Откъде ще дойдат по 150 000 лева за миньор?

Експерти предполагат, че от данъците ни
29 сеп 2023 22:22, Стела Стоянова
63

Кой ще плаща заплатите на миньорите, когато затворим мините?

"Моят коментар за Мариците е, че това ще лиши енергетиката ни от гръбнак. Това е една от базовите ни мощности. Не може да махнете мощност, която произвежда енергия и да я замените с такава, която я съхранява. Изправяме се пред проблема със скъпия ток", каза доц. Григор Сарийски в студиото на "Денят ON AIR".

Проф. Ганчо Ганчев не беше толкова песимистичен и изрази мнение, че появата на новите енергийни източници се оказа доста ефективна. Все пак според него "Марица-изток" наистина е ядрото на българската енергетиката и заместването ѝ трябва да бъде проучено. Той уточни, че териториалните планове би трябвало да бъдат съгласувани, а се оказва, че някои дори не са ги виждали и определи това като голяма грешка на правителството.

Следващата засегната тема бе обещаните от финансовия ни министър 36 заплати при напускане за миньорите. Все още остава неясно откъде ще бъдат взети тези пари, тъй като на работник се падат по 150 хил. лв.

"Ще бъдат взети от косвени данъци, от хората които ни гледат. Няма от къде другаде. Основните приходи идват от населението и това ще е за сметка на данъкоплатеца. Има доза популизъм, с който се тушират протестите. Допускам, че част от парите може да дойдат от Плана за възстановяване", предположи доц. Сарийски.

Проф. Ганчев се съгласи с последното твърдение на доцента и допълни, че остават много въпросителни.

"Все пак има пълна неяснота и не би следвало да се хвърлят някакви идеи. Необходими са разчети и планове, които не виждаме в момента", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Другата новина от Министерството на финансите е, че ДДС-то за ресторантьорите ще стане 20%. Проф. Ганчев изрази мнение, че би било по-добре да има единен ДДС и сподели, че идеята за премахването на това облекчение е правилна, но очевидно се сблъскват някакви лобита.

Гостите обсъдиха и известния "бонус-донус" на Борисов.

"Той хвърли идеята, че може всеки да дава сигнали на НАП. Ако е прочел хубаво предложението ще види, че там пише, че ако някой подаде фалшив сигнал трябва да плати 500 лв. глоба. Това значи, че някой трябва да плати хиляди левове. Тази практика съществува във всяка държава с развита икономика. Прави впечатление, че политиците реагираха много странно и използваха странни думи. Изглежда, че партиите са зависими от тези, които не си плащат данъците", категоричен е проф. Ганчев.

В края на разговора и двамата заявиха, че няма как да останем без нов бюджет, но допуснаха, че отново ще има напрежение.

"Липсата на бюджет през тази година ни доведе до това да не стартираме много проекти от плана за възстановяване и да изгубим много пари. Съмнявам се, че тази грешка ще се повтори", каза доц. Григор Сарийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: минизакриване150 000 лева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Александър преди 6 месеца
А на какво основание пикливи лаборантки от "Стомана"- Перник се пенсионират първа категория? Затова, че подскачат от столче на столче ли?
50
0
 
0
 
! Отговори
Александър преди 6 месеца
Вие ги избирате, не ги избирам аз ТИЯ ГОРЕ! Затова не плачете! Като не ви отърва, знаете аерогарите и терминалите! Ама вие да не се преместите! Да плаче всеки може!
49
1
 
3
 
! Отговори
Пан Володиовски преди 7 месеца
В М.Изток( Мини, ТЕЦ 2 и излишния цирей БЕХ!) "царуват" поне 35 Директора в бордове, холдинзи и отдели, а техните заместници брой нямат! В ТЕЦ 2 босовете са поне 12! На всеки заплатата е над 15000лева! Само за тях по 36 заплати са луди пари! И в тези дружества щатът е яко раздут и ДВАДЕСЕТ ГЛЕДАТ, ЕДИН РАБОТИ! В ТЕЦ 2 от години командори т.нар. Новозагорска Задруга и от 3500 души1500-2000 са братовчеди, баджанаци, любовници! Тъй, че за работниците ПАК ЩЕ ОСТАНЕ ОТ ТРИТЕ НАЙ-ДЪЛГОТО!
48
0
 
6
 
! Отговори
Нъкит преди 7 месеца
А за останалите дето ще плащаме висок ток компенсации?????
47
1
 
7
 
! Отговори
Другаря преди 7 месеца
Подписана е деректива за затваряне преди повече от 10 години но винаги се отлага за по нататък а е вече няма по нататъка
46
0
 
