Расте броят на възрастните, изоставени от близките си в болници

Роднини дават фалшиви телефони и адреси
19 окт 2023 14:05, Стела Стоянова
60
Расте броят на възрастните, изоставени от близките си в болници
Снимка БГНЕС

Университетската болница за активно лечение "Царица Йоанна ИСУЛ" алармира, че все повече възрастни хора са изоставени от семействата си в лечебното заведение и остават без дом и подкрепа.

Настаняването в социално заведение е дълга и сложна процедура, а през това време медицинските специалисти поемат грижата за тях. Междувременно пък хосписи и частни домове са непосилни за финансовите възможности на пациентите, съобщава БНТ.

"Преди години са били по двама-трима за период от три-четири месеца, но сега всеки месец, при всички случаи има поне по четирима пациенти в различните клиники. Това са били интелигентни хора, които по една или друга причина са изоставени от своите роднини и близки. Това е морално и етично абсолютно недопустимо", обясни д-р Петър Георгиев - зам.-директор на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Още при приема в болницата медиците разбират кои от пациентите са самотни:

"Търсим още от първия ден контакти с близките, защото когато дойде време за изписване, те не са подготвени, не знаят. Самите пациенти също искат да се приберат вкъщи, но за съжаление и те казват, че са изоставени отдавна".

Близките често или не могат да бъдат открити, или директно заявяват, че не желаят да поемат грижите за своя роднина или родител.

"По телефона ми казват, че нямат да дойдат. Много пъти при приемане дават фалшиви телефони, звъним - невалиден номер. Имам случай, в който ми казват, че са в чужбина, аз отивам на адреса, а човекът си е там", разказва медицинска сестра от ИСУЛ.

Проблемът се наблюдава във всички университетски, окръжни и градски болници - именно те поемат грижата за пациентите дори след изтичането на клиничната пътека - за тяхна сметка.

"Като здравни работници не можем да ги оставим на улицата, свързваме се със социални структури. Лошото е, че с нарастването на тази тенденция с изоставяне на пациенти, двете болници, които имат отношение към следболничното лекуване - Ботунец и Бухово, са със запълнен капацитет и няма как да поемат пациенти от цяла София", обясни зам.-директорът на ИСУЛ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН 2 преди 6 месеца
До Анонимен ДА АМА ТОВА СИ Е САМАТА ИСТИНА ! ИЗГЛЕЖДА БОЛИ!
45
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
Ако знаят,че ще бъдат съдени,няма да изоставят никой.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей,тоя сайт не може да върви от реклами!По темата:Лошо възпитание,дами и господа!По тая болезнена тема не се говори, никъде,за Халкидики -Малкдики може за Фор евъ Янг може! Когато у нас е имало семейни ценности имало страх и уважение към Бога и родителите,нямало е такива ситуации,знаело се кой кого да уважава и гледа! Тогава в къщите е било патриархат,а не като сега масово матриархат или още по-лошото, нищо,всеки прави, каквото си иска.Това е и една от причините за демографската криза у нас!
43
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Евроанлантически ценности.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И за капак близките им ги мятат по болници и домове. Само не ми измествай темата към миналото, щото тук коментираме други неща, въртенето и сученето към прехода не помага, а разводнява и дразни. А ако нямаш какво да кажеш, просто си замълчи.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
40 А какви са комунистическите ценности? Обраха, изклаха и прогониха стотици хиляди некомунисти. Поколението на родителите на доживелите края на мракобисния комунизъм, работиха ангария за държавата, с мизерни заплати и пенсии. След което бяха повторно, обрани, от същите тези комунисти, които за една нощ станаха социалисти и приватизираха, т.е. разграбиха, държавата при Костов.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нормално е човек да прави всичко възможно за доброто на близките си. Нормално е да има обич между тях.
39
7
 
