Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана

Кои са геополитическите грешки на американските президенти?
16 сеп 2023 11:21, Александър Попов
355
Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Дълго чаканото настъпление на украинската армия спрямо руските позиции в Източна Украйна беше твърде митологизирано. Сякаш Украйна е някакъв богатир, който трябва с лекота да отхвърли руската окупационна зона, която има много добри линии на отбрана, създадени в продължение на месеци. Фронтовата линия се простира на повече от 1000 километра. Подобно настъпление никога във военната история не е водило до главозамайващи успехи за броени седмици. Истината обаче е, че на Запад нарастват гласовете против оказването на масирана помощ на Украйна", заяви пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него причината за тези гласове санкциите срещу Русия, които не дават толкова еднозначни резултати, и тяхното негативно отношение за европейските страни. От друга страна в САЩ нарастват гласовете на изолационистката десница, отбеляза той.

Огнян Минчев акцентира върху геополитическите грешки на американските президенти от началото на 21 век.

"Буш затъна в Ирак и отвори много широки геополитически пространства за завръщане на Русия и излизане на Китай на международната сцена. Обама подари на Путин reset - желание за добри отношения без предварителни условия, а Кремъл много обича подобно подобряване на отношенията. Достигаме до Тръмп, който промени радикално концепцията за международното присъствие на Америка и постави твърда дата за изтегляне на американските войски от Афганистан, пак безусловно. Байдън спази тази дата. Всичко това в своята цялост ни води към извода, че през последните 20 години вместо да имаме засилване на ролята на САЩ, имаме процес на оттегляне на САЩ от техните международни позиции, вследствие от тези грешки или поредица от гафове."

Минчев очерта опасността от изтласкване на САЩ от Европа "в царевичака", както по думите му се изразяват в Кремъл.

"Ако спре помощта за Украйна, това ще означава разширяване на агресията на Русия спрямо Източна Европа като цяло."

От друга страна, ако неограничените въоръжени доставки за Украйна преминат определени граници, това ще доведе до много по-бурен водовъртеж на този конфликт, коментира Огнян Минчев. Това според него ще доведе до по-бързо падане на бариерите между Русия и Китай и този фактор играе възпираща роля.

Настоящото правителство у нас е направило много радикален завой по отношение на войната в Украйна, но България трябва да направи много други неща, за да защити своя национален интерес и да преосмисли своята роля в Източна Европа, заяви още Огнян Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
АмН ОТ ЦИРКАДЖИИ И МАОУМНИЦИ....КВО ИМ СЕ ВРЪЗВАМЕ НА ТИЯ СЪБРАТЯ ДЕ НЕ МОГА ДА СИ РАЗДЕЛЩТ ЗЕМИТЕ,КАМО ЛИ ДА СПРАТ ДА ВЯЮВАТ...ВАЖНО ЗА НАС Е ДА ВЪРВИ БИЗНЕСА....
317
3
 
1
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Нямайте никакво съмнение,че Украйна ще се справи с кагебейския фашизъм, след това като домино ще тръгнат Чечня,Армения,Беларус,Таджикистан,Узбекистан и т.н.Това което виждаме е бавната смърт на една болшевишка империя, която е изградена върху костите на милиони хора!
316
2
 
9
 
! Отговори
Дедо Лари за ция преди 1 година
Путин не го интересува толкова Украйна колкото разпада на западния колониален модел - дедоларизация и разпад на ЕС в резултат на деинструлизацията на Германия.
315
0
 
2
 
! Отговори
Русо.ил преди 1 година
До rambaldievskievich гл.пак!:-)
314
14
 
4
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 година
россия - распад!!! Распад!!! Распад!!! Распад!!! русия - разпад!!! Разпад!!! Разпад!!! Разпад!!!
313
22
 
