Казусът с руската църква - работа на българските и македонските служби

Доц. Искрен Иванов: Храмът не може да остане затворен
25 сеп 2023 15:58, Анисия Иванова
51

България изгони трима руски свещеници заради политическа дейност у нас. На тримата чужденци са наложени още две принудителни административни мерки - "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години. Така Руската църква в центъра на София остана заключена.

"В България информацията по линия на партньорските служби понякога се обработва доста бавно. Малко или много, имаме навика да отлагаме във времето решението на някои ключови въпроси. Този въпрос е деликатен, тъй като става дума за свещеници. Новината е, че ставащото в момента в крайна сметка е от добрата работа на българските и македонските служби", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му проблемите в работата на българските служби идват от това, че решенията се вземат бавно и се отлагат във времето. Затова, както отбелязва той, ставаме свидетели на такива грозни ситуации.

Още по темата

"Каквато и връзка да имат те с руските служби, когато говорим за една категория като сигурността, морални категории като религия и философия отстъпват назад", добави доц. Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че в днешно време сигурността е стока, търгува се с информация. Гостът е убеден, че Църквата лесно може да се превърне в институция, която да служи на чужди интереси.

"Независимо кой я търгува, ако въпросното лице вярва, че това облагодетелства неговата страна, какъвто и да е той - ще го направи. Може да има подценяване на ситуацията, на фона на онези 70 дипломата, които напуснаха България, службите вероятно тогава са преценили да не прекаляват", каза още експертът по международна сигурност.

Доц. Иванов също така беше категоричен, че Руската църква не може да остане затворена. Според него е най-добре в нея да служат български свещеници.

"Хората, които посещават храма, нямат вина, че духовници са извършвали дейност, несъвместима с националната сигурност. Български свещеници трябва да бъдат назначени там, в крайна сметка той е българска собственост", изтъкна събеседникът.

Според доц. Иванов руските шпиони са започнали активна дейност по света след 11 септември 2001 г. Експертът не очаква да има влошаване на отношенията между България и Русия и ответна реакция: "Ако Русия ни вземе подгорието в Москва, това рано или късно ще се случи, нашите отношения са достатъчно разрушени."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Сега преди 7 месеца
Баш майсторите да извадят доказателства,държавни тайни било,ха кажете на народа какво са вършили незаконно пазите,ама с доказателства.Не една Жена каза.
48
0
 
7
 
! Отговори
Тон преди 7 месеца
Много е долно да сме папагали, и да се сравняваме с едни прости комплексари като македонците, който щом отричат да са българи, значи са или сърби или албанци!
47
0
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 7 месеца
Толкова неадекватни "събеседници ",че да се смее ли човек или да им тегли една..... Този "събеседник" казва,че храма е българска собственост. В другата статия ,в която Митрофанова "съдейства" за отварянето му , пише,че храма е на руското посолство и си имали нотариален акт. Хайде разберете се,че заблуждавате читателите.
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Според него е най-добре в нея да служат български свещеници" - За кого е най-добре? За Русия ли? За руската собственост ли? Според него ..., а него кой го пита? Руският Патриарх пита ли го?
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Следя процесите и живите видеа на събитията в Украйна, още от тъй наречената "Оранжева революция" , гледах толкова страшни и жестоки неща, които не са дори за гледане , зомбизацията, нацизма , грабежа и хаоса по украински модел, са крайно опасни, невероятно опасни, стъпвате по стъкла, не по здрава повърхност и внимавайте на къде вървите, не прекалявайте! Внимавайте много! И други държави са в ЕС или желаят да останат в ЕС, но не преминават границата на нормалното, както правят някои в България
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Братята македонци имат все по голямо влияние в България .
43
3
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 7 месеца
Ако нямаше 3-ти март, нямаше да има нито 24 май, нито 6 септември, нито 22 септември, ниго теб самия
42
2
 
4
 
! Отговори
Службите преди 7 месеца
Не са помпозни, и не са имперски. Явно някой не е ходил на служба тито в българска нито в руска църква, за да прави разлика. Когато присъстваш на кръщане или погребение, или на помен ще се види разликата. Другото много от сегашните управляващи, тъй като не са от София, въпреки че имотите им са на пъпа на столицата, не познават историята на столицата си. Смятат, че летоброенето започва от тях и преди тях никой не е вършил нищо смислено. Само те са върха на сладоледа.
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 39 - или си г*лупав или се правиш на такъв. В случая окова е употребено в друг смисъл - а именно - нещо за което да си благодарен от раждане до гроб на Русия. Само че, не просто благодарен а робски благодарен.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 40. Ще се изненадаш, но има, и то много.
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Не съм разбрал - не се вълнувай! Ще си тръгнат по възрастови причини. Това са в над 90% възрастни хора и пенсионери. Времето не работи за путинофилите. И млади путинофили няма - освен платените на Костадинов.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 36. И как ни е оковала Русия на 3-ти март 1878 г.? Би ли обяснил на нас, rлynaвите?
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Църковните 35 - естествено, че ще се различават! По помпозни и надути са - някак - великоимперски! Въпроса не е в собствеността а в дейността на свещенниците.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре, че от време на време се казва, че имаме национална сигурност. Иначе по нищо няма да разберем.
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 34 - я се успокой малко! Никой не ти пречи да си празнуваш 3 Март. Ако си забравил - да ти напомня - при социализъма това си беше обикновен ден. Национален празник стана през 1990 - за да замести другата руска окова - 9 Септември. Защо Хитлер да ти пречи? И защо любимине ти комунисти не го направиха национален 45 години докато бяха на власт? Не ти ли втръсна до пасиране да повтаряш едни и същи опори всеки ден?
34
1
 
6
 
! Отговори
Църковните преди 7 месеца
Служби в руските църкви се различават от тези в нашите. Някак си по-тържествени са и са по-близо до църковния канон. Второ. Тази църква , до построяването на съветското посолство е част от двора на старото руско посолство от царско време. Трето преди да се предприемат някакви действия да се провери собственстта на имота.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе ей, даже Хитлер, който е нападнал, убивал, налапал и превзел почти цяла Европа, не е гонил руски посланици, нито нацистите са ни пречили да си празнуваме Освобождението на 3 Март, надминахте и Хитлер с лъжливата си пропаганда и диктатура, напълнихте България с чужди шпиони по всички институции, които ви командват и затова България пропадна, а обвинявате руснаците, които са също жертва като нас?! Я стига! Наглост!
32
4
 
3
 
! Отговори
Не съм разбрал преди 7 месеца
Как може все още да има хора, които се представят за българи, а защитават идеологията на доказалия се хилядократно кремълски сатрап!!!??? Българи, опомнете се! България е европейска демократична Държава, не монголоидна провинция на руша!
31
2
 
3
 
! Отговори
Укpосценарий преди 7 месеца
По украински сценарий започват да се гонят свещеници, отнемат се църкви, следва и да ни покатоличат и направо да затваряме държавата.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Абе можеше и по-зле. - това е "вярно". Едностранно си спряхме газ-а! Така беше, честно! Страната ни, ако си забравил - характерно за хора в напреднала възраст - е част от ЕС. А ЕС си има политика, която ние спазваме. Върно, че на теб ти се иска да сме част от т.н. фамозен БРИКС, ама за момента сме в ЕС!