Расте броят на възрастните, изоставени от близките си в болници

Роднини дават фалшиви телефони и адреси
19 окт 2023 14:05, Стела Стоянова
60
Расте броят на възрастните, изоставени от близките си в болници
Снимка БГНЕС

Университетската болница за активно лечение "Царица Йоанна ИСУЛ" алармира, че все повече възрастни хора са изоставени от семействата си в лечебното заведение и остават без дом и подкрепа.

Настаняването в социално заведение е дълга и сложна процедура, а през това време медицинските специалисти поемат грижата за тях. Междувременно пък хосписи и частни домове са непосилни за финансовите възможности на пациентите, съобщава БНТ.

"Преди години са били по двама-трима за период от три-четири месеца, но сега всеки месец, при всички случаи има поне по четирима пациенти в различните клиники. Това са били интелигентни хора, които по една или друга причина са изоставени от своите роднини и близки. Това е морално и етично абсолютно недопустимо", обясни д-р Петър Георгиев - зам.-директор на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Още при приема в болницата медиците разбират кои от пациентите са самотни:

"Търсим още от първия ден контакти с близките, защото когато дойде време за изписване, те не са подготвени, не знаят. Самите пациенти също искат да се приберат вкъщи, но за съжаление и те казват, че са изоставени отдавна".

Близките често или не могат да бъдат открити, или директно заявяват, че не желаят да поемат грижите за своя роднина или родител.

"По телефона ми казват, че нямат да дойдат. Много пъти при приемане дават фалшиви телефони, звъним - невалиден номер. Имам случай, в който ми казват, че са в чужбина, аз отивам на адреса, а човекът си е там", разказва медицинска сестра от ИСУЛ.

Проблемът се наблюдава във всички университетски, окръжни и градски болници - именно те поемат грижата за пациентите дори след изтичането на клиничната пътека - за тяхна сметка.

"Като здравни работници не можем да ги оставим на улицата, свързваме се със социални структури. Лошото е, че с нарастването на тази тенденция с изоставяне на пациенти, двете болници, които имат отношение към следболничното лекуване - Ботунец и Бухово, са със запълнен капацитет и няма как да поемат пациенти от цяла София", обясни зам.-директорът на ИСУЛ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
22
 
! Отговори
до 29 преди 6 месеца
Страшно мъчно. Сърцето ми се къса за възрастните хора. Във Варна до 3то районно в един заслон живее бездомна жена. Отказва пари, отказва помощ, отказва да сподели мисля от гордост и срам. Опитвала съм се да направя какво ли не. Мисля, че в живяла в близките блокове, но децата и са я изгонили и сега събира по кофите - поне така казват хората, но ми е много тежко за нея.
25
2
 
14
 
! Отговори
Ро Роза /8/ преди 6 месеца
За беда това се случва не само тогава, когато родното дете се окаже студен и неблагодарен човек. Мнозина потърсиха спасение от безработицата в чужбина по времето, когато тук масово ликвидираха предприятия и учреждения. Човекът е заминал с невръстните си деца. Стабилизирали са се и си идват тук само през отпуските. Искат да вземат престарелите си родители при себе си, но родителят си е свикнал тук. И ако рухне изведнъж, става страшно. Пристигнат за да го вземат, намерят го починал преди седмица
24
2
 
20
 
! Отговори
Няма държава вече преди 6 месеца
Това каква мъка е за тези хора като разберат и осъзнаят, че няма да се върнат у дома и никой не ги иска, че са изоставени на произвола на съдбата и милостта на болничния персонал.
23
3
 
31
 
! Отговори
До Не става 23 преди 6 месеца
Само че днешната баба на младини е късала от залъка си, за да те храни, да не ти липсва нищо, да ти даде образование и стабилност в живота. Така че, оплачи се на арменския поп, че не са те питали дали искаш да се раждаш. Такива изявления правех и аз в първите 2-3 години на пубертета, когато нашите ми се караха заради някоя беля "Кой ви е карал да ме раждате? Аз ли ви помолих за това?" После вече ми стана ясно защо не бива да приказвам такива глупости. Ти да не би да си под 15 г.?
22
4
 
11
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Хахахахахахахахахаха Никой не би изоставил някого от когото има нужда /било като подкрепа морална, било като приятел, било като нужен човек.../Проблемът е, че семейството се руши! Фамилията вече няма такава тежест в живота на човека и често само му пречи и ограничава...Според мен, именно това ще се промени и старческите домове ще останат в историята...Има нещо гнило в Дания!
21
2
 
25
 
! Отговори
Любящ син преди 6 месеца
Как може да си изоставиш родителите, това не е нормално, според мен само изр о ди може да постъпят по този начин, и да не забравят само, че господ гледа отгоре!
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изоставеният човек никакъв собствен имот ли няма? Кой разполага с този имот кат със свой? На този въпрос трябва да се отговори и да се види дали в закона има някоя алинея, който да предвижда санкция за такива "чорбаджии на чужд имот", които се опитват да изолират истинския собсвеник.
19
25
 
