Васиан, когото експулсираха от България: Властите постъпиха грубо

Заплашили ги със затвор или бежански лагер
25 сеп 2023 07:00, Нели Христова
164
Васиан, когото експулсираха от България: Властите постъпиха грубо
Снимка: БГНЕС

"Българските власти постъпиха грубо и не представиха факти, потвърждаващи обвиненията срещу духовниците на Руската православна църква, от които поискаха да напуснат България".

Това заявил пред "Россия 24" предстоятелят на Руската църква у нас - Васиан Змеев, след като беше експулсиран от България по обвинения за шпиониране, предаде руският сайт "Регнум".

Свещениците от Руската православна църква били повикани в миграционната служба на 21 септември, където им казали, че са заплаха за националната сигурност. После с арестантска кола ги закарали до домовете им, за да съберат своите вещи.

"Нищо не предвещаваше такъв развой. Сутринта отслужвахме светата литургия. След службата ни се обадиха, поканиха ни в миграционната служба, там по същество ни арестуваха. Когато попитахме какви са фактите, в какво ни обвиняват, отказаха да ни кажат каквото и да било", съобщава още Васиан, цитиран от "24 часа".

По думите му арестът е бил без обвинения.

"Консулът на Руската федерация, поиска да се назоват фактите за ареста, но българските правоприлагащи органи започнаха да крещят: "А защо трябва да ви казваме?", а след това ни заявиха: "Или ви вкарваме в затвор, в бежански лагер, или незабавно напускате територията на България", обяснява духовникът.

Пред руската медия Васиан разказва, че българските власти изпратили полицай, който да придружава групата, докато пътуват, за да приберат личните си вещи.

"Един полицай дойде в апартамента ми и ме наблюдаваше как събирам нещата си в куфара. Той ми взе паспорта и ми го върна чак на границата. Помолихме да спрем до храма, трябваше да взема някои лични вещи, документи, да дам нареждания. Полицаите се страхуваха да ни заведат до храма, защото се бяха събрали хора, журналисти. Обикаляхме с колата, докато се стъмни. Едва тогава ни позволиха един по един да влезем в храма. Сега храмът не функционира, не можах да поверя на никого управлението", заявява духовникът на Руската православна църква.

По думите му енорията на Руската православна църква в София е била посещавана от руснаци, българи, украинци, "храмът не е създавал никакви проблеми", а представителите на РПЦ са имали добри отношения с Българската православна църква.

Той подчертава, че българските власти са действали "неразумно, грубо, унизително".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
6
 
7
 
! Отговори
Така така преди 7 месеца
Всички руски шпиони вън от България. Тук не ви е бащиния ***.
118
7
 
7
 
! Отговори
твърдо преди 7 месеца
вън рушистанските лилипутки от БЪЛГАРИЯ
117
5
 
12
 
! Отговори
Йеййй преди 7 месеца
Българските власти били такива, онакива. Нищо подобно - те са най-обикновени лакействащипродажничворове
116
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Васиан Змеев ако го сърби да помоли сърбите да го почешат. Тях винаги ги сърби и затова така са наречени. Те са специалисти по чесане на руснаци!
115
13
 
10
 
! Отговори
Петър преди 7 месеца
Поредните лъжи на руските КГБ агенти в расо... В България вече няма лагери, а режима в бежанските лагери е свободен. Ама, руснаците от къде да знаят, за тях е нормално да те вкарат в лагер, в затвор или в Сибир поради измислени обвинения. Радвам се, че изгониха тези руски наглеци от българската църква, българите не можеше да се черкуваме там, въпреки, че църквата е българска и се намира в България. А, за военните им формирования, под покрива на църквата, какво ще каже агента от КГБ???
114
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нашите служби вече трябва да се преименуват на македонски. Българийо за тебе те умряха....
113
1
 
13
 
! Отговори
До 129 :)) преди 7 месеца
СССР отдавна НЯМА! Пий си лекарствта или редовно спри наркотиците! В Русия има олигарски и отдавна народът не им е приоритет. Изнасят руските природни ресурси и са хора на света.
112
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Скопие - Обвинили го от Македония, тя Македония и историята ни си присвоява, ама там не се съгласяват. Сега, понеже им изнася, набързо се хванаха за Македония. Както преди Киро е поискал от Данс да изгонят 70 човека от посолството, нищо че няма доказателства, същото е и сега. Нали все трябва да сме удобни на някого, особено, когато пллаща.
111
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки ден власт на тези продажници от правителството и Народното събрание е гибелно за България.
110
7
 
12
 
! Отговори
:))) преди 7 месеца
До ЯА Не им харесва на русофилите България да е на българите!Искат да е съветска!И пак да има текезета,и пак да има привилегии,и пак гордо да целуват руски за.....ци!
109
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Продажната "не коалиция" е отврат. За да останат на власт са готови да ни избият, за ограбване на еврофондовете и до каквото се доберат - това е очевадно!
108
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нашите власти са бивпи комунисти или синове и внуци на такива! Преди бяха силно наведени пред СССР, а сега пълзят в калта за да се харесат на американските си господари и ЕС за да крадат безконтролно.
107
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От Гундяев надолу всичко е КГБ!
106
6
 
12
 
! Отговори
Скопие преди 7 месеца
А от Македония защо го обвиниха и изгониха за шпионаж???.....Значи той си е в списъкът с агентите ! Той и патриархът им е полковник от КГБ и това е всеизвестно,а този е един от подчинените му ?!
105
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доказатества нямаме , но имаме нареждане от американското посолство. Кирцата е изгонил 70 руски дипломати без доказателства та за 2 попа няма какво да се говори.
104
5
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Тагаренко и сглобката кога?
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Нане Вутов. Затова и не си на мястото на службите щото си безмозъчен.
102
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 118. Щът. Ако имат доказателства и у нас щяха да ги арестуват и да ореват света. Но нямат.
101
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 119. Важното е да се направиш на мъж, че можеш да изгониш някого така ли ха ха ха ха ха ха ха ха ха
100
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе ей, факти искали. Това е България. Като решим гоним който си искаме дори и за съмнения, дори и без факти. Какви са нагли тези бе! Факти искали...

Спонсорирани публикации