За стрелбата по крадец: Полицаите са постъпили правилно

Това заяви криминалният експерт Иван Савов
19 сеп 2023 09:19, Елка Василева
74
За стрелбата по крадец: Полицаите са постъпили правилно
кадър: Нова тв

Полицаите са постъпили правилно и са направили всичко по силите си да спрат бягащите извършители. Това каза пред Нова тв криминалният експерт и председател на Българска оръжейна асоциация Иван Савов. Коментарът идва, след като служители на реда простреляха смъртоносно 18-годишен младеж след преследване в София.

Още по темата
Гонката започнала след сигнал за нападение и обир на две момичета в района на столичен хотел. Малко след 2 ч. в нощта срещу понеделник застреляният и двама негови съучастници ударили едно от момичетата и след заплаха  отнели раница с лични вещи и пари. По-късно младежите направиха самопризнания.

По думите на Савов „най-вероятно първият изстрел е бил предупредителен, вторият в краката”. Според него този в рамото е вследствие на това, че бягащият е паднал и по случайност куршумът го уцелил. „Това е крайна мярка. Колегите не са психопати и никой полицай няма да тръгне да стреля току-така по бягащ престъпник”, категоричен е криминалният експерт.

Той посочи, че случаите, в които законът разрешава на органите на реда да стрелят по някого, са три – при освобождаване на заложници, при въоръжено нападение и след предупреждение към лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга.

„Да съдят полицай, който си е изпълнявал задълженията, за умишлено убийство, е безумие, въпреки че се е случвало в България”, категоричен е Иван Савов. По думите му отношението на униформените към оръжието е много лошо, защото има много случаи на разбити животи на техни колеги, след като открили огън.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
бърз или мъртъв преди 7 месеца
Нашата територия отдавна е като дивия запад. Докато не станат полицаите като тогавашните шерифи.... не виждам път към по-добро. И не ме нареждайте с хуманистични приказки. Много от хората тук са слезли няколко стъпала надолу по еволюционната стълбичка и не се класират в съвременните стандарти за високо развити цивилизации. Елементарни хорица - искат ядене(пиене), секс и спане. Всеки гледа да прегази другия за да има повече. Джунгла. Някой пробвал ли е да налага демокрация на група маймуни?
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прав е експертът. Пропусна само да каже, че раницта на момичето е отнета не просто след заплаха, а сле удар с желязо по главата, който е можел да се окаже фатален за нея. Значи имаме не само престъпление от общ характер, а и въоръжено нападение над момичетата - желязо е било използвано, за да се удря с него по главата жив човек!
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Измислена държава, измислени закони, измислени полицаи, да се притесняват да използват оръжие срещу заподозрени престъпници, които не се подчиняват на полицейски разпореждания. Явно закона пази престъпниците, да не би да им се нарушат правата да грабят, а защо не питате жертвите за техните права? А и тия обирджиите май са от ония...дето ако им напишеш истинската раса ще излязат звездички.
54
17
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 месеца
тия полицаи не ги ли обучават как и кога да стрелят...да стреляш не означава да убиваш...
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Един платен избирател на ГЕРБ-СДС по-малко.
52
2
 
22
 
! Отговори
Мара преди 7 месеца
Подкрепям полицайката! Такива като простреляния пребиват и убиват за 5 лева. Какъв е начинът да ги респектира човек! Точно този като в случая.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Избирател на ГЕРБ от маалата.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не думай?
49
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако гаменът е тъмнокафяв и русофил, повече не мога да желая.-----Ако бе русокосо седесарче, с дедо легионер който е бил евреите преди 80г, трябваше да го пуснат ли?
48
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако гаменът е тъмнокафяв и русофил, повече не мога да желая.
47
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вместо да си казваме и пишем> Жалко за жената полицай, в случай на нужда да излезем и я подкрепим.
46
1
 
21
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 7 месеца
Пуцайте бря ! Тия ептен са разгащия
45
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бандитът не просто е нападнал и обрал две жени, а е извършил въоръжен грабеж с насилие! Едно е обир, а друго с насилие да извършиш грабеж! Тази жена- полицай е герой и пример за всички в професията! Трябва да се поощри и награди! Респект към жената и полицията!
44
0
 
13
 
! Отговори
Rеее преди 7 месеца
един оплодител на .... по-малко
43
2
 
29
 
! Отговори
БРАВО НА ПОЛИЦИЯТА преди 7 месеца
ТАКА ДЕЙСТВА ВСЯКА ИСТИНСКА ПОЛИЦИЯ В БЯЛА ДЪРЖАВА----ДРУГОТО СА САМО "СОЦ-ПОЛИТ- МЕНТЕТА"....ХАХАХА...НАГРАДА ЗА ПОЛИЦАЯ!!!!!!!!
42
0
 
26
 
! Отговори
Тихомир преди 7 месеца
Един потенциален убиец по-малко. Нема си изгубя съня заради него. Жалко за полицайката.
41
2
 
32
 
! Отговори
Да би мирно седяло преди 7 месеца
В САЩ тези обирджии щяха да бъдат на решето още през първите 10 секунди от бягството им. Съжалявам за загубата на човешки живот, но престъпниците трябва да се респектират, а не някои хора да си мислят, че са недосегаеми и за тях законите не важат.
40
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Естествено, че полицията е права в случая. Възхищение към жената полицай, възпряла бягащ опасен престъпник, който удря с тръба по главата жени за да граби и не се подчинява на предупредителен изстрел да спре на място след като е локализиран. Изборът му е бил един единствен , дапсе подчини на полицията, той е избрал да рискува и да умре, негов свободен избор. Престъпниците нямат право в случая!!
39
1
 
6
 
! Отговори
до Варненски преди 7 месеца
защото ... Вуйчо ... почнах да бегам, вуйчо, и те го гръмнаха Вуйчо, и аз бегах в рейса Вуйчо, и сега не знам какво да правя Вуйчо ...
38
0
 
30
 
! Отговори
SS преди 7 месеца
А за какъв х... полицаите носят оръжие да питам ? Да им дадат по една тояга тогава ,та да не стрелят по крадци.