Олио, захар, ориз... Продължава ли поскъпването и ще има ли криза?

Владимир Иванов: Няма място за паника и стресови ситуации
5 сеп 2023 11:18, Анисия Иванова
51

Продължава ли поскъпването на основни стоки и ще има ли криза с някои продукти?

"Няма напрежение в пазара, имаме устойчиво равновесие след март, април, май, когато имаше темп нагоре, неяснота в логистиката, разбъркани търговски отношения на ниво ЕС. В момента имаме добре смазан пазар, равновесие между търсенето и предлагането. Като неприятно явление бяха климатичните условия - лоша реколта в домати, краставици, плодовете, това рефлектира върху пазара. Не можахме да бъдем свидетели на нормалния за това време на годината летен спад в цените", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че цените на основни суровини са трайно ниски на световните пазари - зърното е 210 долара за тон, каквито са били нивата от преди 10 г., има и свръх предлагане на зърно. При слънчогледа цената от 7-8 месеца е под 1000 долара за тон, а на царевицата - под 200 долара. Иванов отбеляза, че единственият продукт, които продължава да поскъпва, е захарта.

"Доста повече захар се употребява за правенето на етанол. Отражение имат "Ел Kиньо", мусонните ветрове, създават усещане за лоша реколта, спиртът има пряка връзка с цените на петрола. Захарта е поскъпнала с 20% спрямо миналата година. При ориза - Индия има проблем, зависи какви количества ориз потребяваме, ще има предлагане. 10-15% ще е увеличението за крайния потребител", прогнозира Владимир Иванов.

Той е категоричен, че страната ни е обезпечена с олио, зърно и прогнозите за свръх цени няма да се сбъднат.

"Спрямо м.г. има увеличение с 10% нагоре при кайсията, прасковата. При пипера имаме 2-3% поевтиняване, при свинското месо има задържане на цената като м.г. Цената на фасула е като от 2013 г. Цени от 10 лв. за кг боб и леща не знам къде има. 4 лв. на едро е цената, всичко зависи от конкретния потребител как формира потребителската си кошница", обясни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че има укротяване на цените при млечните продукти - сиренето е поскъпнало с 8% за година, кашкавалът - с 6%, а маслото е поевтиняло с 6%.

"Имаме добре балансиран, уравновесен пазар, достатъчно предлагане на стоки, за разлика от 22 г., когато имаше неяснота. Няма място за паника и стресови ситуации, има определени браншови интереси, които решават да си оправят недостатъците като вдигат медиен шум", убеден е гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: ценихранабобBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Мамата преди 7 месеца
НЕМА ДА СЕ ПЛаУШИТЕ,ИДЕ ВЕЧЕ ,ВСИЧКИ ЧЕ ГО уПАМЕ
45
0
 
4
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 7 месеца
Програмист взема средно 7хил лева. И инфацията е заради тях. Много се вдигнаха цените на транспортните застраховки , а основният разход на застрахователните дружества в момента са точно програмистите. Изчисляват алгоритми, "подържат" системи и се правят на незаменими за да си подържат високи заплатките.
44
1
 
6
 
! Отговори
UHAA - KEF преди 7 месеца
Под вещото ръководство на ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС, а и БСП и ИТН са същите, цените ще растат ООООООЩЕЕЕЕЕЕЕЕ. Без евтини енергоносители и договори за продължителен период със страна богата на ресурси, цени до небетоооо!!!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин е Виновен.Така мисля.Ки
42
1
 
12
 
! Отговори
Ран-Ът преди 7 месеца
Може и по-скъпо...и още...и ощеее...как да не може ?!
41
9
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 7 месеца
ЕС е диктатура. Искаме демокрация като в Русия, Китай и Северна Корея, където никога не съм бил и няма да бъда. Искаме си бай Тошо, защото ни писна да ни управляват прости и неграмотни политици, които не правят разлика проводници и полупроводници. Искаме независими политици, които се кланят единствено на Москва, защото няма по-независим от онзи, който е роб на православните ни братя от Кремъл!!!
40
0
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИНА Е СВИКНАЛ преди 7 месеца
ЗАТОВА НЯМА МЯСТО ЗА ПАНИКА.
39
9
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 7 месеца
Живея и бачкам в Германия, но мразя ЕС и НАТО. Слава на Русия, но никога не съм бил там и няма да отида, щото заплатите са ниски и милицията бие за най-малкото, та ще си ги подкрепям от еврогейска Германия, която толкова мразя.
38
12
 
4
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
Докато има живи комунисти и русофили, винаги ще сме в криза.
37
0
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 7 месеца
Ама защо трябва да си я купуваш бе, нали ти си си я произвел? Карай си я!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак ли тоя милиционер дето нацначен за говорител на инфлацията и ограбването
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Инфлацията лекува икономиката. Читавите ще вдигнат цените и ще останат на пазара, туморите ще бъдат разчистени. Ако не можеш за това, което предлагаш да вдигнеш цената си, значи си от вторите.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Продължава ли поскъпването и ще има ли криза? Поскъпването не е спирало и няма да спре. Криза няма да има. Криза има само в главите на журналята
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нещо което от години в България се крие....В една цена на стока влиза и производствените разходи .Произведена от българи в България с нашите заплати би трябвало да е поносима за нас Къде е логиката да произвеждаш автомобил за десетки хиляди лева , а да получаваш заплата 2000 лева.Значи ти, който произвеждаш колата , не можеха си купи тази кола за 20 години?
32
6
 
10
 
! Отговори
обективен преди 7 месеца
Абе на кого му дреме на тая жалка о тр епка наречено народ ако ще да пу к яса от глад. Сега главното е да подкрепяме до последно и безвъзмездно братята укри . Вземете за пример брат Магаренко .
31
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
какви цени само на боба лещата ориза краставиците и доматите не паднаха под3 лева сега тихомълком всичко ще се вдига всеки ден със стотинки
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Купуваш китайска стока от магазина и те си разпада по пътя на част.В същото време си я купил като стока за цени от Германия.Питам.Някой ще посочи ли за колко е закупена от Китай И как минава границата ...Българската
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Суровини са трайно ниски на световните пазари , каквито са били нивата от преди 10 г., само в БГ цените са в пъти по високи.
28
4
 
5
 
! Отговори
Неутрален преди 7 месеца
ЕС НАТО не са виновни. Инфлацията е резултат от пандемията, наляха се трилиони ясно е че ще има инфлация как иначе. Ако нямаше щеше да е чудо
27
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Не ревете, ВИЕ гласувате за ЕС и НАТО, а не за България." Че то като гледам основно копейките реват, ама си стоят на диваните в ЕС и НАТО. Предпочитам поскъпване пред фронта, както е в Мордор. Явно и копейките това предпочитат щом са още тука!