Радан Кънев за преговорите: Обществото беше притиснато

Премиерът бе между чука и наковалнята
4 окт 2023 10:48, Стела Стоянова
32
Радан Кънев за преговорите: Обществото беше притиснато
Снимка БГНЕС

Споразумението може би е едно доста добро начало, но в никакъв случай не е край на процеса на преговори - как ще изглежда българският енергиен преход.

Това заяви пред БНР евродепутатът Радан Кънев. Според него големият отсъстващ вчера е бил българският гражданин и неговото здраве.

"Общественият интерес е много по-сложно понятие от интереса на конкретните производители на един конкректен вид енергия. Здравето ни и цените, които плащаме, са други два, според мен, по-важни елемента".

Провеждането на преговори, влизането в диалог, самият факт на подписване на споразумение е нещо положително и нещо, което трябваше да се случи преди 20 години, подчерта той и поздрави премиера Николай Денков за провеждането на този диалог.

"За първи път в лицето на акад. Денков виждам премиер, който говори честно по тези въпроси. Плаща огромна цена, но говори честно и това е много достойно поведение".

Още по темата

Според Радан Кънев крайният вариант на споразумението не дава отговори на тежките въпроси:

"За съжаление, споразумението претърпя няколко редакции. Преди десетина дни първо имаше един рамков текст между синдикатите и правителството, който беше добър. После имаше едни изтекли по медиите 8 точки, близки до окончателните, но не идентични, които бяха значително по-добри от крайния вариант. Крайният вариант не дава отговори на тежките въпроси. Точка 1 е най-добрата част от това споразумение. Тя предвижда опит да се постигне механизъм за капацитет и такъв опит е възможен и е важен, защото ТЕЦ-овете няма да издържат икономически. Искането за механизъм за капацитет включва в себе си тихото признание на очевидния факт - че цената на енергия от ТЕЦ е твърде висока за пазарните потребители и трябва да се търси начин за подкрепа. Но точка 1 съдържа и един по-важен елемент - чрез пазарен механизъм за баланс на електроенергийната мрежа на ТЕЦ-овете или част от тях да бъде дадена задача да балансират непрекъснато увеличаващото се производство от възобновяеми източници, срещу което да получават справедливо възнаграждение. Това е ключовият елемент от споразумението. Боя се, че до тук стигат реалистичните и сериозни неща в споразумението".

По думите му обаче механизмът за капацитет или разрешението България да подпомага цената на електроенергия от топлоцентрали няма как да бъде постигнато, ако в следващите точки не се предвижда график за постепенно намаляване на производството на електричество от електроцентрали. Освен това, икономически няма кой да купува електроенергия на тези цени, на които в момента я продава ТЕЦ.

България ще има план за плавен преход, отбеляза Радан Кънев. И посочи, че в най-добрия случай той ще бъде щедро финансиран с европейски пари, а в най-лошия случай той ще бъде болезнен, както преходът през 90-те години, без подкрепа за пострадалите и с тежки ефекти за енергетиката.

"Премиерът и цялата делегация на правителството бяха поставени между чука и наковалнята. За никого не е тайна изключително мащабното икономическо влияние на г-н Пеевски и кръговете около него върху дейността на ТЕЦ "Марица 2". За никого не е тайна изключително близките, бих казал неприлични, политически връзки между г-н Ковачки, който притежава най-проблемните ТЕЦ-ове в България и ДПС и в не малка степен ГЕРБ. Пеевски и Ковачки, които предизвикаха протестите, след което услужливо се самопоканиха в сградата на НС, за да покажат, че ще ги решат. Беше изключително зле притиснато българското правителство и българският обществен интерес. Съвсем не винаги интересът на собствениците на 1-2 или 5 ТЕЦ-а или на работещите в тях съвпада лесно с обществения интерес на 6 млн. души".

Според него това е най-голямата заплаха пред управлението на България оттук нататък:

"Това може да се повтаря много пъти с всеки икономически сектор или важна социална група, в които хора като Пеевски, Ковачки, Борисов имат ключово влияние, а ние сме една завладяна държава, в която такива хора имат ключово влияние на много места".

