Една четвърт от българите мръзнат през зимата

На първо място сме в ЕС по неспособност да отопляваме домовете си
Обновена: 11 сеп 2023 17:16 | 11 сеп 2023 16:23, Петър Бойчев
70
Една четвърт от българите мръзнат през зимата
СНИМКА БГНЕС

България е на първо място сред държавите членки на Европейския съюз по дял на хората, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл – 22,5 на сто – това сочат най-новите данни на Евростат за 2022 година. Средно за населението на Съюза този показател е 9 на сто.

Сред страните с най-голям дял на хората, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл, освен България, са също Кипър и Гърция - с по близо 19 на сто от населението, Испания – 17% и Румъния 15 на сто.

За разлика от тях с най-нисък дял на тези хора е Финландия - с малко над 1% и Люксембург с 2%.

В сравнение с 2021 година Евростат отчита нарастване с около 2 процентни пункта на хората от Съюза, които заявяват, че не могат да поддържат дома си адекватно топъл.

Според експертите на КНСБ причините над 20% от населението у нас или почти всеки четвърти да не може да поддържа жилището си топло са много - ниски доходи, високи цени на електроенергията, ниска енергийна ефективност, припомня БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: мръзнатЕСтоплодомове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И аз съм с един евтин климатик, въобще не топли. И аз мръзна.
57
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
До Дядо СоциИ ти как си оцелял ,еи та без нищо
56
0
 
0
 
! Отговори
ВАС преди 7 месеца
Настоявайте за апартаменти с хоризонтални инсталации, да се инсталират през етажи, пример на първи, среден и последен топломери на 2-те вертикални тръби в коридорите. Последните етажи да искат височина и цолове на тръби, те са по-къси - ателиета.Те смятат една тръба на етаж сградна, че отдава топлина колкото 12 радиатора НА ЕДИН ЕТАЖ. Разбирате ли какви суми се прибират с цената на живота на хората от СО. Искайте ИНДИВИДУАЛЕН ОТКАЗ, ИСКАЙТЕ ИЗОЛАЦИЯ НА ТРЪБИ, сметките падат със 100 лв. на МЕСЕЦ
55
0
 
0
 
! Отговори
ВАС преди 7 месеца
Има запитване до ЕС за сградна. Решението Държавите могат да ползват Национално Законодателство. НО СО принципал, чете Решенията, както Дяволът Евангелието. Затова Колективни Искове. Присъединяване към делото Грозданов и Питания към СО. Не мъчете Топлофикация и служителите им, те не са виновни. Затруднете животът с жалби, дела, за неправилна формула сградна и компоненти, които не оказват влияние. Взимайте си дължимите суми, така плащат ДДС на НАП. Искайте МАТЕРИАЛНИ ФАКТУРИ. и т.н. и т.н.
54
0
 
0
 
! Отговори
ВАС преди 7 месеца
Искаш Заявление за О потребление, ТРЯБВА Домоуправител и 2-*** съседи да подпишат. Законодателството, Наредбите са създадени за ЗАКОНЕН грабеж, без да се взимат индивидуалните специфики на жилището. Апартаменти през които преминават вертикални тръби от сградна, и такива през които не минават СЕ ТРЕТИРАТ ПО ЕДНА И СЪЩА ФОРМУЛА.Няма ЗАКОН за ДУБЛИРАЩИ РАДИАТОРИ, КРАЖБИТЕ отиват в СГРАДНА. Нямя ПРОВЕРКИ за ПОДОВИ ОТОПЛЕНИЯ, ХЪБОВЕ, ВСИЧКО в СГРАДНА. Изход-ИНДИВИДУАЛЕН ОТКАЗ ПАРНО.
53
0
 
0
 
! Отговори
ВАС преди 7 месеца
Безумие СГРАДНА, жилища с хоризонтална инсталация, без вертикални тръби в апартаментите, плащат същата сума като жилища, през които минават вертикални тръби.Измамата формула,която ви смята, кажете ако греша 65 кв. 600 киловатчаса топлоенергия. 100 кв. 940 киловатчаса енергия СГРАДНА, без да ползваш ТОПЛО. Или на 100 кв. 165 лв мегаватчас тази година ще платите само за СГРАДНА 159 лв., не ви минават тръби през жилище, само една тръба физически е в коридора, не им дреме. 4 апартамента 680 лв на ет
52
0
 
