Лекар: Нов метод за инвитро спестява разходи

Стрестът и храната влияят на репродуктивността
18 окт 2023 09:27, Анисия Иванова
8

Д-р Явор Владимиров и екипът му въвеждат нов метод за проследяване и контрол на яйчникова стимулация за инвитро лечение, с който се спестяват до 2000 лв. разходи.

"Аз и моят екип създадохме нов метод, чрез който да променим основното поведение в контрола на стимулацията, което се изразява с ултразвукови регулярни прегледи и взимане регулярно на кръв за изследване на хормони. Този метод дава възможност чувствително да бъдат намалени посещенията в клиниката. Може да бъде приложен при всички пациенти, при които предстои стимулация по инвитро лечение. Ползите са, че се намаляват медицинските разходи, пациентът ще редуцира и времето, което отделя за една инвитро процедура, стресът от честото взимане на кръв също ще бъде редуциран, така наречените не медицински разходи - пътуване, настаняване, хранене, чувствително ще бъдат намалени, ще се намали и рискът от ситуации като Ковид-19 за самия пациент. До 2000 лв. ще се спести с процедурата", коментира д-р Явор Владимиров в студиото на "България сутрин".

По думите му между 21% и 36% от хората не преминават към инвитро лечение, защото не могат да си го позволят. "Има и хора, които се спират от инвитро лечение, защото няма да имат възможност във времеви порядък да отделят 3, 4 или 5 дни", допълни д-р Владимиров.

Според него яйчниковият резерв в годините става все по-актуален като тема. "През последните 20 години се разработиха методи, при които можем да определим конкретно биологичната възраст на жената и да видим дали тя съвпада с астрономическата", посочи той.

Оказва се, че между 10% и 15% от резултатите при жените не са в унисон. "Човешкият род се променя и околната среда вече влияе негативно - стресът, начинът на хранене, бавно, но сигурно имат негативен ефект и той се трупа в поколенията. Има значение и наследствеността. Ако майката е влязла по-рано в менопауза, това може да се случи и при момичето", обясни д-р Владимиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му инвитро технологията е основен метод за лечение на безплодие, все повече се развива и се достига до все по-голяма успеваемост.

"Новият метод се основава на четири основни компонента - оценка на яйчниковия резерв, изследване на хормоните в урината по време на стимулация, определяне на дела на фоликулярната функция и прилагане на специфичен протокол, с който да елиминираме риска от хиперстимулационен синдром", каза д-р Владимиров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: лекаринвитроBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
2
 
! Отговори
Маг Витанов преди 6 месеца
След десет аборта и още толкова венерически инфекции, преуспялата гражданка на 40+ се сетила за дете. Пълна мистерия защо не се получавало след няколко инвитро-процедури...
6
2
 
5
 
! Отговори
Баща на три деца преди 6 месеца
Истината за мен е че в БГ лекарите гледат на пациентите като дойни крави.Имам 4-*** познати, които се бяха записали в програмата за инвитро процедури и някои бяха стигнали до 4-та процедура. След като ги посъветвах за Турция, нещата им се получиха от първият път. И така си спестиха десетки хиляди левове, ходене по мъките и най-вече здравето на майката. За това - ако някой има репродуктивни проблеми - да ходи в Гърция или Турция. Там ще излезе по-евтино отколкото в БГ и резулатът е гарантиран.
5
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
Милият доктор Владимиров. Бог да го благослови и него и всички в клиниката му. Толкова много семейства направи щастливи.
4
5
 
0
 
! Отговори
AA преди 6 месеца
НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ!!!
3
4
 
2
 
! Отговори
Не е майтап преди 6 месеца
В САЩ се готвят да приемат закон, че могат да се утилизират бебета да 28-ми ден след раждането. Но не и преди. Само след раждането. Аденохрома бил лъжа? Ето, че вече си го узаконяват. Ама проверете, ако не вярвате. Те са против абортите, но бебета, които вече са родени, могат да бъдат утилизирани до 28-мия ден. Няма граници за западния хуманизъм.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама липсата на стрес и хубавата храна само за жената трябва да са на ниво, нали? За мъжа само стрес, плюене и конвенцийки!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едно време като нямаше инвитро, много семейства раждаха по 5-6 деца, плодовити. Сега обаче тия химии в храните развалиха и плодовитостта на младия народ.