Олио, захар, ориз... Продължава ли поскъпването и ще има ли криза?

Владимир Иванов: Няма място за паника и стресови ситуации
5 сеп 2023 11:18, Анисия Иванова
51

Продължава ли поскъпването на основни стоки и ще има ли криза с някои продукти?

"Няма напрежение в пазара, имаме устойчиво равновесие след март, април, май, когато имаше темп нагоре, неяснота в логистиката, разбъркани търговски отношения на ниво ЕС. В момента имаме добре смазан пазар, равновесие между търсенето и предлагането. Като неприятно явление бяха климатичните условия - лоша реколта в домати, краставици, плодовете, това рефлектира върху пазара. Не можахме да бъдем свидетели на нормалния за това време на годината летен спад в цените", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че цените на основни суровини са трайно ниски на световните пазари - зърното е 210 долара за тон, каквито са били нивата от преди 10 г., има и свръх предлагане на зърно. При слънчогледа цената от 7-8 месеца е под 1000 долара за тон, а на царевицата - под 200 долара. Иванов отбеляза, че единственият продукт, които продължава да поскъпва, е захарта.

"Доста повече захар се употребява за правенето на етанол. Отражение имат "Ел Kиньо", мусонните ветрове, създават усещане за лоша реколта, спиртът има пряка връзка с цените на петрола. Захарта е поскъпнала с 20% спрямо миналата година. При ориза - Индия има проблем, зависи какви количества ориз потребяваме, ще има предлагане. 10-15% ще е увеличението за крайния потребител", прогнозира Владимир Иванов.

Той е категоричен, че страната ни е обезпечена с олио, зърно и прогнозите за свръх цени няма да се сбъднат.

"Спрямо м.г. има увеличение с 10% нагоре при кайсията, прасковата. При пипера имаме 2-3% поевтиняване, при свинското месо има задържане на цената като м.г. Цената на фасула е като от 2013 г. Цени от 10 лв. за кг боб и леща не знам къде има. 4 лв. на едро е цената, всичко зависи от конкретния потребител как формира потребителската си кошница", обясни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че има укротяване на цените при млечните продукти - сиренето е поскъпнало с 8% за година, кашкавалът - с 6%, а маслото е поевтиняло с 6%.

"Имаме добре балансиран, уравновесен пазар, достатъчно предлагане на стоки, за разлика от 22 г., когато имаше неяснота. Няма място за паника и стресови ситуации, има определени браншови интереси, които решават да си оправят недостатъците като вдигат медиен шум", убеден е гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: ценихранабобBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да има закон за спекулата.И орган който да работи по спазването му Сега ти наливат вода в пластмасова бутилка за 2 стотинки И ти я продават за 1 лев Задаваш си мигновено въпроса.Кой разрешава и позволява това да се случва вече 20 години . Кой?...Е знаем кои...А знаете ли колко селски чешми затвориха умишлено Колко крайпътни заведения си затвориха крйпътния извор .На времето чешмите в парковете изобилстваха.Нямало ОРГАНИЗИРАНА престъпност...Няма?
25
1
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
Глад голем иде бря. Вазе майтап ви се струаа.Не арчете за морета и бира ами си стиснете малце гзо . От на глад съ не даяни.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да има закон за спекулата.И орган който да работи по спазването му Сега ти наливат вода в пластмасова бутилка за 2 стотинки И ти я продават за 1 лев Задаваш си мигновено въпроса.Кой разрешава и позволява това да се случва вече 20 години . Кой?...Е знаем кои
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спад на цените ще има,когато българинът отново започне сам да си произвежда,а не да се крие по офисите на сухо,хладно или топло и да яде вносните б...ци.
22
1
 
