Прощаваме се с художника Ставри Калинов днес

Поклонението е от 12:00 часа в София
16 сеп 2023 07:57, Александър Попов
3
Прощаваме се с художника Ставри Калинов днес
Снимка: БГНЕС

Семейство, близки, приятели ще се простят днес със Ставри Калинов, една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство.

Поклонението ще бъде от 12:00 часа в църквата "Свети Седмочисленици" в столицата.

Скулпторът и художник почина в сряда на 78-годишна възраст.

Емблематичният творец е роден на 15 ноември 1944 г. във Видин. През 1964 г. завършва гимназия в родния си град, след което работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия - специалност „Дърворезба“, в класа на проф. Асен Василев.

Работи в областта на монументалната и малката пластика, живописта, графиката и приложното изкуство.

Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България. Негово дело са статуетките за победителката в категория „Жена мениджър на годината“ в конкурса „Жена предприемач“ и „Жена мениджър на годината“ на Клуба на жените предприемачи и мениджъри, за фестивала „Златна Месемврия“, за литературната награда „Балканика 2006“, за конкурса „Мистър Икономика“ и редица други.

Носител е на различни награди, между които „Кристалната звезда“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба на 1995 г. и наградата „Златен век“ на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2006). Световно известната онлайн галерии “Artsper” поставя името на Ставри Калинов до имената на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Густав Климт и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Димов преди 7 месеца
Голям творец и прекрасен човек!Благодарим за наследството,Маестро!Почивай в мир!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бог да успокои душата му!
1
6
 
4
 
! Отговори
Кера Гъската преди 7 месеца
Густо ще има пак Софийско модно ревю