Росен Костурков: Протестите са със силна политокраска

Няма никаква опасност за зърнопроизводителите от украинския внос
19 сеп 2023 12:53, Стела Стоянова
58
Росен Костурков: Протестите са със силна политокраска
Снимка БГНЕС

Принципно подкрепям правото на всеки да протестира. Аз самият съм участвал в протести.

Това каза пред Нова телевизия зам.-председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Росен Костурков в отговор на въпрос дали одобрява недоволството на земеделския бранш. По думите му обаче „тези протести в голямата си част са инспирирани от политически мотиви и имат силна политическа окраска”.

Костурков посочи, че страната ни произвежда два пъти по-малко слънчоглед от количествата, които са необходими на преработвателите. „Не е редно тези преработватели да остават без суровина”, смята зам.-председателят на ресорната комисия в НС. Той допълни, че Украйна е впрегнала цялата си мощност да преработва слънчоглед, което означава, че нямат големи количества за износ.

Още по темата

Производството на зърно у нас, твърди още Костурков, е четири пъти по-голямо от потреблението на страната. „Няма никаква опасност за нашите зърнопроизводители от внос от Украйна”, каза депутатът от ПП-ДБ. Той призна обаче, че действително съществува проблем с вноса на сухо мляко в България, както и на пчелни продукти. Там можело да се договорят квоти за внос.

Тежка селскостопанска техника блокира един от входовете на София днес. Към 8 часа на бул. „Ботевградско шосе” има около 400 трактора, а колони все още пристигат.

„До 10 ч. всички машини и хора ще са се събрали. Протестът върви по план - вчера бяхме по места, днес се събираме, ще уточним със Столична община как точно машините ще влязат към центъра - маршрут и часове, заради протеста на синдикатите. Има сигнали от животновъди, че има проверки, които са ги забавили. Полицията осигури все пак безопасността на пътуването и нямаше инциденти. Докато уточним маршрутите на тракторите, те бяха спирани”, каза Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той коментира и изказването на Николай Денков, че протестиращите се държат като терористи: „Ако премиерът иска да се извини на сектора, може да го направи. Не отива на академик да говори за толкова структуроопределящ сектор. Утре в 10 ч. ще бъдем на центъра на София, ако няма друго развитие. Докато не стигнем до разбирателство, продължаваме да протестираме”, каза Проданов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Горкитепреди 31 минути 2 4Колко са зле тези земеделци! Вижте каква техника карат на протеста им! Горките хора, горките наглеци! .......... еееййййй пр ост народ, еейййййй!!!Що не им погледнете тракторите ,а??? :)))))) Или в 21 в. да жънат с паламарки(знаете ли какво е?). ЩО НЕ ОТИДОХТЕ В РУМЪНИЯ КОГАТО УРКИТЕ БЯГАХА И СИ ПРОДАВАХА ТАМ ЛИМУЗИНИТЕ,А??? КОЛИ ДА ВИДИТЕ!!!
45
4
 
0
 
! Отговори
факт преди 7 месеца
зад протеста ясно се виждат копейкин и техноимпексова
44
0
 
3
 
! Отговори
Трагедия преди 7 месеца
Жан Виденов и Иван Костов са като малки ангелчета в сравнение с Киро и Асен.Дано има някакво възмездие за всички отцепродавци
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички вън!!! Да блокираме не само София, да блокираме България докъто не поддадат!!!
42
9
 
3
 
! Отговори
Горките преди 7 месеца
Колко са зле тези земеделци! Вижте каква техника карат на протеста им! Горките хора, горките наглеци! Трябва държавата да им осигури пълно господство за продукцията и цените. Те не трябва да имат конкуренция, само те искат да диктуват цените, е и техните печалби да са големи. Няма да стане
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За всяко плюене по протеста на фермерите: по 5 стотинки на платения драскач! Затова трябва да се бълват поне по 100 коментара под всяка статия - всеки коментар да е с гнусни обиди срещу протестиращите. При тия 5 стотинки, надницата на платените драскачи трудно се изкарва и затова толкова се "трудят". И платените драскачи са хора - трябва да се яде. Да бъдем толерантни и да им влезем в положение . Заработват хората
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Драскачи смешни, не само пишете глупости без логическо смислено съдържание, ами и обикновеният правопис ви куца даже в заглавията. Толкова сте жалки. Че и триете неудобни мнения. Излагация сте пълна.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само неразбрах от тази статия, какво общо имат количеставата произедени в българия с цената, качеството и използваните препарати на Българското и Украйнското зърно. Ако произвеждаме повече с по-скъпи препарати в съответствие с наложенит епрактики от ЕС, а украйнците слагат всякъкви гадости, вкл. неразрешени от ЕС, във война са и продават на, каквато си сикат цена, това как ще се отрази на нашето произвидство, което отговаря на изискванията на ЕС за пестициди и т.н.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 24- за всяко плюене по протеста на фермерите: по 5 стотинки :) затова трябва да се бълват поне по 100 коментара под статия с гнусни обиди срещу протестиращите, щото надницата на платите драскачи трудно се изкарва . И платените драскачи са хора - трябва да се яде . Да бъдем толерантни и да им влезем в положение . Заработват хората
37
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бойко, прибери си "тружениците" с Майбасите. Стига си клатил Държавата
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тиквата, Пра сето и Чорапа искат да бутат Правителството.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 29 : Колега, забравил си : Копейкин, Радев, бентлита, врагове на народа, изеднициСкучни станаха опорките, щото се въртят едни и същи . Напрегнете се малко да измислите нови обиди за фермерите, плаща Ви се , значи :)
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чудя се само кой кръсти зърнари гербаджийските крадливи феодали?
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зърнопроизводител: Имам вноски по майбаха и по къщата на Малдивите влезте ми в положение и ни подкрепете!
32
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докато има толкова много живи и изпростели русофили като избирателите на Фигуранта и Копейкин , държавата България ще копае дъното.
31
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Успех на Денков. Опълчи се на всички олигарси, свикнали да живеят като царе на гърба на цялата държава! Опълчи се на всички бизнес-феодали!
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А бе Тлъстия крадец защо пак се крие в Зайчарника, а не излезе пред народа да си признае, че той организира "спонтанните" протести. Пак клати Държавата мръ сникът му с мръ сник. Две години не е краднал.
29
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още през първите дни на това правителство писах няколко пъти, че ще има ежедневни провокации и проблеми инспирирани от шайката продажни русофили около Фигуранта и Копейкин.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Опорките: българското е лошо, чуждото е хубаво; майбаси; субсидии; Бойко клати правителството; руски агенти; тракторите ще навредят на чудесните ни пътища и на прекрасните жълти павета; да купим евтина суровина от Украйна, където НЕ се гърмят със снаряди с обеднен уран; цените ще се понижат (кога ли се е случвало в България) ; солидарността с Украйна иска от нас да ядем храни, независимо от качеството; протестите са политически; всички фермери са милионери
27
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Протестите са шанс за нашите продажници да се вразумят. Имат избор. Или да си ходят.