15
 
! Отговори
Баба Радка преди 8 месеца
- Добър ден, бих искал 5 яйца, но сам да си ги избера.- Как така сам да си ги изберете?- Ами, така - като на избори.- Ааа, добре. Ето ви 5 яйца, избирайте си!
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Използувам само зехтин - студено пресовано олио от маслини. Захар не използувам никога. Ориз използувам когато си правя мляко с ориз или супа от коприва. Въобще не пържа нищо, понеже е вредно и е в полза на докторите. Използувам само Истински Мед който се взахарява....
20
5
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
Мен тва ни мъ бърка.Мислете му гражданята . Кой си нема селу дъ влачи от там гладен жа оди.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според мене трябва да има закон за началната изкупна цена и крайния продукт...Давам пример...Сега някой решава да напълни от чешмата бутилки с вода и да продава.Същото важи и за дадения лиценз за бутилиране на минерална вода .Значи наливаш вода в бутилки и продаваш на цената на виното...Де е Киро на кирия ..Ама нали едни ,,наши "хора печелят от това....
18
1
 
4
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 8 месеца
Продължаваме Поскъпването!
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според мене трябва да има закон за началната изкупна цена и крайния продукт...Давам пример...Внасят се продукти от Индия като *** например Където ти ги продават на тонове за центове Тук магазините продават на бройка едно евро.Де е Киро на кирия.Друг пример.Сега искат със закон да дигнат изкупната цена за мляко Добре.Не може ли в цената да бъде посочена за колко е купено млякото.И да има ограничения за разликата .Това няма ли да е по ефективна мярка и закон.
16
1
 
13
 
! Отговори
бай Бай преди 8 месеца
ЩЕ ИМАЛИ КРИЗА???Що за заглавие??Та ние сме във криза перманентно от 1989г., имаше само няколко години в които имаше някакво спокойствие, но кризата си стоеше. Как няма да им акриза при положение че 90% от храните се внасят, същото е и с повечето стоки за битово потребление, горивата, и мн. други .Незнам какви са тия икономисти които не им прави впечатление това???А криза има и тя ще се задълбочава щото сме във зелен преход, а и се води война!!Дали сме над 10 милиарда за военна техника!!!
15
4
 
13
 
! Отговори
От хората преди 8 месеца
Тоя гледа като др.Живков на 10 ноември.Да се засрами, поне Живков беше държавник.При него си живеехме спокойно.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всяка стока трябва да се знае историята.От колко е тръгнала цената и И за колко ти я предлагат.Дсвам пример.Един магазин купува на 2 лева , а продава на 20.Съседния купува на два лева , продава на 4.Дака ще намалее спекулата.И няма да има оправдание.
13
5
 
24
 
! Отговори
Бъдете спокойни преди 8 месеца
Лошото мина. Сега идва страшното! Само умните хора си дават сметка какви са последствията когато една държава се намира в демографска катастрофа. Когато имаш 2 милиона пенсионери, 2 милиона работещи от които 30% са на държавна работа и само 1 милион деца които са бъдещето на тая държава. То все едно че тая държава вече не съществува! Дали ще я закрием сега или след още 30 години няма особен означение. Всичко вече е приключило и си караме по инерция докато някой от съседите ни не ни превземе.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според мене трябва да има закон за началната изкупна цена и крайния продукт.Товс от една страна би стимулирало производството и тия които произвеждат продукта И да намали многото търговци , изкушили се да печелят на гърбът на работещите и на джоба на потребителите Така ще се установи и произхода на стоката.А не както е сега.Ядеш български домати от далечен Сибир.
11
3
 
10
 
! Отговори
жорето преди 8 месеца
Анонимнико, не РАДЕВАТА зима, иде боковият край
10
3
 
16
 
! Отговори
Избирател Пп преди 8 месеца
Чакаме и тока след нова година да се вдигне двойно
9
2
 
2
 
! Отговори
Ел Kиньо преди 8 месеца
Алоооо оти ми объркахте имиту бря...... Аааааа ай сиктир , ла диня пак прави нумира
8
5
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
За служебните кабинети на Радев си прав,братко,а какво ще кажеш за редовните,не са ли същите лъжци,неграмотници и некадърници.Някаква разлика.......
7
4
 
8
 
! Отговори
Избирател Пп преди 8 месеца
Промяната продьлжаваДо последният индианец