ГЕРБ-СДС се отказаха от незабавното прекратяване на дерогацията

Това ще стане, ако "Лукойл" не внесе задълженията си
Обновена: 23 окт 2023 11:43 | 23 окт 2023 11:40, Стела Стоянова
65
ГЕРБ-СДС се отказаха от незабавното прекратяване на дерогацията
Снимка БГНЕС

ГЕРБ-СДС няма да внася предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол, ако "Лукойл" издължи незабавно близо 500 млн. лв. неплатени данъци.

Това стана ясно след близо два часа преговори между партиите, подкрепящи правителството, съобщава БНР.

От компанията "Лукойл" трябва да внесат още един милиард лева от дължимата разлика между сортовете "Урал" и "Бренд" във Фонда за енергийна сигурност, с които ще се плащат компенсации за българските граждани. От ГЕРБ и ДПС ги изчислиха на 73 стотинки за литър гориво.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обясни: "Ще вземем от "Лукойл" един милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсации за горивата. Така горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лева, а след компенсацията ще струва 2  лева - 2 лева и стотинки".

По думите му изпълнението на решението за компенсиране на потребителите може да започне буквално още от вторник.

Още по темата

В петък ще има извънредно заседание на парламента за преодоляване на ветото на президента върху закона за енергетиката, а публикуването на решението на парламента в Държавен вестник ще даде възможност на правителството да действа. Делян Пеевски - съпредседател на групата на ДПС, заяви:

"Щом успяхме да форсираме събирането на милиард и половина за българските граждани, ние сме доволни. Докато успяваме да работим за хората и да постигаме тези резултати, ние ще подкрепяме това правителство. Ако не се случва, сме ви го казали ясно, че няма да го подкрепяме".

Пеевски посъветва още да не се търси интрига в отсъствието на представители на ПП-ДБ в публичното изявление, защото съпредседателите на групата Кирил Петков и Атанас Атанасов са участвали заедно с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, който се е включил дистанционно.

Друго решение от срещата е да бъдат внесени законови поправки за поставяне на базите за съхранение на горива под управлението на Държавния резерв. Целта е да се премахне монополът на "Лукойл".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
г-н Василев излиза, че Горанов май те е хванал.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредните лъжи,да чакаме ,2 лв нафта)
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До икономист, каква смяна на технологията бре пич, няма нужда от никаква смяна на технологията, Нефтохима до преди 15-20 години работеше почти изцяло с каспийски нефт, който сега е основно азерски, внасяше се през терминала в Поти, между временно руснаците направха терминал в Новоросийск и те почнаха да работят с руски "урал", какъв им е проблема да върнат на каспийски от терминалите в Грузия, между другото там направиха и нов терминал в Кулеви и в момента има свободни слотове,заради Украйна
29
1
 
5
 
! Отговори
Буци: преди 6 месеца
Требе да се отчетат в чекмеджето и мое си бачкат, както преди...
28
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 месеца
До 31: И мен не ме интересува Лукойл. Обаче знам, че целта на всяко предприятие, е да работи за печалба, и то все по-нарастваща печалба. Та как може да искаме от тях да правят скъпи инвестиции за промяна на технологията си, и в същото време да им вземем цялата печалба? Коя друга компания ще се навие да оперира рафинерията при тези условия?
27
2
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Какви измислици само какви заблуди ЩЕ се спре руският петрол така че Спрете да Лъжете дали сега или след няколко месеца Голям рев за този руски петрол
26
0
 
6
 
! Отговори
Спас преди 6 месеца
И като свърши тоя милярд? Това е временна мярка! Като свърши пак 3 лева. Само питам
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 23...Мене някой пита ли ме че получавам 1000 лв.А харча 2500 лв.Кскво ме интересува ,,Лукойл".
24
2
 
5
 
! Отговори
питанка преди 6 месеца
а защо Шиши и Ментата са там? ГЕРБ ли или ДПС няма да иска дерогация? или Шиши е лидер на ГЕРБ вече и говори от тяхно име? а Делянчо да е по- конкретен, защото 2.99 са два лева и стотинки, но не са 3.00 лева...технически..де факто са 3 лева без 1 стотинка...абе тия съвсем ни взеха за ***...
23
7
 
3
 
! Отговори
МАЧКАЙ..!! преди 6 месеца
МАЧКАЙ РУСКАТА ПАСМИНА И НАВЪРЗАНИТЕ Й ФИРМИ, КОИТО СМУЧАТ КРЪВ ОТ НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ...
22
1
 
7
 
! Отговори
Хах преди 6 месеца
Те Герб-сдс може и да са се отказали, ама гледам как Пеевски е пак едни гърди пред тях!
21
1
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 6 месеца
Въпроса е лобитата от къде ще ни принудят да купуваме, че ние не винаги избираме май изгодното
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вярвайте на латинските им сериали гербаджийски !
19
5
 
7
 
! Отговори
икономист преди 6 месеца
То хубаво, обаче ако Лукойл си платят тези милиард и половина, за които се говори, с какви пари ще направят необходимите инвестиции за да променят технологията си за преработка на петрол? Дори да дойде друг оператор на рафинерията, той ще се сблъска със същия проблем....
18
1
 
8
 
! Отговори
Иво преди 6 месеца
Викат му "дерогация", понеже дерат яко рекет.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
прибраха си рекета от Лукойл и всичко по живо по здраво, нали бре мутро-шарлатанни недни
16
2
 
6
 
! Отговори
Свобода преди 6 месеца
Бойко Борисов и копоите му са бетер популисти и от баш популиста Копекйкин!
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Струва ми се ГЕРБ-СДС са много добри на играта Тука Има Тука Нема! Къде ли е скрито топчето, ха то май е в чекмеджето на Боко!?
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Дзивко, не нужно да минава през Босфора, в Поти и Кулеви в Грузия има терминали за каспийски нефт, основно азерски, и по пронцип до преди 20-ина години Нефтохим работеше основно с такъв нефт, в момента има доста свободни слотове там, поради факта че Украйна не внася от там
13
2
 
5
 
! Отговори
Дзивко преди 6 месеца
Струва ми се че едно хора или искат да вземат комисионна от продажбата на рафинерията или направо процент от нея при нов собственик