Решението да няма добавки за пенсионерите било политическо

Не било нужно да се орязват допълнителните пари за Коледа
Обновена: 23 окт 2023 10:20 | 23 окт 2023 10:20, Камелия Цветанова
96
Решението да няма добавки за пенсионерите било политическо
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не е нужно добавките на пенсионерите да бъдат орязвани. Това коментира пред Нова Нюз икономистът Румен Гълъбинов.

Той уточни, че през април предишното правителство също е обявило, че няма да има добавки за най-възрастните хора, но после е променило решението си.

„Да, трябва да има актуализация на пенсиите и тя ще продължи, но за не пречи на пенсионерите да се дават добавки за Коледа и Великден”, каза той.

Според него решението е повече политическо, отколкото икономическо. Гълъбинов каза, че все още голяма част от капиталовите разходи също са под въпрос. „Комбинацията от несигурни и по-добре планирани бюджетни приходи и нарастващи разходи не е добра”, уточни той.

Не мисля, че ако дерогацията на „Лукойл” отпадне по-рано, цените ще се повишат. Тя няма толкова голямо отношение към тях. Към момента „Лукойл” работи не само с руски петрол, а с  микс. Много по-важно е какво ще е поведението на суровия петрол на международния пазар”, добави още Гълъбинов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 90,91,92 и тук казуса е,че скоро парите няма да стигат дори за минимални пенсии без значение на колко си се осигурявал. Затова индивидуални партиди. А не като сега мързеливият и криещият да взима наравно с работливият и съвестният! Защото с това изкуствено вдигане на минималната пенсия и с помощи се получава така, че тези с минимално вноски взимат колкото тези с нормални вноски което не е честно спрямо съвестните платци!
90
3
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 90,91,92: така, да пенсионерите имат право да изискват пенсии отговарящи на вноските им. Проблемът е, че те очакват и изискват 10 пъти по високи. Даваш банка за пример, даваш си парите на влог и очакваш накрая да получиш лихва 200% при разписан договор от 5% лихва? Да държавата е длъжна да ти върне парите, дали те стигат за нормален живот, то това не фигурира никъде в договор или където и да. Тя ти дължи пари, те за какво стигат е съвсем друг въпрос!
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
.... това не я освобождава от задължението днес да изплаща пенсии и пенсионерите - особено тези с пълен трудов стаж - имат всички основания да изискват тези пенсии да бъдат достатъчни за добър и достоен живот.
88
4
 
1
 
! Отговори
До 90 - Те изтъкваш преди 6 месеца
факта, че присвоявайки вноските за пенсии, държавата "не ги е влагала в различни начинания, а е изплащала веднага пенсии с тях". Тогава давам друг пример - ако ти вземеш от някоя банка заем с аргумента, че ще развиваш бизнес с тези пари, но вместо това ги използваш за нещо друго, имаш ли основание да разчиташ, че банката после ще се съгласи да й върнеш по-малка сума? Така е и с пенсиите. Държавата е правила каквото си иска с парите от осигуровките, но това не я освобождава от задължението ....
87
1
 
3
 
! Отговори
До Радослав преди 6 месеца
Много неща не са ти ясни.Не работещият е определял каква сума да си внася за пенсия, а държавата е решавала това от позицията на по-силния. И е гарантирала, че след време работещият, като се пенсионира, ще може да живее добре с тази пенсия, ако има пълен трудов стаж.Тоест, държавата е длъжникът по отношение на тези пенсионери.Как е влагала парите и дали е осигурявала разумна лихва върху тях е било нейна отговорност.Сега трябва да си изпълни задължението и да дава пенсии, гарантиращи добър живот
86
4
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 89: не ги е влагала в различни начинания, а е изплащала веднага пенсии с тях, защото в системата НОИ няма натрупване. Не се опитвай да се излъгал като Боко от интервю с неудобни въпроси. Това, че тогава държавата е субсидирала чрез заеми изкуствено ниски цени на стоки и затова е фалирала няколко пъти за да може да създава илюзията, че 5 лева са пари е тема на друг разговор. Я виж курса лев-долар колко е бил? А колко е бил външният дълг през годините?
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Радослав 85 - Дали имаш представа какво е можело да се купи през 60-те години на 20-и век с 5 лева? Държавата е прибирала тези пари, работила е с тях, влагала ги е в различни начинания и е печелила от това.
84
3
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 87: явно грозната истина боли. Жалко, колко жалко, че явно и математиката сте я проспали в основното училище.
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радославчо, спри се, не се излагай!
82
4
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
За да взима 523 лева 5 години 60*523=31380/480 (40 години стаж) =65.38 лева на месец. Горе долу колкото е целият ДОО на минималната в момента. И това е само за 5 години пенсия.
81
4
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 81 и 82: да не говорим за факта, че при 60-80 лева заплати и осигуровки от 5 лева няма как да очакваш пенсия в стотици левове на месец. Да кажем 40 години осигурителен стаж. 40*12=480*5=2400 лева. Да но 5 лева са здравни, пенсионни, безработица и какво ли още не. По 10 лева да са, пак 4800 за цял живот. Да кажем, че живее 5 години след пенсия (а повечето живеят повече) 4800/60= 80 лева на месец. Толкова трябва да е пенсията ако се е осигурявал през соца. Къде са 80, къде са 523 лева на месец.
80
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 81 и 82: преди 944 е имало пенсионен фонд с натрупване, а държавата от бюджета си е плащала на тогавашните пенсионери, но 1944: едно от първите национализирани неща е пенсионният фонд, дори в моментите когато работещите са били повече от пенсионерите и е можело да има натрупване държавата е ползвала плюса като пари за харчене за сегашни разходи.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПП подмяната продължава подмяната ,слуги на сащ ,за Украйна дават и има пари а за българските пенсионери не
78
9
 
