Заради по-слаба реколта: Виното и ракията поскъпват

Засушаването от юли до днес допринесе за лошото качество
10 сеп 2023 11:50, Нели Христова
114
Заради по-слаба реколта: Виното и ракията поскъпват
Снимка: БГНЕС

Производители на грозде сигнализират за слаба реколта и ниско качество у нас тази година. Такава е ситуацията с масивите на Иван Щипков в пловдивското село Житница. Според него ни очакват по-скъпо вино и ракия.

"Сравнително трудна година с гроздето и за страната, и за нас. Климатичните условия през пролетта до края на юни бяха доста критични за опазването на реколтата. Засушаването от юли до днес допринесе за лошото качество на гроздето. Ако стопаните не са направили поливки, не виждам как могат да получат качество и количество", казва Иван Щипков, производител на грозде.

Той очаква да набере по-малко грозде тази година, а цената му да бъде по-висока.

"Към момента цените са по-добри в сравнение с миналата година, надявам се да се запази тази тенденция и в бъдеще. Сорт "Каберне Совиньон" беше около 80 стотинки за килограм. Тази година тенденцията да продаваме този сорт е около 1-1,20 лв. Препарати, торове, заплати също се вдигнаха и това допринася за високата цена на гроздето", обясни Иван Щипков пред bTV.

Поскъпването ще има и при бялото грозде на Иван. Миналата година то е било около 1,20 лв за килограм, а тази се очаква да се продава за 1,40-1,50 лв. за килограм. Въпреки това, според него има търсене и интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз пък варя по 50 тона ракия . И по хиляда тона Каберне Совиньон. Ракията я продавам по шейсет лева.половинката. ще ставам по богат от Бил Гейтс. И Мъск взети заедно.буххахъааа
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Веднъж попитаха Господаря на Смокиновото дърво: " Как се постига различаване?" "С взиране" - отговори той. "Взира се онзи, който има чисти Очи. И тъй, братя, пазете чистотата на Очите си. Пазете очите на Сърцето си от Кал, Прах, Сенки. Пазете ги от Мрежа, Очила, Вихър и Отражения." Как става това: В Блендер слагаш Кисело Мляко, Магданос и Вода. След това чупиш Очилата и Пиеш всеки Божи Ден. Ще видиш колко прозрачен започва да става Светът около теб и Ще изхвърлиш даже и Телевизора през Прозореца
86
0
 
0
 
! Отговори
Пенчо преди 7 месеца
Варя всяка година нелегално в собствен казан към 8-10 тона ракия. Миналата година продавах по 15лв, тази ще е 18-20лв. Пияници да искаш. Всичко се продава преди февруари. Хората вместо да направят нещо за себе си, предпочитат да се наливат и да въздишат по бай Тошо.
85
0
 
0
 
! Отговори
Един Българин преди 7 месеца
При мен пък има повече от миналите години. Всеки вари каквото има и винаги ще има ракия, която може и да не е купена, а разменена
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой винпром работи с грозде. Само от винпром Пещера изпивате поне по 40 тона меласов спирт на ден.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само от тазгодишната ли или и от предишните реколти ? ;-)
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е как ще има ПЛОДОВЕ бе? От къде ще има плодове, след като няма кой - да ги опложда? Пчелите оплождат цветовете на всички плодове и зеленчуци и пшеница и жито и царевица и грозде и слънчоглед за да има КоШерен "МЕД"... Ми то пчели не останаха от тия пръскания на химикали,от тия червени устни на жените, от тия пръскания от самолети, от тия химически торове, от тия нафтови пъpделски - леките коли! Ми събудете се беее с тия Мъртви Мозъци накъдя Жа одите Вееее? И Ракия няма Веке Веее!!!
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Думата КонСпирация означава: Кон Спира Каруцата, понеже Царя на Каруцата - КаруЦаря не знае как да Управлява Коня! - Това го знам от Моя Дядо Владо, а той от от своя дядо Ангел, а той от своя дядо ТрифонЗарезан, а той от своя дядо Вълкан - основателите Рим - единия от рода на левия ми крак Ремун и десния ми крак Ромул след като се напили с Ракията на Т+Ракийците - наследници на Белазките - Белите Хора - Хората на Загрея - Слънцето наше и ваше от Изгрелия Драгон Сутрин Рано, Рано наХорИзОнта!
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и без това всеки сам си вари в малките градове и селата. Поне ракията де. За виното е малко повече занимавка,но като няма от едното ще пият от другото. И аще наистина тази година реколтата на всичко е много зле. В двора ми дърветата почти нямат плодове. Нито ябхлки,нито круши,нито вишни. Дъждовете съсипаха всичко
79
0
 
0
 
! Отговори
Хари преди 7 месеца
Е,па,ке купуваме от бракята,македонците,може и бартер за...политици!Сливе ,грозде и що душа ти сака,го има!Девизи е...да живеем до стото! От Европско у македонско е па сo нас са и Американските соединени държаве! Пу,***!
78
0
 
0
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 7 месеца
Язе кът иаам 120 кила рикия и кво ? Не стига бря ! То почерпа на друг продам малце,язе си попийнувам ,била и в кръчмътъ одъ дъ бистрим политикътъ,таа докарвам до друго сезон га дъ слагам джибрите
77
0
 
0
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 7 месеца
Не барайте рикията на българина от мариз жа има .
76
0
 
0
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 7 месеца
Язе искам 120 кила рикия 55 градуса и още толкоз вино . И 5 бутилки Джони от 2003 год .Ич ми ни пука .
75
0
 
0
 
! Отговори
ибре преди 7 месеца
Селската кръчма...ох кеф, ще се напия за нЕкой лев...
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е, ще внасяме Перно от Франция.
73
0
 
0
 
! Отговори
Падаря преди 7 месеца
То истинска ракия в магазините почти няма всичко е спирт с есенция, а жито има милиони тонове от 3 кила жито излиза един литър спирт долу -горе един литър с разходите им излиза 2 лв ,а бутилката 0,7 продава се за 12лв над 500% печалба не е зле...
72
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Айде още два продукта, дето ще ги отказваме тая година. Бая станаха.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всяка сутрин Червения дракон (червеното слънце при изгрев) излиза из под земята-ада (хоризонта) изкачва се на небето. бълва огън (пече) през деня и накрая се прибира пак под земята (залез).
70
0
 
0
 
! Отговори
Емииии преди 7 месеца
Така помагаме да има водка за Русия,нали война водят пияндетата!
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Думата РЕВОЛЮЦИЯ е съчетание от две думи: "РЕВА за ЕВОЛЮЦИЯТА"! и който ми спира Коня да върви напред ще му направя РеВолюция!