7
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Затова трябва да се осигуриш старините докато си млад. Ако вместо да си изяждате и изпивате парите докато сте млади, да се глезите и купувате ненужни неща, инвестирате по 2000 лева всеки месец, като станете на 65 години, ще имате над 2 милиона лева в банковата си сметка и ще има за луксозен и спокоен живот на старини.
18
24
 
2
 
! Отговори
Не става преди 6 месеца
Представете си следният казус. Ражда ни някаква баба защото някакъв момък я е прилъскал и опънал набързо и сега ние трета страна потърпевши, също така родени без да ни бъде поискано съгласие и също обречени на старост нерадост, трябва да се грижим за бабата и за нейното психическо здраве което деградира независимо и не се знае какво точно иска бабата, посещения ли приказки ли. Да ни се радва ли. И в същото време трябва да плащаме минимална заплата за професионална помощ или да я затворим в къщи.
17
2
 
5
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Обективен В Англия старческият дом е реален пристан на всеки възрастен..Те не искат да обременяват младите със своите проблеми-не са част от живота им! И на мен не ми харесва това, но дори да не искат да отидат в старчески дом, децата им ги настаняват там - било за да ползват квартирата на родителя си, било че не се разбират добре с него /родителят там често остава на настойническа позиция, което не съответства на положението му!/..А турците и *** са роби на религия и традиции...
16
2
 
28
 
! Отговори
до хахаха преди 6 месеца
Ако някой се е грижил за твоя наакан дупарник е редно и ти да се погрижиш за техния. На никой любящ син или дъщеря не би му тежало да се грижи за родител. Ако не ти харесва идеята, може би е редно да си дадат имотите на старчески дом в замяна на грижи вместо на теб. Звучи справедливо. Българите сме по-добри от западняците в едно отношение - имаме сърце и съвест (някои, не ти)
15
24
 
7
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 6 месеца
До Обективен, старчески домове има по цял свят, но само в България се смята за лошо някой да бъде поверен на грижите на специалисти. Това е комунистическо мислене и ще изчезне. Няма нищо по-добро от това един родител да се погрижи сам за старините си и децата му да се радват на своите си деца, а не да сменят памперси. В крайна сметка всеки родител сам решава дали да бъде яката баба или дядо, или да виси на врата на децата си като тегло. Ще се подредят нещата след още 2-3 поколения!
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всякакви истории има. Погрешно е да съдим за другите по себе си без да знаем какъв е животът им. Има много родители, които цял живот са вредили на децата си.
13
4
 
16
 
! Отговори
бясна съм преди 6 месеца
Няма държава ! -има само едни Алчни дебелогъзи грозни мръшояди - Милиарди трупат ! Трябват Държавни старчески домове -тези Хора са плащали цял живот на тая скапана "държава" ! Близките им като нямат възможност да ги гледат не ги изкарвайте виновни ! гадовете мръсни Крадът Всичко !
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това заслужават тези, които не обесиха комустите през 90та. Масларава си живее в къща е Бояна и не й дреме за преглед в ИСУЛ, идват от частната болница да я прегледат
11
8
 
16
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До М Как ще изоставиш родителя си ли?!...Ами ако трябва да избираш между родителя си и децата си, ти какво би направил, например?!...ако трябва да ходиш на работа и няма кой да се погрижи за човека в къщата, ти какво би направил?!...Ако родителят се е "грижил" толкова за децата си, че те не искат да го виждат дори - ако по всякакъв начин им пречи да живеят както те си искат, упрекват ги, критикуват ги, не ги разбират, мислят само за себе си, правят интриги, унижават ги...Лоши хора, лошо време.
10
21
 
25
 
! Отговори
Обективен преди 6 месеца
Само българите може да са такова безчувствено и нагло племе - да си изоставят родителите в старчески домове и приюти като кучета! И докато родителите им са самотни, брат се съди с брат си, сестра се кара със сестра си за имотите им! Моите уважения, ама това при турци и роми няма да го видите, там хората държат на чест, семейство и достойнство!
9
14
 
7
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 6 месеца
До Роза, много ми харесва как в 21ви век има хора, които все още вярват във "всичко се връща", съдба, карма.... липсата на образование си личи от подобни постове!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При следния казус: сина ти се е опитал да те самоубие, но няма правова възможност да се откажеш от него. Какво можеш да направиш, ако ти го доведат да го гледаш, като във всеки един момент може да изперка и пак да те натисне като животно и да те души? Не ти е позволено да го очистиш, защото имал човешки права. Не можеш да го пратиш в затвора за опит за убийство, защото искат свидетели.
7
3
 
32
 
! Отговори
Роза преди 6 месеца
Какви времена дойдоха!При сегашното положение на нещата е истинска благословия да умреш у дома си скоропостижно, и около теб да има някой близък!Толкова грижи има в това да отгледаш едно дете ,да го изучиш и осигуриш, а накрая то те захвърля някъде при чужди хора,които се чудят какво да те правят!Ужас!Но.....след години всичко се връща!

Спонсорирани публикации