44% от българите искат четиридневна работна седмица

Работните дни ще са по 10 часа
Обновена: 9 окт 2023 11:10 | 9 окт 2023 11:09, Нели Христова
136
44% от българите искат четиридневна работна седмица
Снимка: Pixabay/StartupStockPhotos

Близо половината от служителите у нас искат 4-дневна работна седмица.

Това показва проучване за пазара на труда, реализирано от специалисти по човешки ресурси.

Експериментът с по-кратката работна седмица се провежда във все повече страни в Европа и по света, предава Нова.

4 дни по 10 часа - тази формула подкрепят над 44% от българите, показва изследване сред над 2000 служители.

Едва един от десет запитани иска сегашния вариант: 5 дни по 8 часа, а 1/3 предлага доста по-екзотична формула - 3 дни по 12 часа.

Експериментът с по-кратката работна седмица вече се провежда в много страни по света. В повечето от тях се оказва успешен и продължават по тази схема. Британският експеримент, например, дори е отчел средно повишаване на производителността с 1,4%.

Освен това, броят на случаите на отпуск по болест е намалял с 2/3, а рискът от "прегаряне" е намалял със 71%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Споко, Русия планира войната от 2007 година, а се оказа че не може и година и половина да издържи и вече рухва. До дни, дори до часове Русия ще рухне и всичко ще се върне както си беше преди и ще си живеем като самодоволни и оядени западняци.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Жириновски, той е само един райт уинг популист" Внпревод?
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Направо ако може и да не работят! Бетер римляните!
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 67Ама никой не ще да оре на нивата. Защото то не било само бране и другата оран. Па като падне градушка, суша като настане, идилията отишла на кино...
73
1
 
8
 
! Отговори
Home office преди 6 месеца
Стига никога повече да не ми се налага да стъпя във вмирисан прашлясал офис, много не ме интересува колкото дълга ще е работната седмица. Даже без да се замислям бих избрал по дългата седмица пред работа в офис, ако имах избора
72
2
 
5
 
! Отговори
Статистик преди 6 месеца
144% от обитателите на Аушвиц искали храна.
71
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми те и да искат и да не искат, и без това в Петък никой не бачка в тая държава. И 24ч. да направят работния ден, няма да се вдигне производителността на труда.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гледам в магазина ...продават Мома Гергана! Питам магазинера...какво прави тука Мома Герган... а той: - Това е изкуствен интелект и подобие на Мома Гергана... Питам го: - А стаа ли за оная работа? - Миии опитай! ... Купих си я.... и в къщи я показах на Мойта съпруга .... Тя ме погледна... и ме попита: - Колко струва? .... Ми 200 лева... - 200 лева? взе куклата от ръцете ми ... прасна ме по главата с нея и ми рече: - От утре човече ще ми плащаш по 300 левас за Кекс Човече!
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само че след претоварване възстановяването е по дълго ,тия 4 дена работа ще скапят човек яко .Няма да има време да изпие и една бира даже . Добре е след работа човек да си види къщата .
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То и без това не работят.
67
15
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
Голямата част от българите, останали у нас не искат да учат и да работят, мързеливи и завистливи. Искат само да протестират, да взимат големи заплати, ама ако може с 8 клас образование и то завършено с тройка по милост.Светът се променя. Физическата работа се заменя от машини и роботи. Настъпва изкуственият интелект. Времето на сърпа и *** приключва. Диктатурата на пролетариата - също.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аааа искахте социализъм?..и кво иззеха ви земите и накараха ви да бачкате на не свойта земя от сутрин до вечеръ.... А комсомолците за награда Ви взеха вашта Гергана и я праскаха, праскаха и от тебе българино ко остана.... Ами залиня Мома Гергана стана на Чалга Гергана!
65
1
 
8
 
! Отговори
Ама 10 часа да преди 6 месеца
си седиш на *** не като да си 10 часа прав във цеха. Освен това, не познавам човек, който да задържи толкова дълго време фокуса си. Преди години бях чел проучвания, според които, човек може да работи фокусирано около 3 до 4 часа дневно, после рязко спада производителността.
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това са пълни глупости, след 10 часов работен ден си труп, дори и да кибичиш на бариера. Камо ли да си пред компютур 10 часа. Ама нека, тамън ще изперкат повече хора.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен. 64, работата не е задължителна. Щом не си струва си стой у вас и се наслаждавай на живота :) Къде е драмата?
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едно време не е имало работен ден! Стоиш си на село...Петела Пее! Станеш, разсъбудиш се, погледнеш към ((((СЛЪНЦЕТО))))) То те целува. Издоиш овцата. Свариш млякото и го изпиеш! После отидеш да нахраниш кокошките, пуйките патиците.. Отидеш да набереш си Сливи и Грозде.. Слагаш ги в Бъчви... После си правиш Ракия слетобед поглеждаш към Гергана Пиле Шарено и тя усмихнато ти показва с поглед къде ще легне на тревата за да си вирне нагоре краката към небесата! Изкарваш си бoздyгана и почнеш да ореш!
61
1
 
9
 
! Отговори
бай ганююю преди 6 месеца
ахаххахах как ви гъбаркат с такъв тип статии и как ви се подиграват на вас стадото и представа си нямате...мбахахахах...с такъв тип статии му се казва КОНТРОЛ НА СЪЗНАНИЕТО!!! да ви ангажират с непотребно мислене и да ви полират съзнанието и мозъците...същото е като 5-6 години където ви пускаха безмислени статии как щяло да се сменя часовото време как щяло да остане на зимно или лятно време нямало да се въща с час назад щяло да се връща и т.н. и накрая така остана вс.ден по 12 ч. роби на банките
60
4
 
3
 
! Отговори
Искахте капитализъм преди 6 месеца
До 57 Бачкатор . . . А сега не било това, не било онова! На вас никой не може да угоди! Оня виновен , Путин виновен, Копейкин виновен и даже четирите годишни времена!
59
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България няма никакъв смисъл да се работи. За такива смешни пари 30-40 евро на ден не си струва даже да отидеш до работата щото половината от тия пари ще ги изхарчиш за транспорт и за храна. Реално работиш за 20 евро на ден а цените вече се изравниха със западна Европа.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Останалите 66% искаме еднодневна