Предстоят конституционни промени, напомни евродепутатът и добави мнението си: "Съвсем ясен е рискът г-н Пеевски да се окаже отново в ролята на брокера, който от една страна представлява това, което наричаме статукво, а от друга страна да представлява политическите кръгове, които искат да разрешат проблемите с това статукво или мафия. Ако така върви процесът, не е трудна прогнозата, че той няма да е особено успешен".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: преговориРадан Кънев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
е ле па тая преди 6 месеца
Рада Длибоката....на всяка манджа мирудия.
24
0
 
4
 
! Отговори
Радан преди 6 месеца
Преди говореше от името на народа сега на обществото. И то при мижавото доверие дето му е гласувано.
23
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 6 месеца
Какво му се е променило, та не можах да го позная на снимката?!
22
0
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Благодарение на Борисов този господин е в Брюксел
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да го вземат там в Брюксел за булка и въобще да не се връща обратно тук.
20
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 6 месеца
Не виждам много голяма разлика между "хубавеца" Радан Кънев и "хубавеца" Сергей Станишев. И двамцата са за .....
19
0
 
6
 
! Отговори
баба Пена преди 6 месеца
Офф тоя пък отде изплува че акъл да дава. Раданчо бегай маминото
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама естествено, че ще защитава Брюксел. Нали от там му плащат заплатата. Какво го интересува каква ще е цената на тока на българските ***. В Брюксел живота е лесен. Гейски оргии до зори и после отиваш за кратко до лъскавия офис да напишеш едно доносче срещу България. Сложи го той *** за крал на Саудитска Арабия и след две години ще премине на внос на петрол и пясък. 500 те години робство са лесно обясними с екземпляри карти този. Че и с претенции.
17
1
 
7
 
! Отговори
Гиги преди 6 месеца
Госпожа рада пак нее е час
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
МАДАН ПЪНЕВ ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ДРЕСИНГ НА РАЗРУХАТА !...
15
1
 
8
 
! Отговори
Притиснато?! преди 6 месеца
О. драги, ми Радане, още нищо не сте видели!
14
2
 
14
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 6 месеца
Айдеее,и Рада Дълбоката се изряза с купчина безсмислени наизустени опорки,спуснати от Посолството... Мястото ти е в затвора,пр0дажно мкр!!!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Иване,Иване, защо ти трябваше това НАТО и ЕС.Проклина те народа, че го излъга и докара на власт е такива изчадия като тоя на снимката.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България е притисната защото без този план не може да вземе едни милиарди от Европа... Няма и никаква реална програма и перспектива за преквалификация на работещите в мините и тецовете... Няма и производство в което те да работят при евентуални съкращения или затваряне... Десетки хиляди хора покрай тях също ще загубят доходи...
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Видяхме го "премиера" как Пеевски му начуква канчето да изпълнява каквото му се нареди...
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре са го угоили цял шо..р.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 7:Какаво здраве като заради същите ще ядеш уранов хляб?!Не виждаш ли,че това е план за геноцид?!Няма да могат хората да си платят сметките за ток от тази зелена енергия,защото е скъпа.Пак ще почнат жици да крадат и ще пеят "Стар крадец си тате, крал си сто неща, научиме тате, жица да крада."
8
1
 
9
 
! Отговори
Йовчев преди 6 месеца
Дори да се замислим върху написаното от теб (за Пеевски е ясно като бял ден), то къде бяха твоите хора? Защо да е жертва правителството? Истината - вие сте едни продажници и всеки си лобира за негови си неща, но никой в интерс на хората и работещите по тези предприятия, които плащат една голяма част от пенсиите в бюджета, между другото
7
0
 
0
 
! Отговори
Пришълецът преди 6 месеца
Aнтилевак, ще ви превътят демократичният врат овцете като републиката:)))
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Полудяли сте с тази зелена енергия.Една буря и всичко ще отиде на вятъра,а ние ще стоим на тъмно и студено.Не стига,че се разреши вноса от регион,в който пращат снаряди с обеднен уран ами сега рискуваме и да стоим на тъмно...САТАНИСТИ!!!

Спонсорирани публикации