Плугчиева: Има срив с 50 на сто на родно производство плодове и зеленчуци

Управляващите да свият егото си
20 сеп 2023 22:07, Стела Стоянова
17

"Аграрният сектор е стратегически за страната ни. Меморандумът решава проблема половинчато. Падането на забраната за внос от Украйна е факт. Полша, Унгария и Словакия отказаха да се съобразят с решенията на ЕК и запазват съответната забрана, даже при опасността Киев да ги съди пред Световната търговска организация", коментира бившият зам.-министър на земеделието и вицепремиер по европейските фондове Меглена Плугчиева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя изрази очакването си записаните обещания да бъдат изпълнени, а не да се окаже след 1-2 месеца, че всичко остава само на хартия.

"Това е обща формулировка. На мен не ми звучат убедително. Има едно натрупване с несправедливо разпределение на средствата в аграрния сектор. В Добруджа получават най-голяма субсидия, но такива са правилата на европейската аграрна политика. Но тя също предвижда преразпределително плащане за всяка една страна, което означава, че България от собствения си бюджет може да направи преразпределение и да помогне на малките фермери", поясни Плугчиева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът посочи, че за последните 10 г. има срив с 50% на родно производство плодове и зеленчуци и ключови сектори се борят за оцеляване заради недофинансиране.

"Миналата година, когато се вдигнаха цените на енергийните източници, ние нямахме оранжерийно производство, хората не можеха да си позволят този разход. В момента не може да намерите, в който и да е магазин за плодове и зеленчуци, българска стока - има малко пъпеши и дини. Има от Аржентина, Калифорния, Чили, Северна Македония, Полша", даде пример Миглена Плугчиева.

По думите ѝ Полша, Унгария и Словакия са изчислили, че е по-добре да платят глобите към ЕС, отколкото да обърнат гръб на собственото си производство като разрешат внос от Украйна.

"Ние сме можели да направим същото. Трябва да се има предвид също транспортното натоварване чрез транзитните коридори. Сега, само под натиска на протестите, ще се изплатят тези компенсации за войната в Украйна, само защото имаше реакция и протест. А те е трябвало да бъдат изплатени преди повече от 2 месеца", коментира бившият зам.-министър на земеделието.

Плугчиева призова управляващи и политици да свият егото си и да имат отговорно управление.

"България се оказа залята със сухо мляко от Украйна, животновъдите трябва да бъдат поканени на разговори. Нужни са разумни анализи, да не се прикриват проблемите, да има програми за възстановяване на тези сектори", заяви тя.

Също така настоя за по-обширен хоризонт на работа - не до ротацията в правителството. И да спре противопоставянето на отделните сектори.

"Това е недостойно и опасно, може да донесе по-нататъшни поражения за страната, иска се искреност. Нарушено е доверието, принципът за справедливост и сигурност. България трябва да отстоява пред Брюксел формирането на общата селскостопанска политика за следващия период", категорична беше Плугчиева.

Бившият зам.-министър също така посочи, че заради недобра политика и реклама в чужбина страда туристическият сектор у нас.

"Сами сриваме туризма с противоречивите обяснения, които течаха лятото за Черно море. България не присъства на чуждите пазари, Хърватия даже връщаше туристи", даде пример Плугчиева.


 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
който иска преди 2 месеца
да печели гледа от черешарите и от динарите . 4-5 пъти по скъпи цени , 60 процента по малко производство и данъци и прибиране на субсидия .
8
0
 
1
 
! Отговори
Тази ли изврещя: преди 2 месеца
"Моите родители са парии", за да "затапи" един син депутат, който се позова на високопоставения си произход? Нали червените имаха принцип "колкото по-низш и неук, толкова по благонадежден и задължително толериран".Сините се опитваха да им обяснят, че всеки може да обеднее поради непреодолими обстоятелства, но потомците му ще си стъпят на краката, ако геномът на фамилията е качествен; но ако вечно са били парии /до 9-и септември/, това също се дължи на качествата на генома. Който разбрал, разбрал
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази ли се беше заканила официално от трибуната на Народното събрание "Ще им оставим курс 500 лв за долар", докато народът обсаждаше сградата на Парламента и настояваше за оставка на правителството на Жан Виденов? На никого не му се вярваше, че дебелоочието и крадливостта на червената върхушка може да стигне чак до там, но БСП тогава надмина себе си, завеща на народа далеч по-страшна инфлация и имаше седмица, в рамките на която заплатата на висшист се равняваше на 2 долара.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера казаха,че производството на зеленчуци и плодове е 12-15% от общото като до 100% е вносно или 85-88% е внос от всякъде,а сега било намаляло с 50 % от кой месец щот през зимата и пролетта едва ли ще остават родни зеленчуци и плодове,който са толкова малко,че едва стигат до зимата,което може да значи,че миналата година производството им едва е било 27% от 100% като останалите 73% са били внос също от всякъде и всяка година все внасят повече,абе много внасят нашите зарад бързо ДДС с усвояване
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бре , другарката преводачка от германски на български , взе да разбира и от аграрни науки !
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фермерите са краварски шпиони много бързо се договориха с краварското правителство..
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма страшно.. Ще внесат от окрайна... Хем евтиния...
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ще крадем и за всички ще има" - всички изключва бедния народ!
1
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВСИЧКИ ДЪРТИ РУСОФИЛИ МНОГО СЕ ЗАГРИЖИХА ЗА РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО, ПРЕДАТЕЛИ СКАПАНИ.