Откъде ще дойдат по 150 000 лева за миньор?

Експерти предполагат, че от данъците ни
29 сеп 2023 22:22, Стела Стоянова
63

Кой ще плаща заплатите на миньорите, когато затворим мините?

"Моят коментар за Мариците е, че това ще лиши енергетиката ни от гръбнак. Това е една от базовите ни мощности. Не може да махнете мощност, която произвежда енергия и да я замените с такава, която я съхранява. Изправяме се пред проблема със скъпия ток", каза доц. Григор Сарийски в студиото на "Денят ON AIR".

Проф. Ганчо Ганчев не беше толкова песимистичен и изрази мнение, че появата на новите енергийни източници се оказа доста ефективна. Все пак според него "Марица-изток" наистина е ядрото на българската енергетиката и заместването ѝ трябва да бъде проучено. Той уточни, че териториалните планове би трябвало да бъдат съгласувани, а се оказва, че някои дори не са ги виждали и определи това като голяма грешка на правителството.

Следващата засегната тема бе обещаните от финансовия ни министър 36 заплати при напускане за миньорите. Все още остава неясно откъде ще бъдат взети тези пари, тъй като на работник се падат по 150 хил. лв.

"Ще бъдат взети от косвени данъци, от хората които ни гледат. Няма от къде другаде. Основните приходи идват от населението и това ще е за сметка на данъкоплатеца. Има доза популизъм, с който се тушират протестите. Допускам, че част от парите може да дойдат от Плана за възстановяване", предположи доц. Сарийски.

Проф. Ганчев се съгласи с последното твърдение на доцента и допълни, че остават много въпросителни.

"Все пак има пълна неяснота и не би следвало да се хвърлят някакви идеи. Необходими са разчети и планове, които не виждаме в момента", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Другата новина от Министерството на финансите е, че ДДС-то за ресторантьорите ще стане 20%. Проф. Ганчев изрази мнение, че би било по-добре да има единен ДДС и сподели, че идеята за премахването на това облекчение е правилна, но очевидно се сблъскват някакви лобита.

Гостите обсъдиха и известния "бонус-донус" на Борисов.

"Той хвърли идеята, че може всеки да дава сигнали на НАП. Ако е прочел хубаво предложението ще види, че там пише, че ако някой подаде фалшив сигнал трябва да плати 500 лв. глоба. Това значи, че някой трябва да плати хиляди левове. Тази практика съществува във всяка държава с развита икономика. Прави впечатление, че политиците реагираха много странно и използваха странни думи. Изглежда, че партиите са зависими от тези, които не си плащат данъците", категоричен е проф. Ганчев.

В края на разговора и двамата заявиха, че няма как да останем без нов бюджет, но допуснаха, че отново ще има напрежение.

"Липсата на бюджет през тази година ни доведе до това да не стартираме много проекти от плана за възстановяване и да изгубим много пари. Съмнявам се, че тази грешка ще се повтори", каза доц. Григор Сарийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: минизакриване150 000 лева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
15
 
10
 
! Отговори
Знаещ преди 7 месеца
Така и не разбрах какво против имате за компенсацията. Всеки ,,орган на властта" при пенсиониране взима определен брой заплати. А това не е пенсиониране. Друг е въпросът колко ще вземат, и дали ще вземат нещо.
30
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия кво копаят в тия мини, ако прехвърлят само земни маси и да им се плаща за това , не върви.
29
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
36 заплати ??? Само Чиновници, безделници ( които лежат по цял ден), поже да вземат такива пари..Отиди в някоя частна фирма да ВИДИШ колко заплати ще вземеш при наускане !! Не повече от 1( една) заплата..А ако собственика на фирмата е ЕВРЕИН, ще можеш САМО с бой да си вземеш последната заплата.
28
4
 
16
 
! Отговори
Ежко преди 7 месеца
Абе хора, не правите ли разлика между фалит и затваряне поради подписване на споразумение?При фалит е ясно-отиваш на борсата, но когато *** /да се чете Асен/ се е подписал,че България поема ангажимент срещу суми да затвори нещо,то *** трябва да плаща!
27
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От увеличаване на цени и данъци.
26
2
 
34
 
! Отговори
елементарно преди 7 месеца
От 3 те милиарда от ЕС ще дойдат.Полвината за миньорите другата полвина в джоба на Толупа,ШИШИ и Канадеца кИРО.Ще намажат и ДБ разбира се.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
27 много си прав, само омраза в дребните им душички. То какъв човек да си да работиш работа като тяхната. ***.
24
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези некадърници трябва да си ходят . Лъжец до лъжеца . А и казаха до 36 заплати . Тоест 0 .
23
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има една подробност.. 150 000лева са обещани от Бойко Борисов. А той е обещавал много неща на много хора!
22
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега ,като почнат платените да хулят и бълват обиди срещу работниците и приказки за изгодата да вземат някакви пари .Очаквам да са супер активни
21
4
 
37
 
! Отговори
Joko преди 7 месеца
Просто няма да им ги платят ! МИНИстърт и правителството ще бъдат други и ще кажат " "ние не сме обещавало нищо". По страшното е че ще останем без ток. През 2024 г. има планови ремонти на двата блока на АЕЦ. Какво правим при хипотезата , че Русия отазва да достави резервни части ? А ?
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не били 150 000лева а били 150 000рубли. Мъка.
19
4
 
9
 
! Отговори
Обезцениха преди 7 месеца
Се левчетата от инфлацията. Още ще се обезценят. После още . 400 бона е по-добре . Няма да им даде Денко . Сигурно пита кокорко. Тича и при Кико .оставка. резил. Война. Стачки. И по зле , цени ток, парно, гориво, дрехи. Има откъде . Нексо ще даде 900 милярда евро, виртуал-практик .сега да мисли следващия недоволен за Стачки . Млад неопитен . Добре .
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По 150 бона ще вземат само шефовете на американските тецове.
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мислете за България за поколения напред.Не се хващайте на тези приказки за пари.
16
5
 
24
 
! Отговори
Цецо преди 7 месеца
Аз и за 50 хиляди ще напусна работата си. Не съм миньор, работя в частна компания.
15
4
 
19
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 месеца
Къде мога да започна работа като Миньор за 1-2 месеца и да взема 150 000 лева ?
14
6
 
33
 
! Отговори
Сашо преди 7 месеца
От никъде.Лъжите на Киро бялото на помака и гнома нямат край!Кой гласува за тези ***?Имахме възмжност поне на два пъти да гласуваме за Възраждане.Тези и във войната ще ни тикнат за пари!
13
5
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Това са разходи само за заплати. Отделно извеждане на мощности, рекултивация на площи, охрана поне година да замразени мощности... но, 90% гласуваха за ЕС и са готови да платят сметката.
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От Боко насам стана ясно че народа е много глупав и лъжата стана норма на поведение за политическата класа. Лъжат ви за ВСИЧКО !! Най нагло при това!!