3
 
! Отговори
Норма преди 1 година
Само аз ли разбирам,че Путин отдавна загуби не само войната , но и имперска русия? Лошото е,че Русия е много богата на ресурси,руснаците са свикнали на лишения и войната ще продължи до краха им поне 10 г. Или ако помогнат , по рано на путин ,да ни отърве от себе си. Дори и да няма никаква помощ от запада...Русия не може да покори Украйна и това за Русия е нов Афганистан,но много,много по кървав. Да не си руснак в близките 30 години....
312
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствено митологизираното нещо в тая война е силата на Русия. От Киев за 3 дни Путин стигна до падане на колене пред Ким Чен Ун и горещи молби за малко боеприпаси и оръжие.
311
4
 
18
 
! Отговори
реалист преди 1 година
"Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана" ---- точно както и окраинската "победа" хахаха
310
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бабите пред блока се чудеха, какво става в Африка? Там май се осъзнали, че запада ги източва. Дали няма да секне потока от ресурси към Западна Европа и Фащ.
309
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе?
308
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха - не се е провалила офанзивата. Просто сега се сетиха че тя никога не е имала шанс за успех.
307
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укросите се молеха на Запада: "Дайте ни оръжие и ние ще освобдим всички завзети територии, включително Крим." Дадоха им оръжие. Но руската армия вече повече от сто дни не им дава да напреднат повече от десетина километра> Това показва, че укроармията е неспособна да извърши дълбок пробив в руската отбрана, камо ли да осовободи Крим. При това загубите се трупат - над 70 хиляди убити и ранени укробойци, унищожени към 400 танка, над 1500 бронирани автомобили, към 700-800 оръдия. Укроармията се изтощава и накрая ще получи руска контраофанзива.
306
1
 
37
 
! Отговори
Редник Америка преди 1 година
До суровикин. Нямало по-жалка армия ? Сигурен ли си ? Какво да кажем тогава за Великата Американска Армия? Дето едни виетнамски войничета от джунглата им разказаха игрите , та се наложи да бягат .Добре че се появи Рамбу, че да "победят" поне на филмовия екран... А за факта че американчетата постоянно "организират" някакви конфликти и после се крият зад гърба на НАТО и пращат "съюзниците" да им оправят кашите? А фиаското в Афганистан? Оставиха обурудване за милиарди ДОКАТО БЯГАХА. Жалка работа...
305
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов военен стратегически термин се измисли за Украйна от западната пропаганда - "Победоносно контра-отстъпление"
304
7
 
2
 
! Отговори
гиркин преди 1 година
От пияна миомаса пръкналасе от леки жени под монголски ярлик тоест (р.а.я .тона значи факт ) войници нестава
303
28
 
3
 
! Отговори
суровикин преди 1 година
То цялата военна история на русия е един жалък мит .Няма по жалка армия от московитите На всяка тяхна победа която тролейте им могат са посочат мога да изреждам по три загуби И пак да ви остане голям запас с руски резили
302
2
 
32
 
! Отговори
Митолог Питанчев преди 1 година
Тя да беше само Контраофанзивата митологизирана .... Банкет да вдигнеш. Ами то и "смелоста" на Украинската армия отдавна влезе в Митологията ... и "непобедимата" западна техника ... и "обединения" Запад... Абе... Гърция все още ли купува петрол от "санкционираната" Русия ... А Белгия все още ли пазарува диаманти от същата тая Русия... Ами САЩ за коя поредна година купи уран за милиарди за нейните АЕЦ... ПАК от Русия, А Европа още ли купува петрол ОТ РУСИЯ през посредника си Индия? Санкции??? Ха!
301
18
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До тя... дрипата русия само за плашене на гарги става
300
1
 
22
 
! Отговори
тя преди 1 година
Зеленски е с ум на новородено ,че повярва на САЩ и започна война срещу Русия ,ама май започна да й бере "плодовете " !
299
1
 
16
 
! Отговори
тя преди 1 година
Плашат гаргите с Русия , тя никога базпричинно не воюва ,камо ли срещу Европа !Всички знаят ,че Русия няма да нападне Европа, но така им изнася за да оправдаят милиардите които губим !