Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни

Това е станало след предложеното отнемане на дерогацията
Обновена: 23 окт 2023 10:30 | 23 окт 2023 09:58, Нели Христова
320
Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни
Снимка: БГНЕС

„Благодарение на това, че ГЕРБ и ние от ДПС внесохме предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, от рафинерията са заявили пред шефа на кабинета, че са готови да заплатят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни“. Това заяви Делян Пеевски от ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

Пеевски каза, че са провели среща с министър-председателя и онлайн се е включил министърът на финансите Асен Василев. Съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов също са се включили.

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на Лукойл. “Това ни е уверение от премиера. Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията. Ще поискаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“. Уточнихме се и за „Булгартрансгаз“ проблема, всички знаете за 20-те лв. Ще променим закона, така че да се събират таксите от Агенция “Митници”, но ако „Булгартрансгаз“ не си получи парите от „Газпром“, ще си ги търси МФ в лицето на Митниците директно от „Газпром“ и руската страна, за да няма риск за българското дружество”, поясни депутатът от ДПС, след което уточни, че в петък ще има извънредно заседание, за да преодолеят ветото на президента върху закона за енергетиката.

“Вече няма да има нотификация в събирането на таксите и 0,73 стотинки ще бъдат прибрани за българския данъкоплатец и ще се използват от фонда за енергийна сигурност, това решение е със задна дата и следователно ще приберем над милиард от фонда, които не бяха платени от „Лукойл”, подчерта Делян Пеевски.

Делян Добрев от ГЕРБ припомни, че през януари месец НС е приел закон, който казва, че 70% от разликата между нефт сорт „Урал“ и „Брент“ трябва да влизат във Фонда за енергийна сигурност и да се връща от потребителите на горива под формата на компенсации. „В началото на август направихме калкулация, че към тогавашния период „Лукойл“ е трябвало да внесе 622 млн. Разделено на потреблението на горива това излизаше на 0,73 стотинки, които гражданите трябваше да си получат във всеки един литър бензин или дизел от януари месец до сега и които те не получават. Имаме уверението, че след преодоляването на ветото „Лукойл“ ще започнат да дават компенсации във фонда. Най- важното е да има компенсации за хората и то тези средства ще дойдат от „Лукойл“. След компенсацията горивото няма да е 3 лв., а малко над 2 лв. Тоест това е мярка като тази за намаление от 0,25 стотинки на литър гориво за потребителите, само че сега хората ще получат намаление от 0,73 стотинки и тези пари няма да идват от бюджета, а от „Лукойл”, обясни Делян Добрев.

Той поясни, че правителството е поели отговорност да събере таксите от „Лукойл“ и да даде компенсациите на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
А дали наистина дължат? Не съм чул изказване от компетентните органи - данъчните.
257
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Основният въпрос е защо досега не са плащали.
256
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
народеее къде си - изкараха ги от свинефермата да те управляват , къде си народеееее
255
0
 
1
 
! Отговори
ъъъ преди 5 месеца
Феромагнитски щял да почва данъчен в голями данъкоплатци
254
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Една от герб , Мента се казваше тя , пък ни баламосваше с ПИЦА С ПАРМЕЗАН !И накрая , нито пица , нито пармезан ...
253
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И КОГА бре , Шиши ?
252
1
 
3
 
! Отговори
простата истина преди 5 месеца
Лукойл плаща на ръка ежемесечно на политиците(сега спорно е на кои точно) като целта на плащането е буквално "такса спокойствие" обаче алчността непрекъснато променя тези договорки.Политиците се опитват хем да прибират на ръка хем и данъци да се платят и да се покажат пред електората.Да ама Лукойл не иска хем тъй хем иначе.Или иска ама сметката ще я трупне на народа-като повиши цените.На Пеевски аз лично не вярвам-прекалено много е компрометиран че сега да е поправен
251
0
 
11
 
! Отговори
сиромах преди 5 месеца
Ако ПЕЕвски със същата пламенност настояваше ,неговият патрон Доган да си плати за ТЕЦ Варна,със сигурност щяхме да му повярваме,че е загрижен за България!
250
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще платят на кукуво лято
249
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Магнитска пържола ще ядем, когато гадинката реши да дари телесата си, за да изкара някой лев за семейството
248
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не му вярвам особено на тва животинче със ***
247
1
 
14
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 6 месеца
ПП, ДБ, ГЕРП и ДПС са една и съща фирма. ПП са по маркетинга и рекламата, ДПС са връзки с инвеститорите, ГЕРП са специалисти по усвояването и отчетността, ДБ са правен отдел! Баце е прокуриста, Пеефски е шеф на надзорния съвет. Кирчовците са изпълнителни директори. Денков е рекламно лице на компанията.
246
0
 
16
 
! Отговори
ДП+ДП1 преди 6 месеца
Има една твар с дебели бузи, която прибра два кредита от КТБ за по над 575 милиона лева /известните почти на всички ДП+ДП1/. Прилича страхотно на този от снимката. Приликата не е случайна. Познайте дали тази твар /същество/ е имала интерес от фалита на банката!
245
0
 
19
 
! Отговори
ъъъ преди 6 месеца
Дайте да видим кой копа и изнася златото на България, или от пслството не дават.
244
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От тези 500М колко ще усвои прасетто, колко тиквочча и колко гейдвойката за бесене кирчо и кокорчо? Пиши да знаем, нело!
243
0
 
20
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 6 месеца
А ЗАЩО ДОСЕГА НЕ СА ПЛАЩАЛИ? И АКО ГРАЖДАНИН НЕ СИ ПЛАТИ ДАНЪЦИТЕ, КАКВО СЛЕДВА .......МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА ОТГОВОРИ НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ?ИЛИ ПО-ДОБРЕ ДА НЕ СЕ ПИТА?
242
0
 
16
 
! Отговори
духач преди 6 месеца
Дължът на страната 500 милионани и КОЙ ще ги присвои.
241
0
 
12
 
! Отговори
ЩЕ ПЛАТЯТ преди 6 месеца
Платили са го отдавна и се е изпарило по офшорни сметки и живот из атрактивните дестинации на вас и отрочетата ви до девето коляно. Без предизборни номера, как това за пореден път ще се окаже като соц. придобивка на Белчо и Сивушка, които още на са хванали Терминал 2. Ще ви "поверват" само останалите селекционирани роби в тая територия, наречена и,ощ държава. От Дедо ти/Ви/ Морз от бившия ОК Риболов.
240
0
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
Господинът, който нямаше нищо общо с КТБАНКА, БУЛГАРТАБАК,НАЦИОНАЛНА СЛЕДСТВЕА СЛУЖБА...нищо ли не дължи на страната ни?
239
0
 
13
 
! Отговори
леля Пена преди 6 месеца
МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА ТИ БЛАГОДАРИМ ИЛИ НАЙ-ДОБРЕ Е ДА ТЕ ПРАТИМ ПО ДЯВОЛИТЕ.