1/3 от обществените поръчки на общините били съмнителни

Оставяли възможност за субективизъм при избора на изпълнител
19
1/3 от обществените поръчки на общините били съмнителни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една трета или 34% от обществените поръчки, възложени от общините, съдържат критерии, които дават възможност за субективизъм при избора на победител.

Това показва изследване на Българския институт за правни инициативи, който днес представи резултатите от пилотно тестване от разработен от тях Индекс на корупционния риск при обществените поръчки.
Проверени са 166 поръчки, избрани на случаен принцип, чийто възложител са общини – административни центрове на области.

"Оставено е поле за субективна преценка от страна на комисията. Около 17% от протоколите от работата на комисията не са разгърнати, не са отразени мотиви за присъждане на оценката, което също оставя възможност за субективизъм, тъй като комисията не е се постарала да разгърне своите мотиви и да аргументира своите оценки", коментира методологът Радостина Ангелова.

Друго често срещано нарушение е липсата на конкуренция. В една трета от обявените процедури има само един участник, в още толкова – завършва само един след отстраняване на останалите конкуренти.

Едва 3 % от обществените поръчки са отстранени на основание липсата на конкуренция.

"Имаме сериозни основания да смятаме, че по един или друг начин се стеснява конкуренцията и възможността за състезаване на отделните субекти", коментира Радостина Ангелова.
Проучването ще продължи. То е част от международен международен проект, който освен у нас се изпълнява в Босна и Херцеговина, Румъния и Черна гора.

Финансирането е осигурено от Държавния департамент на САЩ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: общинипоръчки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
сминдолец преди 7 месеца
Че те ,т.нар. обществени поръчки ,нали за това бяха измислени -да се уреждат наши фирми , под предтекста за прозрачност ! Също като изборите , ако от тях зависеше нещо - начаса щяха да бъдат забранени ...
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво? Колко има в затвора? Нула! Колко имота има отнети в полза на държавата? Нула! Пишете си колкото искате, резултата е нула.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв български минимализъм малеййй.
15
0
 
0
 
! Отговори
зоб и ЗОП преди 7 месеца
99.99% от всички обществени поръчки в страната са противозаконни. Всички нарушават забраната в чл. 33, ал. 1 от Правилника за прилагане на ЗОП - Не се допуска оценяване на пълнотата и начина на представяне на информацията в документите.
14
0
 
0
 
! Отговори
От хората преди 7 месеца
Бля ,бля, всичките.
13
0
 
0
 
! Отговори
a преди 7 месеца
Голям виц... 1/3?!?!?!? По-скоро 80%, за другите 20% просто няма такъв интерес(демек много пари) или "подходяща" фирма(разбирай приближена), която да изпълни поръчката.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 10. От доста време вървят подобни "изследвания" за да удовлетворят народонаселението, че каквото си мисли по отношение на властимащите и бензинсмените е верно. После разбира се няма абсолютно никакви последствия, но народонаселението е удовлетворено, че "са им извадили к.ливите ризи" и "те ся вече ше видят те" и чека вече от умрел писмо. Евтина манипилация но минава.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Една трета, да, добре.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Блъгарския ститут по безправни циативи да се скрие некъде. 100% от обществените поръчки са съмнителни.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бравус на изследуватилти. И после кво ? Чекате съмнителните сами да се разследват нали ?
8
0
 
0
 
! Отговори
Ти да видиш преди 7 месеца
ГЕРБ са на власт бе естествено че са сьмнителни.
7
0
 
0
 
! Отговори
Itso преди 7 месеца
Епа тва новина ли е?
6
0
 
0
 
! Отговори
естествено преди 7 месеца
Даже не 1/3, ами всички общински поръчки се печелят от "наши фирми". Това е запазена марка на ГЕРБ и ДПС. А за цена и качество няма смисъл да говорим. Даже умишлено се свързват със заинтересованите фирми, да им кажат да си завишат цената на офертата.
5
0
 
0
 
! Отговори
5634 преди 7 месеца
А останалите несъмнено са кражба
4
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
терзиев григорова лилков ще бъдат като фандъкова кукли на конци важно е коидебне в тъмното зад тях затова мислете дали си заслужава да гласуваме и даизберем една банда между другите аз няма да гласувам защото не вярвам на никоии защо не излизат биографиите на останалите двама освен терзиев какво крият
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къв Терзиев, пуснал ми флайър в пощата на който обещава да има тротоари и осветление, алоуу това са им основни задължения, тези ни взеха за молумни, как не ги е срам нагли внуци на ДС!!!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е то нали за това е там борбата, за кой да се облажи!
1
0
 
0
 
! Отговори
За Терзиев преди 7 месеца
За да се спрат кражбите и корупцията трябва всички да гласуваме за ПП-ДБ!!!