Първи сме по смърт в ЕС от сърдечно-съдови заболявания, липсва превенция

Нужна е промяна в храненето и по-агресивна кампания срещу цигарите
29 сеп 2023 08:50, Анисия Иванова
97

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. По тази причина за четвърта поредна година Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) стартира Национална информационна кампания "Използвай сърцето си, за да знаеш".

"Основният проблем на сърдечно-съдовите заболявания е липсата на адекватна превенция, а не липсата на третиране. Здравеопазването е опазване на здравето много повече отколкото лекуване на болести. За съжаление, в нашата страна последните години е много повече лекуване на болести и спасяване на тежки случаи, което спасява единици, но милиони остават в риск", коментира научният секретар на Дружеството на кардиолозите в България проф. Иван Груев в студиото на "България сутрин".

По негови думи трябва да имаме адекватни профилактични прегледи за цялото население. "Трябва да имаме установяване и третиране на рисковите фактори, които за сърдечно-съдовите заболявания са известни, прости и ясни. Има значение и полът, мъжкият е по-застрашен. Има такива, които са генетично разположени. Превенцията е основата за успешното третирането на сърдечно-съдовите заболявания, защото те са най-масовата патология, а в нашата страна това не е добре развито и не се използва оптимално", каза още проф. Груев пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че Ковид-19 ни е поставил в една доста екстремна ситуация. "За известно време цялата здравна система беше блокирана на практика, при нас моделът на справяне със заболяването беше да са ангажирани всички лечебни заведения, което доведе до ограничен достъп на пациентите с конвенционални заболявания до помощ и закъсняла диагностика и лечение. След Ковид вълните - една от част от населението, които са твърде уплашени, ходят на прегледи твърде често, но има и други, които неглижират и оставят отдалечени от здравната система. Ковид-19 наистина остави дълбока следа в нашата система на здравеопазване", допълни той.

По думите му сегашното увеличение на случаите в Ковид-19 е нормално, имайки предвид, че сме влезли в есенния сезон, а училищата са започнали да работят отново. "На хората със сърдечно-съдови заболявания, респираторните заболявания, като Ковид, им се отразяват неблагоприятно. Обичайните предпазни мерки е да се избягват масови струпвания и да се ваксинират", уточни проф. Груев.

"За новата ваксина данни ще се натрупат, когато се употребява по-масово. Процентът на страничните ефекти, на фона на спасените, е доста малък. За пациентите в риск ваксинацията е на разумната алтернатива", каза той.

Запитан защо е важно да имаме национален кардиологичен план, той отговори: "Важен е, защото ние сме страната с най-висока смъртност в Европейския съюз, това се дължи на проблема със сърдечно-съдовите заболявания, очевидно с лечението им се справяме добре, но с превенцията -  не. Трябва да започнем от промяна на регулацията и стандартите за хранене. Много по-агресивна кампания е нужна срещу тютюнопушенето. Забраната за пушене на закрито като че ли продължава. Електронните устройства се пропагандират и рекламират изключително широко, а това води до ръст на тютюнопушенето сред тийнейджърите, което е тревожно", подчерта той.

Като друг проблем той очерта затлъстяването, което започва на детска възраст. "30% от нашите деца са с наднормено тегло, което е огромен проблем. Това е бомба със закъснител, която ще избухне под формата на диабет и сърдечно-съдови болести. Много работа имаме и тя трябва да включи институциите и училищата, средствата за масова информация, активна промоция на активен начин на живот", каза още гой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Оцелял от ДС-Чумата преди 7 месеца
До Оцелял от СДС-Чумата.... Искаш да кажеш оцелял от ДС-Чумата по скоро...
81
4
 
1
 
! Отговори
иван преди 7 месеца
До ФПЧСъвършенно правилно. Жив пример съм за това. 2018 г. от силен стрес съм повредил клапата. На въпроса колко ще живея ми отговориха две години. Почти 6 години съм жив и здрав. Изкачих всички 39 български планини цяла Стара планина Части от Пирин Рила и Родопа .А клапата ми продължава да си е на същото ниво.Повредена .Премахнах стреса не ми пука за нищо. След няколко месеца ще стана на 60. Изживях живота си .Не вярвам на Доктори.
80
2
 
2
 
! Отговори
до 80 преди 7 месеца
До Токмаков,много е стресиран горкия българин,по цял ден мисли от кого и по колко може да окрадне,стресиран е,че не си знае имотите,не може да си преброи парите,не е лесно да живееш на чужд гръб, и колкоот и да се мислят за богове,ами ако утре краденото се върне там,откъдето е дошло,какво ще прави горкия ггааньо,ще си извади ръцете от zадника и ще почне да работи ли,че той не знае какво е това,мъъъъка по български
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Липсват компетентни лекари. Масово лекарите в България за гола вода. Отиваш с някакво оплакване и те претупват набързо като ти дават болкоуспокояващо и те отпращат. Преди няколко години и аз така свърших на операционната в спешното, защото някой си го мързеше да пусне едни изследвания и да ме прегледа като хората.
78
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Спрете субсидиите за тютюна, намалете цените на плодове и зеленчуци и контролирайте пестицидите и поголовния внос, иначе само плещите. С тези лакърдии отказахте хората да живеят тук, камо ли деца да създават. Градини няма, за деца пищите, работодатели млади жени не щат заради раждане, баби работят до 70 почти и какво искате? Ха да ви работят непригодните, и това е в световен мащаб!
77
2
 
