Васиан, когото експулсираха от България: Властите постъпиха грубо

Заплашили ги със затвор или бежански лагер
25 сеп 2023 07:00, Нели Христова
164
Васиан, когото експулсираха от България: Властите постъпиха грубо
Снимка: БГНЕС

"Българските власти постъпиха грубо и не представиха факти, потвърждаващи обвиненията срещу духовниците на Руската православна църква, от които поискаха да напуснат България".

Това заявил пред "Россия 24" предстоятелят на Руската църква у нас - Васиан Змеев, след като беше експулсиран от България по обвинения за шпиониране, предаде руският сайт "Регнум".

Свещениците от Руската православна църква били повикани в миграционната служба на 21 септември, където им казали, че са заплаха за националната сигурност. После с арестантска кола ги закарали до домовете им, за да съберат своите вещи.

"Нищо не предвещаваше такъв развой. Сутринта отслужвахме светата литургия. След службата ни се обадиха, поканиха ни в миграционната служба, там по същество ни арестуваха. Когато попитахме какви са фактите, в какво ни обвиняват, отказаха да ни кажат каквото и да било", съобщава още Васиан, цитиран от "24 часа".

По думите му арестът е бил без обвинения.

"Консулът на Руската федерация, поиска да се назоват фактите за ареста, но българските правоприлагащи органи започнаха да крещят: "А защо трябва да ви казваме?", а след това ни заявиха: "Или ви вкарваме в затвор, в бежански лагер, или незабавно напускате територията на България", обяснява духовникът.

Пред руската медия Васиан разказва, че българските власти изпратили полицай, който да придружава групата, докато пътуват, за да приберат личните си вещи.

"Един полицай дойде в апартамента ми и ме наблюдаваше как събирам нещата си в куфара. Той ми взе паспорта и ми го върна чак на границата. Помолихме да спрем до храма, трябваше да взема някои лични вещи, документи, да дам нареждания. Полицаите се страхуваха да ни заведат до храма, защото се бяха събрали хора, журналисти. Обикаляхме с колата, докато се стъмни. Едва тогава ни позволиха един по един да влезем в храма. Сега храмът не функционира, не можах да поверя на никого управлението", заявява духовникът на Руската православна църква.

По думите му енорията на Руската православна църква в София е била посещавана от руснаци, българи, украинци, "храмът не е създавал никакви проблеми", а представителите на РПЦ са имали добри отношения с Българската православна църква.

Той подчертава, че българските власти са действали "неразумно, грубо, унизително".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак че са го експулсирали. В наякои други държави направо щяха да го вкарат в затвора.
98
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много спешно трябвало да приберат някакви документи, но ги вкарали в църквата по тъмно....
97
14
 
17
 
! Отговори
ЯА преди 7 месеца
Тази Църква е строена от Царска Русия през 1914 г. Не забравяйте мили русофили, че вие и комунистите сте слуги на дявола и не строите църкви, а ги палите. Както Путин ги пали в Украйна има хиляди записи в Ю ТУБ. Идват вашите червени приятели и избиват до крак нашите освободители и семействата им. Сега на помен с чужда пита идват....тази земя и Църква са Български да е ясно ***.
96
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Русия православие няма. Изродило се е към някакво сектантство, белязано от гундяевщина и тоталитарна пропаганда. Който иска нека погледне т.нар. храм на въоръжените сили на РФ, където сталин е до Христос, а изображенията на светците се редуват с тези на путин, шойгу и компания.
95
10
 
13
 
! Отговори
Нане Вутов преди 7 месеца
До Анонимен 110Точната дума е ПРАВИЛНО. Ако аз бях на мястото на службите на тези щеше да им се случи "нещастен инцидент". Руската арогантност и наглост край нямат!
94
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"А защо трябва да ви казваме?" - е просто железен аргумент! Но за нашата полиция и правораздавателни органи аргументите са без значение. Както и правата.
93
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знае се, кои ходеха на изповед при Васиан!
92
4
 
14
 
! Отговори
Слънчарски преди 7 месеца
"Нищо не предвещаваше такъв развой."Дори това, че са го изгонили от Северна Македония за същото 2 седмици по-рано? :D Нищо, сега да отива в Сърбия да го изгонят и оттам след време.
91
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Грубо" е мека форма на реалната дума, която е уместна за случая - "тъпо", "долно", "продажно", в разрез с християнските ценности и в ущърб на интересите на българите и на България. И то за пореден път. Понеже са дребни, долни, елементарни продажници. Чийто героизъм се изразява в борба с паметници и църкви. Мишоци.
90
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
абе, дали е случайно че нема и една седмица след фарса с простестите и дрона, се намесиха чуждите служби и се оказа че кацапските папази са шано?
89
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
РУСОФИЛИ *** ЗАЛОВЕНИ НА МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО
88
12
 
11
 
! Отговори
Православен преди 7 месеца
"По делата им ще ги познаете !" Познахме ги - сбирщина на блудници прелюбодеи лъжци и антихристи !!! Това е българския парламент !
87
4
 
13
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 7 месеца
Ясно, всичко живо шпионира или работи против интересите на България, с изключение, разбира се на СЗО, ЛГБТ..., западните корпорации и Посолството, тия последните мислят само за наше добро!
86
7
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Най-показателно е деня в което това се случва: Първия от 12 най-важни празници : Рождество на Пресвета Богородица ! Атанас атанасчето Киро Асен Христо са антихристи и служители на дявола ! Показателно е че Христо Иванов като Боко Чекмеджанов са много набожни уж-а всъщност служат вярно на дявола !!! Точно както гласи древното пророчество: "В последните дни враговете на Църквата ще ходят в нея и ще се кръстят..."
85
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Австрия продължават да внасят руски газ и горива, а ние тук нали не трябвало да купуваме, затова чакаме от 10 години да ни приемат в Шенген.
84
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А така, зрелища да има, че бензина стана 3 лева, а в България Продължаваме Поскъпването няма край. Инфлацията в Испания 2% , а в България 8%. Четири пъти разлика. Иначе не били виновни ППДБ, а международната обстановка.
83
9
 
2
 
! Отговори
Оперативен ДАНС преди 7 месеца
До Анонимен 105- Аз бях, разхождах полковник Змеев около храма и му казвах "Другарю командир, моля ви не се ядосвайте, сега се налага да ви изгоним, само за малко ще е".
82
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кои са тези полицаи или служители на ДАНС, които да обикалят до тъмно около храма за да може шпионина да влезе в храма и да си прибере нещата, а може би да скрие още доказателствата за шпионаж?!Тези служители имат ли имена и защо са още на служба?! Стига сме хранили с наши пари руски слугинаж в ДАНС, Стига, всички вън от българските служби.
81
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом чибурашките пищят толкова много, значи е имало за какво.
80
6
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 7 месеца
До Анонимен 95- Ще видите вие, Путин като прати два Сармата да уведомят слънцето да не изгрява!

Спонсорирани публикации