Депутатите решиха: Не може разследване за висша корупция да тръгне от сайт в Каспичан

Само сигнал по надлежния ред е основание за проверка
Обновена: 21 сеп 2023 09:55 | 21 сеп 2023 08:10, Петър Бойчев
171
 Депутатите решиха: Не може разследване за висша корупция да тръгне от сайт в Каспичан
Снимка БГНЕС

Не може от сайт в Каспичан да започне разследване за корупция. С този аргумент на Цвета Рангелова от "Възраждане" депутатите решиха, че публикации в средствата за масово осведомяване няма да се приемат за сигнали за корупция по високите етажи на властта. Този текст бе приет окончателно от Народното събрание с гласуваните текстове в законопроекта за противодействие на корупцията.

Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лице, което заема публична длъжност, може да подаде сигнал до Комисията за противодействие на корупцията - лично или чрез адвокат, предаде БНР.

Депутатите записаха окончателно и че сигнали могат да бъдат получавани и от всички канали за вътрешно или външно подаване по реда на Закона за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения. Подаденият по надлежния ред сигнал ще е основание за извършване на проверка за наличието на данни за корупция или за конфликт на интереси.

Проверката ще се извършва в 90-дневен срок от получаване на сигнала, като е предвидена възможност за удължаване на срока еднократно, но само с месец.  Всеки, подал сигнал, ще трябва да се уведоми за резултатите от проверката  за решението.

Първоначално предвидената възможност за сигнал да се приема и публикация в медиите срещна острото възражение на ИТН и "Възраждане". Депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова мотивира искането за отпадане на тази възможност:

"Представяте ли си колко е лесно да бъдете обект на разследване по такъв сигнал от една електронна медия от Каспичан, зад която никога няма да разберете кой стои".

Мнозинството гласува окончателно предвиденото в закона при изпълнение на служебните си задължения органите на Комисията да може да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо при условията и по реда на закона за МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
11
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 7 месеца
Следващите избори не гласувайте за възраждане
7
2
 
13
 
! Отговори
Хипотеза преди 7 месеца
Ами ако баба Пена от Чуйпетльово случайно научи нещо много важно за свръхвисша форма на корупция? Теоретично погледнато, всеки може да попадне на някаква информация. Баба Пена откъде да знае какви комисии има и дали те са в Парламента или са към Министерския съвет? Ами ако няма пари за адвокат? Най-лесно за нея е да купи пощенски плик и марка и да прати сигнала до регионалния вестник, защото в Чуйпетльово други вестници не се получават и тя не знае адресите на редакциите им.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Недосегаемите.Ще дойде Видов ден за вас крадци.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че какво му е на Каспичан, откъде накъде ще обиждат хората там. И там живеят българи, които си плащат данъците.
4
4
 
7
 
! Отговори
Винаги герб преди 7 месеца
Сглобката ще работи работи още по силно от времето на - герб
3
2
 
23
 
! Отговори
Дискриминцияааааа! преди 7 месеца
Защо каспичанци да не могат да инициират разследване на висшите форми на корупция???! Само софиянците ли имат акъл и гражданска съвест за това???
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи ще продължи това, нищо да не се прави,но да си ги знаем. Дрогарете комунизогерберасти много им се усвоява (краде) .
1
3
 
8
 
! Отговори
Разбира се преди 7 месеца
Никакво разследване на корупцията Междодругото не е лошо да си променим химна с нещо по актуално като например песента на Торино Пашата и Устата