2
 
! Отговори
Токмаков преди 7 месеца
Стреса е основния фактор за сърдечносъдовите проблеми при хората. Следва липсата на движение - спорт планинарство . На трето място е качествена вода - всичко продаващо се в пластмаса е отрова!!! И храната. Здравеопазването е под всякаква критика. Сърдечносъдовите операции са най скъпоплатените и правят докторите милионери за сметка на живота на хората. Някой ще даде ли гаранция че ако си сменя клапата ще живея по дълго отколкото ако си остана с повредената стара!?? И колко качествено!!!!
76
3
 
4
 
! Отговори
Оцелял от СДС-Чумата преди 7 месеца
Това е заложено в "Пллан Ран-Ът" и в "Докрината Алън Дълас".Анатема на СДС-Чумата и на господарите им от Козяк, къито ни докараха до тук !
75
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
НАМЕРИХА С КАКВО ДА СЕ ИЗВИНЯВАТ - ЦИГАРИТЕ. АЙДЕ СТИГА. ДАЛИ НЕ СА ДРУГИ ПРИЧИНИТЕ ЗА ИНФАРКТИ, ИНСУЛТИ И ДРУГИ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. КЪДЕ ЖИВЕЕМ, КАКВО ЯДЕМ, КАКВО РАБОТИМ И КОЛКО ПОЛУЧАВАМЕ. ЗАЩО ПРИ БАЙ ТОШО НЯМАШЕ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ КАКТО СЕГА????? СЕГА МИСЛЯТ САМО ЗА ИЗБОРИ, ТОПЛИ КРЕСЛА И ОХОЛЕН ЖИВОТ. НАРОДА КУЧЕТА ГО ЯЛИ. ТАМ ГОРЕ ЕДИН ГЛЕДА И ОТСЪЖДА.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тъжно ми е а Ох-крайна.Вече жени и деца пращат да са в месомеалачката.Ужас!
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Първи сме по смъртност и бедност в ЕС.Нямаме армия,болниците са търговски дружества,има села без училища,без лекарски кабинет.Няма обществени тоалетни.Ти,който четеш това,ако те напъне в метрото,къде ще се изкензаш???
72
2
 
2
 
! Отговори
4040 преди 7 месеца
Ами няма да сме втори я ! Ядеме палмова мас във всичко, сирената менте, саламите нито едно животно не е загинало за производството им и само *** по магазините без контрол от институциите създадени за това
71
1
 
3
 
! Отговори
До 68 преди 7 месеца
Какво ни е свястното? Крадливи, завистливи, мързеливи и прoсти до мозъка на костите - това са българите днес. To ако ставахме за нещо нямаше държавата ни да е на това положение. Никой отвън не ни е виновен! Политиците какво са виновни? Народа ги избира. Те са представителна извадка. Народа им е дал да управляват и си ги преизбира. Влакът си върви, няма протести, явно всички са доволни точно както и на прасетата им харесва да се въргалят в калта. Напълно си заслужаваме съдбата!
70
2
 
3
 
! Отговори
Гордост преди 7 месеца
Ураааааа! Каква гордост ! Поне в едно да сме първи в Европа ! Дерзайте, другаре неокомунисти , мачкайте българите, пускайте сълзотворен газ и бойни отровни вщества , та повече българи да *** !!! Да увеличм смъртността на българите с още 1000 % ! Урааааа! Честита промяна български овце !
69
3
 
1
 
! Отговори
за ваксо Малцинствот преди 7 месеца
Муш-Боц, бустер, буст....Тик - Так Тики -Така.... Зомби часовник с ГМО механизъм и ковид Куковица.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пет баби в Първа градска в София в една стая не дали да им сложат стент. Дали са железен отпор на тази американска черна магия.
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А какво става с контранастъплението?
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз съм в Нидерландия, 8К заплата.
65
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Ние българите сме най-свесния народ, но от некъде ни идват кофти политици и ни прават стрес.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани и не можехме да бягаме на запад, а днес България в ЕС и НАТО е икономически гигант в сравнение с бай Тошова България и българите имат тоалетна хартия и банани и бягат свободно на запад.
63
4
 
4
 
! Отговори
А кой е фактор №1 преди 7 месеца
за предизвикване на тези заболявания? Стресът! А кой е фактор 1 генериращ стрес? Живота в БГ. Значи, политиците да се изметат и да дойде някой, който ще се грижи за народа, а не собствените си бизнес интереси.