0
 
! Отговори
ВАС преди 7 месеца
Сградна 2019 на Първа инстанция Министерство на Енергетика, министър е осъден, по отношение на формула сградна инсталация, както и вещно право договори. Г-жа Петкова със задна дата пренаписва един Поднормативен Акт-Наредбичка, копие на Старата и Грабенето Формула Сградна Продължава. Април 2023 отново ВАС осъжда Министерство Енергетика - Формула сградна. Ни вопъл, ни стон, дължат пари от 2019 фактури сградна и ДДС. Ти да видиш. Фандъкова даде тази година 250 милиона от бюджет София за оценка Топл
51
0
 
1
 
! Отговори
Ponti преди 7 месеца
ТЕКЕМ и ТОПЛОФИКАЦИЯ трябва да бъдат ликвидирани! Моето семейство се отопляваме на газ и ток и ползваме топла вода от топлофикация на стойност 1599лв на година (според последната изравнителна сметка)?! При положение, че поне 5 месеца сме по морето, защото имаме бизнес там. Вкл "тръбите", които въобще не искам да минават през апартамента ми! Къде го има този тормоз, изнудване, произвол, идиотщина?@ Какъв Европейски Съюз кви пет лева?!
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Пуркин феновете измръзнаха. Ашкулсун брат!!Да се оплачат на Копейката че им е студено:):)
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като са проУсти да мръзнат!!Що ме брига мен?!
48
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 7 месеца
Яжте повече боб и се завивайте през глава
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вижте до къде ни докараха, да си спираме бойлера и да пестим от тока, скоро време живота по времето на Жан Виденов ще ви се стори лукс, ще се радвате как тогава имаше само бели хора по улиците, да бели макра и бедни!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дай Боже да е мека зимата, че и дървата скъпи...
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По добре е да умрат или измрат, защото само пречат да си избираме истински политици! Гласуват за кебапчета и подобни партии, да умират, нямам съжаление към такива готови да продадат майка си за куп съчки и двойка кебапчета!
44
0
 
0
 
! Отговори
Ода на гадостта преди 7 месеца
Да пеят Одата на радостта и мислите за евроатлантическия цивилизационен избор ще ги стопли.
43
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Дано замръзнат през зимата! Това са предимно про'с'таците дето гласуват Ес и НАТО да им дават "европейска МРЗ" или "достойна пенсия".
42
0
 
0
 
! Отговори
Мръзнат преди 7 месеца
И зъзнат ония, които засаждаха гори по чукарите. А горската мафия, гушнала милионите от безразборната сеч, се разхожда разпищолена из дворците си със широооко отворени прозорци през зимата и с отоплени басейни.
41
0
 
0
 
! Отговори
Да бе преди 7 месеца
не една четвърт. Толкова няма да мръзнат. Другите с по сметки от 700 лв за газ или 500 за ток за две стаи със сигурност ще мръзнат. Да но ще бъдат обгрижени с ценности, геополитика и лоялно партньорство.
40
0
 
1
 
! Отговори
До Гъчо преди 7 месеца
Тези са ми най-интересни. Станали на по 70, живеят в един апартамент голям, имат още 3, не ги отдават под наем. В големият студуват, защото пенсията им 800 лева и като го питаш, защо не ги продаде или отдаде под наем, да имало за внуците. Колко простички хола има по този свят. Умират като бедняци, но по апартаменти са милионери.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НЕ ЗНАМ ЗАЩО, НО ИМАМ УСЕЩАНЕТО, ЧЕ СА ПРЕМАХНАЛИ НОЩНАТА ТАРИФА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА, ТАКА ЧЕ ОЧАКВАЙТЕ ДА ВИ Е ОЩЕ ПО-ТОПЛО ПРЕЗ ЗИМАТА!!!...