Васиан, когото експулсираха от България: Властите постъпиха грубо

Заплашили ги със затвор или бежански лагер
25 сеп 2023 07:00, Нели Христова
164
Васиан, когото експулсираха от България: Властите постъпиха грубо
Снимка: БГНЕС

"Българските власти постъпиха грубо и не представиха факти, потвърждаващи обвиненията срещу духовниците на Руската православна църква, от които поискаха да напуснат България".

Това заявил пред "Россия 24" предстоятелят на Руската църква у нас - Васиан Змеев, след като беше експулсиран от България по обвинения за шпиониране, предаде руският сайт "Регнум".

Свещениците от Руската православна църква били повикани в миграционната служба на 21 септември, където им казали, че са заплаха за националната сигурност. После с арестантска кола ги закарали до домовете им, за да съберат своите вещи.

"Нищо не предвещаваше такъв развой. Сутринта отслужвахме светата литургия. След службата ни се обадиха, поканиха ни в миграционната служба, там по същество ни арестуваха. Когато попитахме какви са фактите, в какво ни обвиняват, отказаха да ни кажат каквото и да било", съобщава още Васиан, цитиран от "24 часа".

По думите му арестът е бил без обвинения.

"Консулът на Руската федерация, поиска да се назоват фактите за ареста, но българските правоприлагащи органи започнаха да крещят: "А защо трябва да ви казваме?", а след това ни заявиха: "Или ви вкарваме в затвор, в бежански лагер, или незабавно напускате територията на България", обяснява духовникът.

Пред руската медия Васиан разказва, че българските власти изпратили полицай, който да придружава групата, докато пътуват, за да приберат личните си вещи.

"Един полицай дойде в апартамента ми и ме наблюдаваше как събирам нещата си в куфара. Той ми взе паспорта и ми го върна чак на границата. Помолихме да спрем до храма, трябваше да взема някои лични вещи, документи, да дам нареждания. Полицаите се страхуваха да ни заведат до храма, защото се бяха събрали хора, журналисти. Обикаляхме с колата, докато се стъмни. Едва тогава ни позволиха един по един да влезем в храма. Сега храмът не функционира, не можах да поверя на никого управлението", заявява духовникът на Руската православна църква.

По думите му енорията на Руската православна църква в София е била посещавана от руснаци, българи, украинци, "храмът не е създавал никакви проблеми", а представителите на РПЦ са имали добри отношения с Българската православна църква.

Той подчертава, че българските власти са действали "неразумно, грубо, унизително".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя поп лъже повече от Щирлиц
58
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сатанистите искат да ни отнемат вярата? Анатема! Ще се моля светлината и любовта да победят в България! Амин!
57
11
 
8
 
! Отговори
да ама не преди 7 месеца
Престъплението се доказва в съд но след решение не съда няма експулсиране а затвор с *** талибани за компания. Властите са постъпили хуманно като са им спестили затвора и дали вэзможност да се приберат в ширака страна радная в кагебисткия рай. Руснаците винаги претендират за повече права в България отколкото самите имат в Русия.
56
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никакво обяснение за нищо не дължим на руската измееет. Чао
55
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
45 години българите бяха роби на руската кочииина, но това приключи
54
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СПОРЕД ВАСИЯН ПОЛИЦИЯТА КАТО ЗАДЪРЖИ НЯКОЙ ЗА КРАЖБА НА АВТОМОБИЛ ТРЯБВА ДА МУ ДОКАЖЕ ЧЕ Е ОТКРАДНАЛ АВТОМОБИЛА ИНАЧЕ НЯМА ПРАВО ДА ГО ЗАДЪРЖА.
53
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ВАСИЯН НЕ ЗНАЕ ЛИ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ПОЛИЦИЯТА НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ДОКАЗВАНЕ НА ОБВИНЕНИЯ И ДАВАНЕ НА ПРИСЪДИ? ТУКА НЕ Е РУСИЯ.
52
10
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
Прав е отец Веспасиян, трябваше да го арестуват надлежно, съдът да постанови арест за 2 месеца като в Русия, после прокуратурата да изработи едно добро обвинение въз основа на събраните доказателства и съдът да му даде една присъда от 10 години. Като в Русия. А те му дали шанс да си тръгне безнаказано, защото българите са толерантни към руснаците.
51
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЗАЛОВИЛИ ГО И ТРЯБВАЛО ДА МУ ДОКАЖАТ ЧЕ Е РУСКИ ШПИОНИН ХАХА
50
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Навсякъде по света, където има руснаци на високи постове, в момента те работят за руските служби! Такава в Раша Тудей! Но че нашите политици са продажници, в това няма две мнения! Ами всяко контраразузнаване би наблюдавало чужди шпиони и би ги дезинформирало, за да разкрие повече негови връзки! Защо политиците се месят в работа, от която нищо не разбират? А Атанасов е антибългарин!
49
5
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
Всички, които цъкате минуси на 76, значи одобрявате педофилията.
48
2
 
21
 
! Отговори
какво се оказа преди 7 месеца
Не били шпиони, а "пропагандирали" в полза на Русия. Нашите нагазиха баш в средата на ^аiното!
47
11
 
9
 
! Отговори
Теодоро преди 7 месеца
Слава на Русия и комунизма. Долу нъти и фъщ.
46
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Следващият път ще извикаме Болшой театър за "Лебедово езеро".
45
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вън всички руски гадове от България!
44
19
 
15
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
Васиян е замесен в педофилски скандал в Русия през 2015 г.
43
11
 
19
 
! Отговори
Soli Invictus преди 7 месеца
Слава на Непобедимото Слънце Кокорчо Велики, вашият нов Бог и Господар! Хайл Гьобелс Денков и Аве Мария! Новите светци на новата ви чалгарска религия! Слава Макарена кака Лена Макарена Магдалена, ееее, Макарена!
42
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Грехът на Васиан към севеномакединците е, че защитава Българската православна църква като наследник на Охридската архиепископия, а те се борят за автокефална църква. И България му се "отблагодари" като го изгони по най-унизителен и позорен начин, но това е - няма ненаказано добро.
41
3
 
13
 
! Отговори
Хахахаха преди 7 месеца
На кого се кръсти този? Позор. Срам. А нашите? Мълчат със страшна сила! Оглушително.
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Танграв ГЪРЦИЯ НИ МРАЗЯТ ГРЪЦКИТЕ ОКУПАТОРИ А В мАКЕДОНИЯ СРЪБСКИТЕ ОКУПАТОРИ

Спонсорирани публикации