Как МРЗ от 933 лв ще се отрази на бизнеса и работниците?

Христина Христова и Георги Първанов пред Bulgaria ON AIR
12 сеп 2023 12:33, Анисия Иванова
226

Дебатът за Бюджет 2024 вече е отворен, направени са и първите предложения за увеличение на минималната работна заплата на 933 лева.

"Значително е сегашното увеличение на минималната работна заплата. Заглавията, които четем, че правителството предлага да увеличи минималната работна заплата, не са съвсем точни, защото правителството е длъжно да изпълни закона. В последния ден на предишния парламент беше вкаран един текст в Кодекса на труда, член 244, според който мотивът беше да се пренесе една директива за минималната работна заплата в ЕС. Според нея минималната работна заплата трябва да е 50% от средната работна заплата в страната. Правителството просто изпълнява този текст, който съществува в правния мир", коментира бившият социален министър Христина Христова в "България сутрин".

Според нея още от самото начало има грешка и противоречие в прилагането на директивата.

Още по темата
"Минималната работна заплата е основна заплата, докато средната работна заплата, която измерва статистиката на всяка страна, е брутната работна заплата. Това са две несравними величини. Не е коректно да се прави по този начин", на мнение е Христова.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта каза, че със сигурност ръст от 20% ще се отрази сериозно на малкия и средния бизнес.

"Минималната работна заплата расте двойно през последните години, сега почти доближава 1000 лв. В някои отрасли като текстил, който е свързан с производството на кабели и други подобни, където се изисква по-ниско квалифицирани работници, отражението ще бъде такова, че вероятно ще има инвеститори, които ще обмислят дали да останат в България. Вероятно ще има единични фалити, отражението ще е доста сериозно", подчерта той.

По думите на Христина Христова, когато се вземат управленски решения, а е вкаран законов текст, трябва да се мисли за последиците.

"Няма да се отрази добре върху нискоквалифицираните работници, които досега са получавали минималната работна заплата. Сега работодателят ще трябва да им увеличи заплатата със 153 лв. Този работник, ако няма квалификация и не може да постигне допълнителни умения, как ще се намерят тези пари да му се плати? Дали няма да прибегне работодателят да съкращаване на такива работници, които няма как да заработят такава стойност на новата минимална работна заплата? Ако работодателят увеличи твърде много тяхното възнаграждение, то може да доведе до увеличаване на произведения продукт в дадено производство", посочи тя.

Според Георги Първанов компаниите трябва да преразгледат цялата си система на заплащане.

"По-разумното беше на две стъпки да се направи повишение с по 10%. Междувременно отчитаме рекордно висока безработица от над 5% за средата на лятото. 4000 човека по-малко са си намерили работа, на този фон едно рязко увеличение допълнително ще утежни нелеката ситуация на работодателя, който беше притиснат от инфлация, растящи цени, да задържа и мотивира своите служители", каза той.

Христина Христова от своя страна добави, че в управленските решения трябва да се търси баланс.

"Някои икономисти вече сметнаха, че за региони като Кюстендил, Търговище, Видин може да стане така, че минималната работна заплата да стане 70-78% от средната работна заплата, която се получава в дадено предприятие. Това ще доведе до намаляване на мотивацията на тези работници специалисти, за които сме свикнали да дават качество на производителността с образованието и квалификацията си. Трябва да се помисли идеята за обвързаност със средната работна заплата", коментира тя.

"Вероятно ще трябва да се търсят решения с оптимизацията. При всички случаи оптимизиране на персонала, но основно с всякакви дейности, които изискват ръчен труд по-ниско квалифицирани кадри и има риск с продължаващия ръст с такива темпове на минималната заплата някои сектори, които да напускат страната. Безработицата през последните две години държеше нива от около 4%, сега имаме доста голям ръст, с тези темпове не бих се изненадал поне 6-7% да бъде до края на годината", обясни Първанов.

Относно Бюджет 2024 Христова смята, че той ще носи трудностите на Бюджет 2023. "Около 9 социални плащания бяха повишени през 2023 г., те ще носят след себе си още повече разходи", предупреди тя.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вие бизнесмените не ги мислете, всяко увеличение на данък или заплата, веднага се взема от крайния потребител. Да не мислите, че някой ще плаща повече, за сметка на неговия дял. Даже още по-добре, като скочи минималната 19%, продукта минимун с 24% нагоре.
121
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам кой взима 933лв. у нас... В София СРЗ мина 3200лв. бруто, а всички знаем, че е много повече, защото всеки втори взима пари на ръка иначе се води на минимална. Реалната СРЗ в София е над 5000лв., а в по-малките градове- около 2500.
120
3
 
