ВСС са в постоянна готовност, охраняват небето без отклонения

Тази година пилотите са участвали в над 40 спасителни операции
30
ВСС са в постоянна готовност, охраняват небето без отклонения
Снимка: БГНЕС

Военновъздушните сили (ВВС) са в постоянна готовност и си вършат работата без никакви отклонения и нарушения. Това заяви командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров в интервю за БТА по повод Деня на авиацията и българските Военновъздушни сили.

Всеки път, когато е трябвало да реагираме, ние сме реагирали адекватно и навреме. Когато се наложи да направим нещо, ние го правим, независимо от ограничени ресурси, от стари самолети, от ниски заплати и т.н., коментира генерал-майор Петров.

Тази година ВВС са участвали в над 40 спасителни операции на територията на страната и извън нея. Само в периода 18-30 август ВВС са се включили в потушаването на седем пожара в страната. Екипажите са прекарали общо над 50 часа във въздуха. Над огнените стихии са стоварени над 500 тона вода.

Самолетите „Спартан“ скоро ще бъдат пригодени за гасене на пожари.

Днес се навършват 111 години от първия в историята на българската авиация и в Европа полет на самолет (1912 г.) с разузнавателна цел в реални бойни условия по време на Балканската война (1912-1913).

Освен с дежурните изтребители, охраната на въздушното пространство на страната не би могла да бъде успешно реализирана без денонощните усилия на личния състав от ВВС, носещ бойно дежурство в центровете за командване и управление, в зенитно-ракетни войски, радиотехнически войски и във формированията за комуникационна, информационна и навигационна поддръжка.

„Не можеш да претеглиш коя авиация е по-важна или кой във ВВС е по-важен, защото ние сме екип, ние сме като един организъм. Не можеш да кажеш и кой върши по-опасна работа, защото летателният апарат, независимо дали лети с 200 или 2000 км/ч, може да те убие еднакво успешно. И когато сядаш в тази машина, ти трябва да си много добре подготвен, да си концентриран върху задачата си, да си адекватен на ситуацията. Ако сбъркаш, нямаш много шансове да се поправиш“, каза генерал-майор Димитър Петров.

Изпълнението на съюзническите ангажименти, произтичащи членството в НАТО, са основен елемент от отбранителната политика на страната ни. Алиансът остава основен гарант за сигурността на България и прави по-ефективно успешното реагиране на евентуални заплахи за страната. България е активен и надежден член на Алианса и се стреми да допринася максимално за успешната му дейност в различни сфери. Българският принос към дейностите на НАТО е многокомпонентен, посочи командирът на ВВС.

Първите самолети F-16 Block 70 ще бъдат доставени през 2025 г., каза генерал-майор Петров. Трябва да подготвим „Граф Игнатиево“ като базово летище, където самолетите ще са си у дома, и заради това трябва да има инфраструктурна промяна, да се изградят нови съоръжения, които да имат съответните способности и функции, така че самолетите да могат да се поддържат пълноценно, без да се налага да се изпращат другаде за проверки и инспекции, обясни той.

По думите му ежеседмично има работна група, която се събира на „Граф Игнатиево“ и се уточнява моментният статус на обектите, проблемите и т.н. Това е доста мащабно начинание, грандиозен проект, изискващ много сериозни усилия и концентрацията на много хора. Проектите са много и всеки един има своите особености и нужди, каза той.

Процесът на обучение на пилотите, които ще летят на новите изтребители, е много дълъг, обясни командирът на ВВС. Пилотът може да е стигнал до определен етап, но докато завърши подготовката си, която му е планирана, има много време. Имаме пилоти, които са на различни етапи в подготовката си. Хората са разпределени така, че да върви поетапно подготовката, като желаният краен резултат е, когато самолетите F-16 бъдат доставени, основната част от летците ни току-що да са пристигнали в България, за да може от подготовката си на F-16 Block 40, която водят в САЩ, да започнат на Block 70 в България с минимално прекъсване между подготовки, коментира той.

Надяваме се в бъдеше да придобием и безпилотни летателни системи. Проектът е важен, тъй като се очаква да предостави способности за въздушно-базирано наблюдение и разузнаване с голяма продължителност и обхват. Той ще допринесе за увеличаване на ситуационната осведоменост във въздушния, морския и наземния домейн, което ще улесни вземането на решения на всички нива - от тактическо до стратегическо. Друго направление, в което е необходимо да се развиваме, е разширяването на способностите на военнотранспортната авиация — самолети и вертолети. През последните години натоварването на този род авиация нарасна значително, посочи командирът на ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ВССпилоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ниски заплати...та навремето бяхте избрани, до пето коля о комунисти. Знаете ли колко деца са имали мечтата да станат пилоти, не да работят за пари, а защото искат да летят?
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей тоя Висш Съдебен Съвет стана много мощен. Чак и небето пази.
22
6
 
1
 
! Отговори
до зозо преди 6 месеца
зозо ли си бозо ли си, сигурно говориш за f35. Руските лъжи ги пишат неуки нищоправци като теб смешнико
21
1
 
5
 
! Отговори
До Зозо преди 6 месеца
Зозо, тр0ол-ветеран от тро0лската колегия: другите държави се натискат за по-модерни самолети, пък било то и F-ки, грипен или миг. Само ти го напомням, с ясното съзнание, че си неадекватен и нямам претенции, да те убеждавам
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега съм спокоен, щом Висшият Съдебен Съвет охранява небето.
19
1
 
5
 
! Отговори
Do Зозо преди 6 месеца
Аман от тебе безработен. Ще говоря с администрацията на сайта да те пенсионират тук.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВСС ПАК ПРОСПАХА ВРАГА - ЕДНО ВРАБЧЕ МЕ НАЦВЪКА...
17
0
 
4
 
! Отговори
Сенеката преди 6 месеца
Дигат ли самолета ...още?!
16
0
 
8
 
! Отговори
Бебо преди 6 месеца
Алооо, писачката преписвачка, оправи заглавието. Къде мислиш. ВВС ИЛИ ВСС. В кой клас си.
15
3
 
6
 
! Отговори
SS преди 6 месеца
И с какво го охраняват ....небето ?
14
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дори и да дойдат тия скъпи f16, това е самолет на 50 год. От тогава има съвсем нови поколения изтребители. Ние ги платихме като за нов :))
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В заглавието пише-висш съдебен съвет..
12
2
 
12
 
! Отговори
тт преди 6 месеца
това е същото ВВС което не можа да прихване едно самолетче дето прелетя през цяла България нали?
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радарната ни система сигурно е от татово време
10
0
 
14
 
! Отговори
Баба Радка преди 6 месеца
Царя е гол.
9
4
 
18
 
! Отговори
Джо преди 6 месеца
България има 2 самолета, руски, повредени... и те наричат това ВВС? Имат и една туба с гориво. Пълна трагедия благодарение на Пеевски и Борисов.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Алекс. И като пристигнат какво ?
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВСС е може би висш съдебен съвет?
6
15
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
Малко им остана на съветските кошници.Скоро пристигат истинските изтребители.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 4. Сигурно са назначили наблюдатели с бинокли.