3
 
! Отговори
До Радослав преди 6 месеца
Бориш се с вятърни мелници! Тук масово коментиращите са онези на спевдо-минималка и чакат на чинно плащащите да им подсигурят пенсийките и социалките. А нали знаеш кои са на социалки? Ами онези необразованите, които в днешно време не могат да изкарат 5 лв. с честен труд и мрънкат държавата да им даде. Така че колкото и да им обясняваш няма как да го разберат. От една страна нямат капацитет, от друг не им изнася.
77
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 62, изобщо не пропускам нищо. Радослав е прав, ама не можете да го разберете. Хората са внасяли по времето на измислен режим, който е бил фалирал. И тези хора са субсидирали една грамадна измама. Не може да внасяш 50 лв и да искаш след 40 години да получаваш 800 лв. Нали? Някак си не е честно да се взема от едни и да се дава на други. Трябва да се премахне и социалната пенсия. Цял живот неизпълнявал задъженията си, ама накрая и той нареден. Това честно ли е? Ами не е! На всеки според приноса!
76
3
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 79: проблема не е днес,а утре и защо все чакаме проблема да стане факт и едва когато всичко се е стигнало едва тогава да търсим опции.Колкото по рано се мине изцяло на индивидуални партиди, толкова по малко вероятно е в един прекрасен момент всички в държавата да се окажат социално слаби.Ако проблема е, че са частни,то тогава да станат държавни,но да са индивидуални партиди и като парите във валутният борд,депутатите и министрите да нямат достъп до тях, за да не стане като със сребърния фонд.
75
3
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 78: използваме момента, че държавата все още има възможност да доплаща и си изкарват на старата система. Преди 30 години бяхме 9 милиона, сега сме 6, след 30 дали ще сме дори 4? Тогава държавата ще има ли възможност да продължава да субсидира пенсиите? Преди години в Англия бяха смятали, че в България последният набор който ще взима пенсия ще е 1977, след тях работещите няма да стигат за да се изплащат пенсии дори със субсидия и всички ще трябва да минат на еднакво ниска пенсия.
74
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 6 месеца
Трудно е да се смени коренно пенсионната система. Сега сме по немския модел на Бисмарк, при който сега работещите плащат пенсиите на пенсионерите със пенсионните си осигуровки, които им гарантират, че в бъдеще ще получават те пенсии от осигуровките на тогава работещите. Индивидуалните партиди в частните фондове са друг модел. Как да се съвместят двата модела или да се премине от единия към другия? Какво правим със сегашните пенсионери и сега работещите осигурявали се с години по немския модел?
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Истината е, че хората на по 20, 30, 40, че и на 50 години си мислят, че вечно ще са млади и силни и никога няма да стигнат до пенсия. Затова не се осигуряват или не се осигуряват на реалните доходи, а после като си видят пенсията се хващат за главата и обвиняват държавата и кого ли не, но не си признават, че те са си виновни за минималните пенсии. "Баламите", които са се осигурявали на реалните си доходи се пенсионират с над 1800-2000 лева пенсия
72
6
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 74: че защо парите към частните фондове да са кражба на парите на сегашните пенсионери? Те да не са техни, че да им ги крадат? Те са на сега работещите. Май пак любов към чуждите пари ни тресе? Ето за това индивидуални партиди! Всеки да си знае колко е внесъл, с колко разполага и точка. А не социални, помощи, индексации и накрая да ревем за чуждото!