Русенският митрополит Наум: Руската църква в София е българска!

Било недопустимо заключването на храма от странични лица
91
Русенският митрополит Наум: Руската църква в София е българска!
Снимка: БГНЕС

Русенският митрополит Наум призова българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит да се разпореди храмът "Свети Николай Мирликийски" в София, известен още като Руската църква, да бъде отворен като се възстановят и богослуженията в него.

Още по темата

В становище, публикувано в профила си в социалната мрежа Facebook, Наум нарича недопустимо "заключването на храма от странични лица", след като ДАНС нареди експулсирането на трима свещеници – един руснак и двама беларуси, които са част от подворието на Руската православна църква в София.

През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като статутът на двете подвория е реципрочен, се казва в позицията на митрополит Наум.

“Руската църква в София “Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ на този етап ще прекрати своята дейност, по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква”, гласи съобщение на Фейсбук страницата на руското посолство у нас.

Днес пред църквата има организирана проява на противници на експулсирането на свещениците.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: руска църква
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Митрофанова рече, че няма да има насрещни обратни мерки, щото в РФ няма българска черква и български попове и няма кого да изгонят.
78
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Православните се изпокараха.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой кандидат кмет на София няма ли да се изкаже?
76
3
 
5
 
! Отговори
Православен българин преди 7 месеца
Тоя Наум Господ ще го накаже! Няма да е читав до година,повярвайте ми!
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наумий , посолството дава пари Бог възмездие неизбежно .
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Усманов,Дерипаска,Милер,Абрамович, Авен,Ротенберг,Векселберг,Чорни ,Микелсон са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
73
6
 
6
 
! Отговори
Абсурди без край преди 7 месеца
Руската църква както и всички църкви в РБ са собственост на българския Синод .Всички източноправославни църкви могат да бъдат обслужвани от църковни лица на др.източноправославни държави и изградени в друг стил(пр. Руски,маронски/Ливан и т.н. ).Очевадно е,че първо един по един са отстранени бг свещеници,след което изгонени руските свещеници и др. с цел обслужване на чуждестранни интереси (политически и антибг).РБ е единствената държава с руски попове-шпиони,този номер не минава другаде.
72
2
 
7
 
! Отговори
СССР преди 7 месеца
отдавна се е отказал от тази църква, прехвърлена е на БГ и БПЦ, там десетилетия наред са служели български духовници, и само в последните години руското посолство отново иска да я присвои, защо ли??
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България е дала православието на варварска русия писмеността също слава на Велика България покръстила варварските русосаксонци
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Посолството на Руската Федерация в Република България е собственик на сградата на храма Св. Николай Чудотворец в София (Руска църква), а също така и парцелът, върху който тя е построена, разположени на адрес: гр. София, бул. Цар Освободител 3. Собственикът на имотите, съгласно Нотариалния акт от 1997 г., регистриран от Нотариус на Софийския районен съд, е Посолството на Руската Федерация в Република България.
69
8
 
5
 
! Отговори
Кой преди 7 месеца
Кой е този митрополит, и какъв чин има?Кога е вербуван за фашистката руска кауза, и къде? Как така руската църква стана българска? На кого и на кой им трябва легалната шпионска квартира "Руска църква"?
68
14
 
12
 
! Отговори
Ейбрахам Линкълн преди 7 месеца
69 Вашингтон е големият брат на България .Путин е врагът на България!
67
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Без Русия, България загива! Затова от Американското посолство се стремят да прекъснат всички връзки на България с Русия. Икономически, културни, духовни.. Във Вашингтон искат да видят България унищожена!
66
16
 
13
 
! Отговори
Кратункьовци преди 7 месеца
България мрази Русия
65
6
 
1
 
! Отговори
ЯкоСекс преди 7 месеца
Урускятапичкя
64
2
 
4
 
! Отговори
Паисий Хилендар$ки преди 7 месеца
64 Нема такова нещо
63
2
 
12
 
! Отговори
от село преди 7 месеца
До С Русия в сърцето - А бе личи че Русия ти е и в кратуната .
62
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия е дала свободата, религията и писмеността на България!
61
6
 
8
 
! Отговори
ПутинХуйло преди 7 месеца
Време е МО ЧА да я взривят.АЛ НЕВСКИ И Всички рушистки църкви и бардаци на руските агенти сато оня плешивия от Донкдуков 2
60
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
До С Русия в сърцето Говориш пълни глупости. В България православието е прието през 864 г., а в Русия повече от вес по-късно. Чети малко!