ме пренасяш. Мисля, че е напълно обосновано искането в случая.
54
2
 
21
 
! Отговори
Лекар практик преди 8 месеца
Писнало ми е от теоретици! Ще кажа как са реално нещата. Дори лекар и шофьор да искат да пренесат някого понякога не е възможно да носиш 80-100кг човек+ медицинска апараратура 4 етажа примерно. Каквото и желание и воля да имаш е невъзможно! Да не говорим ако е жена лекар. Столчето-не става за всички болни,някои трябва да са легнали.Носилката-огромна,тежи и не се събира в много асансьори,не става където има стъпала.Проблеми-много,решения-няма!
53
14
 
9
 
! Отговори
До 57 преди 8 месеца
Няма значение колко струва. И спешната помощ в България също се плаща от застрахователя в случая НЗОК. Така, че и тя се заплаща. Като не искат да изпълняват длъжността си като парамедици да освободят мястото, уж са исоко квалифицирани лица, ще си намерят и друга работа, нали.По-опасно е да чакам некадърен спешен екип отколкото да организирам транспорт през това време.Носилките не са само за красота.Има си диспечер, ако им трябва още помощ ще си извикат.
52
1
 
11
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 8 месеца
Ха-ха-ха. Баба и дядо с дискова херния да пренесат слон!
51
1
 
18
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
От край време мисля, че линейката трябва да стане платена, но да има спокойствие. Все пак тази услуга не се ползва всеки ден. 200лв. и ще има пари и за лекарите и за носачите. Тъкмо и фалшивите повиквания ще се разредят.
50
3
 
16
 
! Отговори
днес преди 8 месеца
ЛИНЕЙКАТА В ГЕРМАНИЯ СТРУВА МЕЖДУ 100 И 300 ЕВРО С ЧЕТИРИМА ПАРАМЕДИЦИ!!! ЛЕКАРЯТ СТРУВА ОЩЕ 200 ЕВРО!!! ЗА САЩ - НЯМА ДА КАЗВАМ , ЩОТО ЧИТАТЕЛИТЕ НА СТАТИЯТА НЯМА ДА МОГАТ ДА СИ ГО ПЛАТЯТ!
49
1
 
8
 
! Отговори
к преди 8 месеца
До ЗдрастиТака е,ама я го обясни на автора на 47-ми коментар с главните букви!ДЕСЕТКИ пъти била викала спешна помощ/без пари/,ама акъл дава ...
48
2
 
15
 
! Отговори
До 47 преди 8 месеца
Носилката има 4 края, в екип са по двама!!!
47
0
 
5
 
! Отговори
Здравей преди 8 месеца
Може и от Петрич да повикат, скоро ще стане , може да повикат и неволята
46
2
 
9
 
! Отговори
Здрасти преди 8 месеца
По цял свят линейката се заплаща!!!
45
2
 
14
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
Ето, за какво да пишат постове мед.сестрите в "Пирогов", а не по политическа поръчка. Има 100 неща, които не са, както трябва и всички знаем, че не работят. Работещите там още по-добре знаят и защо, и как трябва, за да работят, но си мълчат. Мълчим си и всички ние и когато някой се възмути, сме възмутени от него, а не от батака, в който сме вече десетки години.
44
3
 
13
 
! Отговори
Thanks преди 8 месеца
Ами в чужбина няма такова животно-безплатна линейка! !!!!! Там всичко се плаща!!'Ще викаш ти линейка за щяло и нещяло, ще ти идва доктор на крака!!!Докога! ?!?
43
5
 
0
 
! Отговори
Някой преди 8 месеца
До Никой Ако трябва ще потърсят помощ от Плевен или Търново.
42
8
 
15
 
! Отговори
До 47 преди 8 месеца
В цял свят екипа изнася болния, за това имат носилки, точно за това са парамедици, шофират, лекуват и носят болния
41
2
 
8
 
! Отговори
Здрасти преди 8 месеца
Да не са възрастни ?!?!Средната възраст на работещите там е 65 години! !!Тук личи тотално непознаване на материята
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НИКОЙ НЕ СПАЗВА ТОВА. ДЕСЕТКИ ПЪТИ СЪМ ВИКАЛА "СПЕШНА ПОМОЩ" ЗА РОДИТЕЛИТЕ МИ И САМИ СМЕ ГИ ПРЕНАСЯЛИ ДО ЛИНЕЙКАТА. В ЕКИПА СА ЛЕКАР И ШОФЬОР, КОЙ ДА НОСИ БОЛНИЯ- ЛЕКАРЯТ ИЛИ ШОФЬОРЪТ ИЛИ И ДВАМАТА/ ЕДИНИЯТ Е ЛЕКАР, А НЕ НОСАЧ, ДРУГИЯТ ПАЗИ ЛИНЕЙКАТА? ТРЯБВА ДА ИМА ДВАМА НОСАЧИ, АМА ГИ НЯМА. ТЕЗИ ДЕТО СА МИНИСТРИ СИ НЯМАТ ХАЛ ХАБЕР КАКВО СТАВА С ХОРАТА. ГЛУХИ ЛИ СА, СЛЕПИ ЛИ СА?
39
1
 
15
 
! Отговори
Никой преди 8 месеца
Ало, чувате ли се? !!!Ако в градчето павликени, където дежурят една фелдшерка и една медицинска сестра С един шофьор, до коя централа трябва да се обадят за да смъкнат от 6 етаж, 150 килограмов, мъж не разбрах!!!?!?!?
38
6
 
11
 
! Отговори
Дзивко преди 8 месеца
Естествено че са длъжни, първо защото би трябвало да знаят как е най-добре за болния, да не се влоши допълнително от пренасянето, но тук има друг проблем, ако са възрастни самите медици и шофьора ще им е трудно, но пък и не искат принципно, за това трябва да са добре платени и парамедиците да са млади, другото е по сложно, отдавна строителството на блокове трябваше да е съобразено с нуждата да се евакуират болни, а не входа да е метър на два, а асансьора да е за трима по слабички
37
0
 
15
 
! Отговори
до анонимен 40 преди 8 месеца
Че то ако министъра работи няколко дни в Спешна и го извикат в Максуда и там го опердашат роднините ей така за кеф - хахаха ми то рязко ще поумней и ще стане човек бре! И ще почне да работи както трябва.. Ех мечтииииии