5
 
! Отговори
Младеж преди 7 месеца
Само на миньорите ли ще се плащат тия пари?Или и на директорите, счетоводството, секретарките, шофьорите, поддържката и т.н.Защото по-горе изброените имат специалности несвързани с добива на въглища.Защото,ако само за миньорите, добре.Но май всички ще се наредят на опашката.Не бива един водопроводчик само за това,че работи в Раднево без да е ходил до мината да *** парици,например.
45
0
 
6
 
! Отговори
Работещ преди 7 месеца
Значи аз работя,имам приходи и от тях ще плащам за необразованите работници и алчни синдикати, ведно с ковачки и сие. Явно е справедливо...По български. Никога няма да се оправи България,винаги ще е на опашката в ЕС, защото не ни достига умствен капацитет...и морал. Кой разбрал,разбрал...
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дългосрочно ако се държат тецовете да работят, ще ни излезне много по-скъпо.
43
3
 
7
 
! Отговори
150 хил преди 7 месеца
За смъртта на цели градове и енергетиката ни СУПЕР СМЕ В ТОЗИ ЕВРОБАРДАК!! На ви пари да се затриете демек! ПРОСТА ЗГЛОБКА АТНТИБЪЛГАРСКА!!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами идват над три милиарда лева от ЕС,нормално би било,половината от тях да отидат за обезщетение на хората които ще останат без препитание,по интересното е,от къде ще вземе държавата пари с които да обезщети населението което ще бъде изкарано на свободният пазар на електроенергия !
41
7
 
11
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 7 месеца
А бе що не дадете на тия миниори по един милион,когато пенсионерите и всички други работещи бедни едва свързват двата края?Миньорска наглост и безочие, свикнали на подаяния.Къде са водните оръдия и сълзотворния газ,къде са полицията и жандармерията да разчистят всички пътища от блокадите?Докога ще търпят нав леци?
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За такива работи едно време баба ми казваше: посмали м.н.о.
39
1
 
4
 
! Отговори
Минор за един месец преди 7 месеца
И след това ще вземем 150 000лв. Напред към мините!
38
2
 
6
 
! Отговори
Кокорчо : преди 7 месеца
Свих 9 млрд за седмица през декември 2021...Няма откъде да дойдат парите,ще теглим нов дълг,а вие ще го плащате!
37
4
 
12
 
! Отговори
аноним преди 7 месеца
Управляващите добре са си научили урокът-РАЗДЕЛЯЙ ,И ВЛАДЕЙ!!!!!Ще насъскат сега народът-едни срещу други,а в това време,докато се разберем,те ще са си свършили подмолната работа!!!!!
36
4
 
20
 
! Отговори
Енергетика преди 7 месеца
А знаете ли до сега кой им плаща заплатата? Всичко идва от сметките на АЕЦ Козлодуй и ЕСО...от колко време са на загуба а даваха по 5 милиона лева на година на Берое.... Как ставя тази работа?
35
3
 
21
 
! Отговори
Иванов преди 7 месеца
Как откъде ще дойдат тези 150000 на човек Ами от бюджета от всички нас простосмъртните които не спират да плащат високите цени на тока как откъде как се правят заплати от 3,888-4,100лв.на човек,представете си сега всички шефове в енергетиката колко взимат ето ясенчо там удряй с данъците повече а не гъбарите,билкарите и вторичните суровини
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Навремето такива шеги не вървяха ,защото всяко едно дете щеше да унижи числото на свързаните с енергетиката по 150 хиляди и да каже : Чико ти на училище ходил ли си ? Чичко ти си мислиш ,че управляващ бюджета на САЩ ? Чичко ти да не си болен от мозъчен енцефалит и нямаш ли лезии на зоните на Верните и Брокат в мозъка ,че говориш такива неща ?
33
5
 
18
 
! Отговори
Амиии преди 7 месеца
Тя компенсация, компенсация, ама как ще им помогне на тези хора, освен да им запуши устите? Ще вземат парите, за година-две са ги приключили и после глад. Смислено би било да се разработи ново производство така че тези хора да имат работа. Но кой ли ти мисли за това? Политиците изпълняват външни нареждания и не им пука за хората.
32
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отваряш сайта на ТЕЦ Марица Изток 2. Гледаш - умряла работа. От 8 блока работят 2 и то на половин мощност. Общо 220МВт. Персонал - 12000 човека. После - на всеки 3 месеца - дай 70 милиона, че сме на загуба.В същото време вятърните перки - 470МВт.