6
 
! Отговори
GTA7 преди 8 месеца
Горямато разграбване на народнапара в България
119
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МРЗ е инструмент единствено и само на сивия сектор. Наглият бачкер се осигурява на минимална и уж взима толкова според НСИ, но под масата взима в пъти. Извинете, ама в складовете минават вече 3500 с извънредните смени, куриерите минават 3000, а касиерките- 2000. НИКОЙ, ама НИКОЙ не работи на минимална, освен пенсионерка чистачка в ДГ в някое малко селце. Но вдигането й води до ефективна борба с наглия бачкатор в сивия сектор.
118
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 124, да ви и у работниците недъгави щом не можете да докарате едни 1000 лв. на работодателите си :) Реципрочно е :) Слаб служител, слаби работодатели :) Като не ви харесва си направете ваши фирми и си плащайте колкото ви душа сака :)
117
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Морому Сеферу, в момента всеки, който получава над 3400 плаща(заедно с работодателя си) 270 здравни осигуровки. Бедняците с минималка плащат 20 лв. Едно е да платиш ДОД 10% върху 10 000 лв. Друго е върху 930 лв. Сега дали осъзнаваш, че все пак можещите и ставащите плащат повече от нищоправещите и нищоставащите? Освен това тези, които знаят и стават не са длъжни да издържат папплач, която "ходи" на работа само за да "отбие номера" :)
116
2
 
2
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 8 месеца
Плата о пломо
115
3
 
6
 
! Отговори
ПодхуенМонопол преди 8 месеца
В Бъргария фирми на едни и същи хора печелят обществените поръчки
114
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Морому Сеферу, всъщност тези, които получават повече и сега плащат повече. Дано осъзнаеш защо си беден. Дори това не си осъзнал :)
113
6
 
7
 
! Отговори
Морому Сеферу преди 8 месеца
Да се махне плоският данък за да спрът богатите мизерници да пращат наравно с бедните което в случея на богагите е нищо!Аман от комунистически неудачници и връзкари тръгнали да правят бизнес макар ме са некомпетентни и добре ме всичко е картел и срущу работника инаме нямаше са оцелеят та свободния пазар където Има конкуренция това е в чужбина разбира се!
112
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Явно има някаква полза от това членство в ЕС,все пак трябва да се съобразяваме с евро-законите,а те гласят,от 2024 МРЗ трябва да е минимум 50 процента от средната на всяка една страна членка!А Врещящите"работодатели"просто трябва да се съобразят или да пускат кепенците!
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 113, абсолютно. Не сме равни. Това е нещо, което обясних на сина ми когато беше на 5. Раждаме се равни. 5 минути по-късно когато бъдат в ръцете на майките си бебета вече не са равни! Отглеждат ни в различни услови, постигаме различни успехи(някои и неуспехи). Такъв е живота. Съжалявам, но е време хората да научат какво е класово разделение и къде им е мястото. Да, класовото разделение е на база доходи. Ако не печелите над 3400... не сте средна класа.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 114 - Намаляването на раждаемостта започва още от 1950-60г. като 1980-1990г. коефициента на прираст става първо около нулата, после отрицателе. Сиреч, енерцията от преди комунизма и затворените граници са поддържали нещата до 1980г.
109
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 111, няма такова нещо като "унизително заплащане"!!! Това ти се обяснява! Заплащането е функция на изработеното. Ако ти е "унизително" си смени работодателя! Научи нещо! Предложи повече умения! Ако заплата ти е малка си си виновен ТИ! Не някой друг.
108
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 114, "струвами се" е показва именно, че нямаш доказателства. Не е това. Заплащането си е ОК, ако имаш умения и знания. Постави се на мястото на един работодател. За да даваш на някого заплата от 1000 лв. то този човек трябва да ти изкарва поне 2500. За да платиш данъците, разходите(да, дори стола и бюрото в офиса струват пари).... нали трябва да платиш и на счетоводител за да оформи и преведе заплатата на служителя ти. То това всичко е разходи. Сега врещящите да се замислят! Стига с това мрън
107
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 113 Ами ти щом завиждаш на хората на които ще им вдигнат подаянието на 933 лева,явно не ставаш и за чеееп и не се отличаваш по нищо от тях?
106
3
 
7
 
! Отговори
До112 преди 8 месеца
И това го има,но все пак ми се струва,че основната причина за тая липса на 3 милиона люде за 30 години е именно икономическа и най вече недостойното заплащане на труда!
105
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 111 : Унизително заплащане ли? Унизителното е че има хора, които искат да взимат колкото мен, без да са положили грам усилие. Унизително е че ми обясняват че с такива като теб сме равни. А заплащането не е унизително - то е точно такова, каквото си договорил. Сам си се унизил.
104
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 100 : девет милиона бяхме, защото не ни пускаха да ходим никъде. Чакай да видиш Северна Корея като падне режима колко ще намалее.
103
4
 
17
 
! Отговори
До108 преди 8 месеца
Имам чувството,че комуникирам с пънове!Разбери един път завинаги,няма как да си член на един политически и икономически съюз като ЕС където има свободно движение на пари,стоки и човешки ресурси и да имаш такова унизително заплащане на труда каквото има във България!Ако не коригираш всичко това последствията са видими,ниски пенсии,плачевно здравеопазване,образование никакво!