Заради по-слаба реколта: Виното и ракията поскъпват

Засушаването от юли до днес допринесе за лошото качество
10 сеп 2023 11:50, Нели Христова
114
Заради по-слаба реколта: Виното и ракията поскъпват
Снимка: БГНЕС

Производители на грозде сигнализират за слаба реколта и ниско качество у нас тази година. Такава е ситуацията с масивите на Иван Щипков в пловдивското село Житница. Според него ни очакват по-скъпо вино и ракия.

"Сравнително трудна година с гроздето и за страната, и за нас. Климатичните условия през пролетта до края на юни бяха доста критични за опазването на реколтата. Засушаването от юли до днес допринесе за лошото качество на гроздето. Ако стопаните не са направили поливки, не виждам как могат да получат качество и количество", казва Иван Щипков, производител на грозде.

Той очаква да набере по-малко грозде тази година, а цената му да бъде по-висока.

"Към момента цените са по-добри в сравнение с миналата година, надявам се да се запази тази тенденция и в бъдеще. Сорт "Каберне Совиньон" беше около 80 стотинки за килограм. Тази година тенденцията да продаваме този сорт е около 1-1,20 лв. Препарати, торове, заплати също се вдигнаха и това допринася за високата цена на гроздето", обясни Иван Щипков пред bTV.

Поскъпването ще има и при бялото грозде на Иван. Миналата година то е било около 1,20 лв за килограм, а тази се очаква да се продава за 1,40-1,50 лв. за килограм. Въпреки това, според него има търсене и интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спомени от времето на Бай Тодоранчо! "Аз съм Султан - Комунист, ей ме на и затова съм най - голямата хаймана и на Сталично парлама!" и в днешно време станах ЧалгунЧукче и събирам реколта и правя милиони с песни по стадиони, за радост на сърцата на поколението на КомунЧалгата!
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ей ся вече стана революцията
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спомням си: Мойта Баба Мита като ми правеше Попара с Вино и си лягам да спя... идваше при мен и ми гадаеше: "Вятър вей. *** грувичи. Чин, чин Бали на кой Пръст?" и трябваше да отгадая кой пръст ми показва - палец, показалец, среден, безимен, кутре... и така докато заспя... Мойта баба слагаше Дюли да стоят над шкафа...и си спомням една съседка ни дойде на гости с малко детенце. То започна да я дърпа и щипе и гледайки нагоре, а тя: "Кат та тура мърта у дано Жа каиш Дюля!"
65
0
 
0
 
! Отговори
Земеделец преди 7 месеца
А защо просто не продават по-малко на същата цена, а догодина да направят така, че да не им е слаба реколтата?
64
0
 
0
 
! Отговори
трезвен алкохолик преди 7 месеца
дали ме интересува ? ами не !
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
то въобще тези неща ( по магазините) правят ли се с натурални продукти ? че да поскъпне
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Честита Промяна!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По Време на Българската (Римска Империя) - почти всички Императори са биле Българи... и цялата Аристокрация е била извън пределите на Рим..а Рим е бил - мястото на Чалгата - както сега София... ние Тук на Балканите сме слагали в Бъчви Овче Месо, залято с Мед - за да не се разваля и Тия Бъчви заедно с Бъчви с Вино сме изпращали до Рим за да играят Чалга и се Веселят.... Наздраве... Другарки и Другари, Комунистчета, Комсомолчета, Пионерчета, Чавдарчета, Чалгаджийчета и тем подобни днешни Птиченца
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Христо каза голяма новина.Ако не пиеш и пушиш ставаш милионер.Тоест ако не пиете и пушите всички ще сте богати и красиви.Направо ви даде безплатен съвет.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като поскъпнат ще пием бира
58
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
дядо и баба умират и отиват в рая - а там птички и песни, храна и пиене, радост и веселие!...дядото казал на бабата - видя ли, ако не бяха твойте здравословни храни, ако не бях отказал цигарите и пиенето, още преди 10 год. щяхме да сме тука!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В момента във вряща вода слагам една Чаша и в нея Овче Мляко. Слагам малко Цейлонска Канела, Малко Турмерик, една супена лъжица Какао на прах с 23% Магнезиум, малко допълнитело олио от Студено Пресовани Маслинки и след като го изпия структурата на Костите на краката, ставите, гръбнака, ръцете, чутурата ми се възстановяват като на малките деца и след като изпия Отвара от Копривена Кръвта ми така се възстановява, че започвам да Пея и да си Спомням за Огромната Бъчва с Вино на мойта Баба и Дядо!
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Европейците са се наливали като бъчви, а са завладели целия свят и са направили всички значими откритива между 13-ти и 20-ти век ...
55
0
 
0
 
! Отговори
Хахахаах преди 7 месеца
А с онези милиони бутилки от миналите години? Надувайте момчета да стане на парчета! Бум!
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не ме вълнува, че пиянките ще плащат повече за усмъртяването си!
53
0
 
0
 
! Отговори
само да попитам преди 7 месеца
какво се случва със служителите форумни(тХролове) които работят в този сайт да не са съкратени или са лятна ваканция каква е причината???а между-другото този сайт е абсолютно тХролски,с поръчкови и статии копи пейст и с продуктово позициониране през седмица две вървят статии за имотите,работните места,как населението намалявало,и как бг бизнеса и политиците са вдъхновени и съпричастни и милеещи за стадото като така по лесно го стрижат с позитивно отношение...за ракията и виното че кой го интер
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Христо - ХАхаха - чакай да се полюбувам на Ролс-а на комшията, дето не са пили и пушили цял живот .. ооо ... то нямало.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"или за образование и преквалификация, което ще му носи безкрайни пари" - Безкрайни пари? Даже и да вадиш по 300 000 лева на година, дето те слага в топа на топа в тая страна, пак не са безкрайни пари, ама карай ...
50
0
 
0
 
! Отговори
Верни Бил Гейтс преди 7 месеца
Инжектира Тайно Животните със Субстанция, която да НаПрави Месото им НеГодно за Ядене от Хора и то на Генетично ниво - така, ще Ядете само Бръмбарите-Гасениците-Червейте-***-Щурците-Скакалците-Мухите на Клаус Шваб!!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Катя - Разбира се, всеки,който не е като тебе е от "другите". Скоро ще разбереш, че другите са прекалено мнгоо, а вие сте едно гнусно и ненужно прокажено общество от зли хорица, деот ако толквоа искате да си живеете самички - бегайте по островчеатата.