За и против: Да остане ли 3 март национален празник?

Каментар на Явор Нотев, Димитър Данчев и проф. Петко Петков
5 сеп 2023 12:41, Анисия Иванова
165

Премиерът акад. Николай Денков подкрепи идеята 24 май да бъде обявен за национален празник и поиска да се проведе политическа дискусия по въпроса дали да има референдум за смяна на датата на националния ни празник. На този фон политици, общественици, журналисти и спортисти представиха инициатива за запазване на 3 март като национален празник.

"Защо 3 март трябва да остане национален празник? Нещо, до което сме стигнали като извод и като усещане за значението на тази дата за историята на България. Преди да се събуди тази дискусия празникът може да определим като безспорен. Да се противопостави 3 март, на която и да било светла дата, е спекулативен подход в начина, по който оставяме хората да преценят кой празник им е по-скъп. За мен тази дата, след като може да бъде отнесено категорично към определен период, то това следва да остане", коментира юристът Явор Нотев в студиото на "България сутрин".

Според историка проф. Петко Петков, който е и изследовател на националните ни празници, темата за 24 май като национален празник е издигната още през 90-те години.

"Нежеланието на политици от най-различни цветове да се говори за липсващата система на официални празници, беше причината този въпрос да изглежда сякаш сега някой спекулира с него. Като учени и експерти си свършихме работата да докажем предимствата на 24 май, който е най-старият общобългарски празник. Важно е да се знае как 3 март става официален и национален празник. Никога не е бил предмет на обсъждане, обществен натиск или общо решение на българите", обясни историкът.

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Данчев от инициативния комитет изтъкна историческата роля на 3 март.

"Той е незаобиколима предпоставка за възстановяване на българската държавност и за по-нататъшното развитие на България като демократична и европейска страна. Трудно мога да разбера опитите днес, в това число и управляващото мнозинство, които предложиха промяната на националния празник, да подменят историческата истина, да принизят вековните усилия на българския народ като представят 3 март като незаслужен подарък от чужда сила", каза Данчев и допълни, че опитите за подмяната на 3 март са силно политически.

Нотев подкрепи казаното от проф. Петков, че България не е имала национален празник в продължителен период от своята история. "Тук настъпва дебатът дали един официален празник да бъде национален, или да остане в по-ниско ниво. Заставайки на позицията категорично, че 3 март е началото на новата история, не можем да подминем близостта, която чувстваме с героите на тези времена", обясни той.

По думите на проф. Петков много от хората, които не приемат 3 март, са разделени помежду си и за 6 и 22 септември.

"Нека го решат политиците, нямам против. За мен случаят е безспорен. Никой не оспорва значението на 3 март, оспорва се дали той може и изразява такива критерии, които са за национален празник", настоя историкът.

Идеята за създаването на инициативен комитет за защита на 3 март е подкрепена и от група съмишленици, поясни Данчев. "Ние се радваме на подкрепата, която президентът и ръководената от него институция дават. Надяваме се това да бъде запазено и за в бъдеще", подчерта той.

"Ценя единомислието между инициативния комитет и заявеното от президента. Самият дебат днес води към едно - референдумът е необходим. Не може да се наложи със сила едното или другото решение", коментира от своят страна Нотев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: 3 мартBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
3 март е един позор за българите Тогава те са излъгани в надеждите си.Войната на Русия с Османската империя не носи надеждите на българите А ги подиграва като недостойни да се нарекат като съседните Румъния,Сърбия и Черна гора държави И ако българина не посегнеше с воля това да се промени 1885 година Никой нямаше да ни освободи.Сърбия под диктовката на Русия и АвстоУнгария реши да ни затрие Само смелостта и волята на тия народ изгради България такава, каквато е днес
49
7
 
4
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Против 24-ти май са безродниците и антибългарите. Нека да има референдум да се преброим българите, които си държим на българското, и останалите.
48
4
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 9 месеца
Турска под..лого,недей да лъжеш!Отивай си в Анадола,ако тук не ти харесва,но недей да се гавриш с жертвите и да оправдаваш зверствата на предците ти.
47
11
 
