Депутатите решиха: Не може разследване за висша корупция да тръгне от сайт в Каспичан

Само сигнал по надлежния ред е основание за проверка
Обновена: 21 сеп 2023 09:55 | 21 сеп 2023 08:10, Петър Бойчев
171
 Депутатите решиха: Не може разследване за висша корупция да тръгне от сайт в Каспичан
Снимка БГНЕС

Не може от сайт в Каспичан да започне разследване за корупция. С този аргумент на Цвета Рангелова от "Възраждане" депутатите решиха, че публикации в средствата за масово осведомяване няма да се приемат за сигнали за корупция по високите етажи на властта. Този текст бе приет окончателно от Народното събрание с гласуваните текстове в законопроекта за противодействие на корупцията.

Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лице, което заема публична длъжност, може да подаде сигнал до Комисията за противодействие на корупцията - лично или чрез адвокат, предаде БНР.

Депутатите записаха окончателно и че сигнали могат да бъдат получавани и от всички канали за вътрешно или външно подаване по реда на Закона за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения. Подаденият по надлежния ред сигнал ще е основание за извършване на проверка за наличието на данни за корупция или за конфликт на интереси.

Проверката ще се извършва в 90-дневен срок от получаване на сигнала, като е предвидена възможност за удължаване на срока еднократно, но само с месец.  Всеки, подал сигнал, ще трябва да се уведоми за резултатите от проверката  за решението.

Първоначално предвидената възможност за сигнал да се приема и публикация в медиите срещна острото възражение на ИТН и "Възраждане". Депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова мотивира искането за отпадане на тази възможност:

"Представяте ли си колко е лесно да бъдете обект на разследване по такъв сигнал от една електронна медия от Каспичан, зад която никога няма да разберете кой стои".

Мнозинството гласува окончателно предвиденото в закона при изпълнение на служебните си задължения органите на Комисията да може да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо при условията и по реда на закона за МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
3
 
! Отговори
Ю. Славков преди 7 месеца
Относно най-значимия банков атентат в Източна Европа - срещу РАЙФАЙЗЕНБАНК БЪЛГАРИЯ от 22 ноември 2020 г. аз подадох сигнал до редица институции и служби. Съвсем надлежно - с пълните си и точни данни. "Икономическа полиция" направи обстойни разследвания. Но вече 3 години нищо не се случва. Най-голямата ми надежда продължава да бъде Европейската прокуратура, макар че и нейните действия в България не са това, което всички очаквахме.
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гледах ги днес в народното събрание ,Кирил Петков се смееше и говореше с Николай Цонев все едно са расли заедно. Бойко и той си поприказва с адаша Рашков. След изказване Тошко срещу некоалицията ДеСа с глемуту ду/пи от ГЕРБ ОТИДЕ И ИМ СЕ СКАРА! А ПП И Възраждане откриха че бъдещето повишаване на бензина било глобален феномен вследствие на глобалното затопляне ! Добре похарчени пари им даваме на тях за такива дневни задачи ! Аз щастлив и доволен ,но може още.
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Каспичан едва ли има дайта център. Сайта най-вроятно е някаъде в САЩ или Китай или Европа.
145
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаха. И защо д ане може? Защото сигнала в Интернет е анонимен, нали? А ако ще го подаваш посмено в държавните институции, освен че не е обществено достояние, автора може да го накажат за дето си вре носа в чужди далавери. А така като е анонимно, няма кой да накажат, че е обвинил в корупция "нашите хора".
144
0
 
14
 
! Отговори
we преди 7 месеца
Сайтовете не са телеграфни стълбове, за да имат град и адрес. Какво значи сайта да е в Каспичан? ИНтернет е разпределена мрежа с милиони съвъри.
143
0
 
12
 
! Отговори
Пара-барам преди 7 месеца
Как 240 те дружно си гласуват закони да ги пазят от разследвания иначе за пред народа много се карат и мразят -артисти.
142
0
 
8
 
! Отговори
Браво,браво преди 7 месеца
Типично по Сталински всеки проблем трябва да си има три имена и адрес- следва екскурзия до пещите на "Кремиковци" ( вече ги няма ,но всеки екарисаж ще свърши работа).
141
2
 
8
 
! Отговори
Българ преди 7 месеца
Как един път не решиха да вдигнат заплатите със 100%, да направят нещо полезно.
140
2
 
10
 
! Отговори
Стомин преди 7 месеца
Възраждане а.Голям смях
139
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
значи за къщата на Копейкин някой трябва да има смелостта лично да подаде сигнал, а и сега като идват потоци от Русия - също
138
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е, щом няма разследвания и осъдени - Значи в България корупция няма! На нас ни трябва един чичко Сталин - Само той може да се справи с хидрата, която е оплела и смуче от нас всичко.
137
0
 
12
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 7 месеца
Това е целта на правовия ред изобщо - корупцията !!!!!!!! Няма държавник който да допусне на обикновения човек да му се размине без корупция ! Знаете ли защо човек изучава право с животинско настървение . . . . ? А ? Сетихте се . . . . Това е причината да сме държавата на правистите а не правова държава ! И РИМ Е ПРИКЛЮЧИЛ ТАКА !
136
3
 
5
 
! Отговори
уффф преди 7 месеца
Като почнете да умнеете и на човек чак му призлява!Корупция винаги е имало,има И ЩЕ ИМА!Още от тракийско е останала приказката,че при големец вратата се отваря с крак!Щото ръцете носят дарове!Закони винаги е имало,но те са за хаплювците!Тарикатите без много приказки си действат!
135
1
 
5
 
! Отговори
оракул на боб преди 7 месеца
Само за плебеите може.За нотабили абсурд - да не сме в Древния Рим!Рим затова е престанал да бъде империя.Днес сме демокрация,а не империя от древността.
134
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нема ли да тръгне от Бусманци?
133
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Нали не щете Виденов бе, какво ревете?!
132
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Видяхте ли ги и Възраждане колко пари струват? Българинът пак е излъган жестоко.
131
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Искате-не искате , корупцията за жалост е смазката за държавната машина-машинно масло в парично изражение.
130
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И защо да не може?
129
2
 
21
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 7 месеца
С две думи: в България НЯМА да има борба с корупцията, защото Лицата, подаващи сигнали, не са адекватно защитени и наказателната отговорността НЕ е регламентирана. Принципът на служебната тайна в администрацията благоприятства случаите на корупция, както и законовите вратички като Закона срещу подкупването на народни представители, който предотвратява наказателни последици.