Омбудсманът: Проблемът с психиатриите е много тежък

Според нея мярката изолация е изтезание
33
Омбудсманът: Проблемът с психиатриите е много тежък
Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Пациентът, починал при пожара в психиатрията в Ловеч в началото на месеца, е бил заключен в изолатор и не е могъл да избяга, сочи доклад на омбудсмана. Това е третият инцидент от началото на годината, при който психично болни пациенти губят живота си в пожар в болница.

Според омбудсмана Диана Ковачева мярката изолация е изтезание. Тя настоява за специален надзор на разследването от прокуратурата, а също да се следят всички принудителни мерки в психиатрията, за да бъде променена и наредбата за изолация.

"Направихме спешна проверка във връзка с този трагичен инцидент. На практика човекът е бил вързан в продължение на 6 часа и съответно е прекарал 9 часа заключен в изолатора – това е т.нар. мека стая. Идеята за меките стаи е да бъдат по-щадяща форма за туширане на агресивни изблици при лица, които са с психични заболявания. В България няма достатъчно такива меки стаи, има само в Ловеч, като едната от тях вече е изгоряла", каза тя пред БНР.

Още по темата
По думите й наредбата изобщо не регламентира въпроса с меките стаи. Тук е необходима нормативна промяна, смята тя. Освен това, според нея, самата наредба е изключително неясна.

Омбудсманът подчерта, че завързването е изключително крайна мярка, която се прилага по усмотрение на лекарите.

"Проблемът в случая с изгорелия пациент е, че на практика там не е било осъществено очевидно наблюдение. Той е трябвало да бъде наблюдаван непрекъснато", обясни Ковачева.

В доклада тя е направила поредица от препоръки, като част от тях са към прокуратурата. Според нея прокурорите трябва да осъществяват надзор върху психиатричните болници, които по същността си са места за задържане. По думите й това е един от дефицитите и на законодателството, и на практиката.

"Необходима е реформа, която е свързана не само с лошите условия в психиатриите, но проблемът е и нормативен. Трябва да има ясен протокол за случаите, в които лицата са фиксирани и да има повече меки стаи, защото това е алтернативата на връзването на пациентите", обясни омбудсманът.

Диана Ковачева заяви, че няма никаква промяна в психиатриите, дори ситуацията се влошава. Тя е категорична, че спешно трябва да се анализира състоянието на всички психиатрични болници и да се посочи кои от тях не отговарят на никакви изисквания и кои от тях трябва да бъдат закрити. За останалите трябва да се отпуснат средства, да бъдат ремонтирани и стандартите там да се подобрят, за да може болните да бъдат лекувани и хранени адекватно. Реформата трябва да се случи много скоро, но тя трябва да стартира с този анализ, категоричен е омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
VladTepes преди 5 месеца
Атака, Паричен фронт, Възраждане не направиха нищо за своите симпатизанти с психични проблеми. От друга страна имаше дискриминация - симпатизанти на Атака от Карлуково и Бяла, които не са под запрещение не можаха да гласуват.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предлагам госпожа Омбудсманът да ти отиде да работи в психиатрията в Курило примерно и ще видим на какво мнение ще е.Като посегнат да я бият ще си промени набързо мнието за имобилизацията.
25
0
 
1
 
! Отговори
Таня до Анонимен преди 6 месеца
Ако твоето болно дете беше вързано и изгоряло, а Кажи *** и жесток Анонимен? То затова си Анонимен срам и позор за истинското ти име.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да й го пратят на омбудсманката откачалника тя да го гледа 24 часа. За дефектните в главата, които отказват да си пият хапчетата трябва да има някакво решение за семействата им, които живеят в постоянен страх за живота си
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво друго да правят освен да го изолират, ако има буйстващ лyд? Сигурно наистина условията в повечето от тези здравни заведения не са добри, но ако пуснат пациентите им на свобода, тогава ще стане равностоен на изтезание животът на близките и на съседите им, а понякога животът и на цяло село или на цял градски квартал се превръща в ад. Проблемът е много тежък, решение трябва да се намери.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Затворихте масово психиатриите, където не можахте, прецакахте бюджетите, така направихте, че само след тежко претъпление, да може д асе задължи някой, да отиде в такова лечебно заведение и сега се чудите- ЩО СИСТЕМАТА НЕ СТАВА! Що лудите щъкат навсякъде!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това в Ловеч, не е ли затвор за психично болни, които са извършили тежки престъпления?
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 20...Русофилията е ,, тежко телесно увреждане"...Или пълна изолация в Сибир.Или цял живот на хапчета
19
4
 
3
 
! Отговори
АнтиЗомби преди 6 месеца
Държавата трябва да отпусне бюджет за наемане на чудестранни специалисти психиатри, психолози и санитари, за да се справят с путинофилите. Спешно е, скоро ще ги активират от кораба майка - Кремъл.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ъежък е проблемът д психясалите и психясващитев РБ. Пълноценна храна и добри доходи са крепители на положението.
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каква е тази "мека стая" в която изтезават човек чрез завързване, при това набеден за агресивен, защото преди това въпросната садистка е издевателствала над него, като не е допускала свиждане с майка му, която също е лъгала, че е агресивен? Що за "лечение" е това?!! Закривайте тези заведения за мъчения, за убийства под шапката на медицината!
16
2
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 6 месеца
Никой от властимащите не чува и няма и намерение да чуе, какво казва омбудсмана Диана Ковачева! На практика тя се труди нахалос. Про-форма длъжност омбудсман...
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Токмаков Имаме изключително добър защитник на хората- Ковачева е най добрата, която сме имали. Не се завирай да се правиш на велик критикувайки тази безкрайно човечна жена- долу ръцете и оплювките от нея.
14
1
 
2
 
! Отговори
Скандално преди 6 месеца
Психиатъра Паризов и депутат на ГЕРБ използва Психо-Кабинета си за политически репресии срещу неудобни и всички си мълчат в град Дупница и ДАНС !
13
2
 
14
 
! Отговори
Танас преди 6 месеца
Проблемът е, че много от лудите са във властта (а много от въдворените в психиатрии са нормални хора, дрогирани с психотропни лекарства).
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кукувеца кука ,на зелена бука.
11
0
 
12
 
! Отговори
! преди 6 месеца
За да разберат в дълбочина и от първа ръка ,какъв е проблема в психиатричните клиники,първо нашите депутати,които са законотворци,и други на опашката/наречена държавна хранилка/да отидат по 1 месец-на ротационен принцип като санитари.После незнам дали ще напишат читав закон или самите те ще станат пациенти на такива клиники.Все пак,ако е второто,да подобрят условията.Иначе това ги чака/каквито са сега/
10
3
 
14
 
! Отговори
некойсиман преди 6 месеца
Проблема било, че някой да го наблюдава, някой да го храни, някой да го.... Проблема е, че нейната заплата е в пъти по-голяма от на тези в психиатриите. Ама се е изучила да говори умно и без ангажимент да каже как да се оправи нещо с нищо.
9
7
 
5
 
! Отговори
ЗеленЧорапоРадеф преди 6 месеца
Я тая ми била колежка, и тя вади си хляба с общи приказки.
8
5
 
3
 
! Отговори
haha преди 6 месеца
Омбудсмян-шведска дума, дето няма покритие с гербавото недуразумение. То нито е уриЗ нито политик. Каквото и беше предната кака, че и по-предната Манолюва-***. На дърти XYZ-илача е да се сменят не леглгата а персоналя, ама с по-кчествени устойци. Иначе бардакът си е същия. Прдон, имаше един фъфлек-мустак.. Сигурно е от изключенията и получава повече от 3400 лева пенция