5
 
! Отговори
леля Пена преди 9 месеца
КОЙТО НЕ СИ ПОЗНАВА ИСТОРИЯТА,ИСКА 3-ТИ МАРТ.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПО ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА УЧЕХМЕ ИСТОРИЯ,ИЗМИСЛЕНА ОТ КОМУНИСТИТЕ.ЕТО ЗАТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ.
46
4
 
6
 
! Отговори
До 14-ти преди 9 месеца
Колко сте тъъъпи, русофилите! 24-ти май се празнува от 1851 г - първия български всенародно честван празник.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
3 март - Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско иго от 1888 г. Е комунистически ли е!
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Левски и Ботев са се борили и загинали заради вас,и срещу тези,които сега се страхуваме да не обидим,но пък нападаме онези,които ни помогнаха да се спасим и които загинаха за нашата свобода.Само защото един днешен и временен сатрап е решил да променя границите си и да убива братята си от другата страна на браздата.
43
5
 
9
 
! Отговори
абе преди 9 месеца
Имаме си национален празник, какво продължават да ръчкат темата? Ако толкова искат, да назначават референдум, след референдума за еврото. 24-ти май е повече духовен ден и освен това го празнуват всички, които пишат на Кирилица. На 3-ти март се създава Третата Българска държава, която сегашните управници се мъчат да закрият.
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 40 ...3 март може да е празник Но не и национален А ти си носи в сърцето ако искаш и червеното знаме и Ленин.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 37...Не е вярно Това е популярно в литературата на комунистическите учебници версия за Освобождението.А истината е друга Русия сключва Дан Стефанския договор и признават Румъния ,Черна гора и Сърбия за държави.А нас ни определят с турците като зони на влияние Южна България на турците Северна на Русия И в Берлинския конгрес това положение остава същото.Рудия по някаква причина се скарва с българското правителство и се оттегля Това е хитър ход Очаквайки Османската империя да ни завладее наново.
40
5
 
4
 
! Отговори
32 март преди 9 месеца
До Анонимен 34 И кво като идат в Батак?Ще видят помаците от Барутин как са клали батачани за "яма"-грабеж!Българи са клали българи,това ще видят!Диване!
39
8
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 9 месеца
За Батак можеш да благодариш на граф Игнатиев. Когато баташкото население изпраща молба до великия везир да им бъде изпратена редовна турска армия, която да ги пази от башибозука, нали знаеш по чие настояване везирът им отказва? Любимият ви граф Игнатиев! Причина? Повече жертви съответно възмутената световна общественост да не се противи на руска военна намеса. Цинична политика. Затова 24-ти май трябва да бъде национален празник!
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз не искам 24 май да се политизира.Пак ще има разделение.Нека си остане чист и неопетнен,където всички празнуват.Има толкова проблеми за решаване,а те се хванали за празниците.
37
3
 
3
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 9 месеца
Няма еднозначни дати в историята, за всяка дата може да се извадят "за" и "против". Не съм фен на 3 март, защото много подчертава ролята на Русия за нашата държава, добре, благодарни сме, но това не може да е вечно, животът продължава, пък 24 май е по-скро ирония, защото не с години, а със седмици затъваме в противоположното на символизираното от 24 май. И изобщо тези дебати са хабене на обществена енергия, да се готви православната църква и кирилицата, и за тях ще се повдигне въпроса от ППДБ.
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 31...Ами то и националния празник на Русия е символ.Дай да празнуваме националния празник и на Русия.
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Pepe 24 Стига с тая окупация бе. Ти си окупирал собствения си дом, думата окупация не е лоша дума. Руснаците не са ни откраднали земята а са ни помогнали да има сигурност след войната докато България се възстанови.
34
3
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 9 месеца
До Рерр.... Мало умник, 3 март се е чествал винаги.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първо да се поясни Едно е празник И съвсем друго национален празник ..Второ.Кой е въвел последния национален празник и защо .Ако настоящия 3 март е национален празник то трябва да е ясно че го втвърдиха ,,демократите" 90 години.Когато искаха да се противопостави на комунистическия 9 септември.Но тъй като и те не бяха добри исторически подготвени за такова решение Сбъркаха.Сега е моментът да се внесе яснота и да се коригира.Иначе нека си остане празник
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези,които искат смяна на датата,да отидат в Батак.И после пак да говорят.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Византийски прийоми разделяй и владей. Така никой не вижда простотиите им.