Уникален костен скиптър е открит в Солницата в Провадия

Това се случва за първи път
30 сеп 2023 19:15, Стела Стоянова
13
Уникален костен скиптър е открит в Солницата в Провадия
Снимка БНР

Уникален костен скиптър, принадлежал на скитски военачалник от 5 век пр.Хр., е открит при разкопките, ръководени от проф.Васил Николов в Солницата в Провадия.

Скиптърът е открит в гроб с част от скелет на скитския воин, има и железен нож в лошо състояние, ребра от кон, малко кученце и една костенурка.

Професор Николов уточни ,че още 4-5 скитски гроба има открити в Североизточна България, но подобен скиптър се открива за първи път, пише БНР.

Предната част на 39-сантиметровия скиптър е орнитоморфна и представлява глава на орел ,а другата част е антропоморфна, което е най-интересно за изследователите.

Скиптърът ще бъде изследван в лаборатория, след което ще се съхранява в музея в Провадия.

Солницата е един от уникалните археологически обекти у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
преди 7 месеца
А може ли да го видим ?
4
1
 
8
 
! Отговори
НеКачват фото,защото преди 7 месеца
Само някои деца, внуци, снахи и зетчета на висшестоящи в БАН могат да пишат и да публикуват където си искат без да са пълзяли пред шефове и да са се уговаряли. Затова крият интересните находки и в тесен кръг решават кой да публикува в научни издания статия, студия или да напише монография относно някой уникат. Така ще го забележат и в странство, защото в научните издания след всяка публикация се отпечатва и нейно резюме на английски език. И ще го поканят на конференция в чужбина. Разбра ли?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 1: Щото е обичал да яде костенурки.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До SPQR - Защото някой може да свали снимката и да напише аналитична статия, коментирайки само изображенията върху скиптъра. Научна статия може да се създаде относно различни аспекти на обекта на изследването. И ще вземе да си публикува материала, без преди това смирено да се е молил на ръководството на института и без да са се спазарили той каква лепта ще даде в сухо под масата или под формата на услуга, за да получи благоволение да се изяви като учен. В много институти на БАН е така.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Костенурка пък що?