9
 
! Отговори
Либерал Демократ преди 6 месеца
Такива са евроатлантическите ценности!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като изследваш различни обичаи и ги даваш за пример, карай наред.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 38 - В основата на традицията "харакири" са някои представи за морал и достойнство, специфични за средновековната японска етика. Има хора, които и днес спазват тази традиция. Не ми е ясно защо мислиш, че някои от пишещите тук трябва да изследват този аспект на японската култура :)
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 33: В Япония имат и традиции в харакирито, такива като тебе могат да проучат и тоя въпрос.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Хахаха: Така и не ми отговори как точно ще се подсигуриш. За мен стана ясно, че си трольо, иначе нямаше да си като латерна - едно и също. Предложих ти като ти е толкова трудно, още отсега да се запишеш за старчески дом и проблемите ти отрано ще се решат - просто и ясно. Ако ти е мъчно, че си се родил и не са те питали - въпросът е още по-лесно решим, варианти много да поправиш тая грешка.
34
8
 
6
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До до 36 Бездомни хора има дори в най-богатите страни, но знаеш ли?! там ги регистрират, получават доста над минималната заплата помощи...Много често такива хора са психично болни и имат нужда от медицинска помощ, но докато не вредят на обществото не ги закачат..Не е твоя работа да се грижиш за такъв човек-отношението ти само ги унижава, макар че понякога помага..Но...Нямаме държава!..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
33
0
 
16
 
! Отговори
Преди време съобщиха преди 6 месеца
за препълнените морги. За да си спестят разходите за погребение, някои не идвали да приберат тленните останки на близките си, ако те са починали в здравно заведение. Поставяше се въпросът да се промени законът, за да се предава тялото за служебно погребение, ако в определен срок близките не дойдат да го вземат.Онзи "Обекивен", който пише по-долу и дава за пример ромите, дали има представа, че повечето от тези случаи са именно от ромските среди? Свикнаха данъкоплатците плащат за всичко вместо тях
32
3
 
11
 
! Отговори
до 36 преди 6 месеца
Питах и опитах какво ли не, но жената казва само благодаря не. Странни са ми хора като тебе - много знаете и сте нагли и злобни. Все давате идеи, накрая няма кой да закара майките ви на лекар и да ги прибере и ви пишат по статиите.
31
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 31 - Пишеш наизуст, без да знаеш обичаите на много народи по света. В Япония дори и днес в някои случаи прилагат древната традиция на семейства, които по финансови причини не могат да се грижат за старците си. Синът завежда или дори отнася на гръб стария родител далеч в планината, оставя му малко храна и го зарязва да yмpe там. За такива случаи съобщиха медиите преди няколко години, след голямото цунами. Ескимосите също имат подобен обичай, те пък оставят стареца сам в тундрата.
30
2
 
2
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Анонимен31 В третия свят хората не са свободни! там следват стриктно инструкциите на религията им - ако останат сами на себе си ще станат много по-зле от нас,защото нямат своя култура, апривнесена,срещу която ще се опълчат без съмнение!Ние сме избрали свободата, но има много още да се учим как да живеем за да сме наистина щастливи и успешни хора..Освен това, религията не е никак за пренебрегване - въпреки остарелите си форми, тя е носител на много дълбоки познания за нас и за света наоколо
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
... за да учи в колеж и никога повече не се връща, освен от време навреме за някой празник. Родителят още преди да се пенсионира си е избрал старчески дом, ако не е достатъчно заможен за да си уреди кой да се грижи за него срещу заплащане. Ако не са богати, често пъти се случва да завещаят единствената си собственост - еднофамилния си скромен дом, на старческия дом, в който са доживели дните си. Децата не протестират, защото там това е в реда на нещата. Тук сме по-привързани към родителите си.
28
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 33, ами приберете я у вас. Ето, лошо било да бъде настанена в дом. Лошо е на улицата.... вземете я у вас. Сигурно това е етично и милосърдно. Що седите със скъсано сърце. Действайте!
27
4
 
9
 
! Отговори
До Обективен преди 6 месеца
Щуротии пишеш. Българите се грижат за близките си. Единици са тези, които изоставят някой роднина и това в повечето случаи става, когато родственикът не е по права, а по съребрена линия и не ги свързват кой знае какви близки отношения. Явно нямаш представа какво е на Запад, та даваш за пример ромските гета, където в едностайна къщурка живеят по 10-12 човека или турските села, където хората са си построили къщи за по 2-3 поколения да живеят заедно. На Запад детето изхвръква от дома за да учи в

Спонсорирани публикации